• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başbağlar katliamını Meclis araştırsın

Yeniakit Publisher
2015-07-07 07:35:20 - 2015-07-07 07:35:19
Başbağlar katliamını Meclis araştırsın

Erzincan’ın Başbağlar köyünde gerçekleşen ve 33 kişinin hayatını kaybettiği Başbağlar Katliamı, olayın üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen hâlâ aydınlatılamadı.

ARDA ŞİMŞEK / İSTANBUL - Başbağlar katliamıyla ilgili doğru dürüst bir soruşturma yürütülmeden olayın örtbas edildiğini söyleyen hukukçular, TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını ve olayın faillerinin ortaya çıkarılarak hak ettikleri cezaya çarptırılması gerektiğini söylediler.

BAŞBAĞLAR ŞEHİT YAKINLARININ 22 YILDIR DİNMEYEN ÇIĞLIĞINA KULAK VERİN

Mağdur ailelerin avukatlarından Cüneyt Toraman, Başbağlar katliamıyla ilgili doğru dürüst bir soruşturma yürütülmeden olayın örtbas edildiğini söyleyerek, “Türkiye Cumhuriyeti, bu ayıptan kurtulmak istiyorsa, bu katliamı vicdan sahibi bir savcıya tevdi edip, yeniden iddianame hazırlatması ve bu olayın faillerini yargılaması gerekiyor. Bu devlet, failleri ortaya çıkarıp adam gibi yargılamadığı sürece, bu olayda devletin parmağının olduğu suçlaması hep devam edecektir. Şehit yakınlarının, mağdurların avuk atları olarak, biz de, devletin ve savcılarının, Başbağlar şehit yakınlarının tam yirmi iki yıldır dinmeyen çığlığına kulak vermesini istiyoruz. Sadece tetikçilerin değil, bu tetikçilerin arkasındaki gücün de, devlet içindeki cuntanın da ortaya çıkarılmasını ve yargılanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP, ARADAN 22 YIL GEÇTİKTEN SONRA GÜNAH ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR

Toraman, önceki gün şehit mağdurlarının avukatları olarak, şehitleri anma programı için (Erzincan) Başbağlar köyüne gittiklerini belirterek, “CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba meclise Başbağlar Katliamının araştırılması için komisyon kurulması teklifi sunacaklarını söyledi.  Başbağlar katliamının tetikçilerini serbest bıraktırmak için olağanüstü bir gayret gösteren CHP, aradan 22 yıl geçtikten sonra, gönül almaya, günah çıkarmaya çalışıyor” diye konuştu. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

TBMM’NİN KOMİSYON KURMASINI İSTİYORUZ

Sivas olaylarını araştırmak için derhal komisyon kuran bir meclisin, Başbağlar katliamı için kılını kıpırdatmamasının en büyük ayıplardan birisi olduğunu da söyleyen Toraman, “TBMM’nin komisyon kurmasının ve araştırmasının, savcılığın harekete geçmesine ve soruşturma yürütmesine mani olmadığını bir defa daha belirtmek istiyorum” dedi.

BAŞBAĞLAR DA KATLEDİLENLERİN DİĞER İNSANLARDAN FARKI NEYDİ?

Avukat Abdullah Balta da, Başbağlar katliamının faili bulunmayan menfur olaylardan birisi haline geldiğini söyleyerek, “İşin garibi hiçbir zaman da bu memlekette yankı da bulmamış, zamanla acısını da içine gömerek kaderine terk edilmiştir. Acaba Başbağlar da katledilenlerin diğer insanlarla arasındaki fark neydi? Örneğin bizim aydınlarımız tarafından bir Sivas katliamı kadar ilgi görmedi, Sivil toplum örgütleri tarafından da görülmedi. Sözde insan hakları savunucuları bu katliama karşı suspus olmuş durumdalar. Bu da akla ister istemez onların samimiyetsizliğini getiriyor” dedi. CHP’nin Başbağlar önergesinin, doğru bir şeyin yanlış ve yersiz zamanda yapılmasından başka bir şey olmadığını da belirten Balta,  “CHP geçmiş günahlarını örtmek çabasıyla hareket etmektedir. ‘22 yıldır neredeydiniz?’ diye de sorulmaz mı insana” diye konuştu.

“KATİLLER YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMALI”

Düzenlenen anma törenine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, mağdur ailelerin 22 yıldır ağlayan gözlerine, kanayan yüreğine tüm Türkiye’nin tanıklık ettiğini ama katliamın bir türlü aydınlatılamadığını belirterek, “Ancak biz siyasetçilerin Başbağlar’a bir borcu var: Bu katliam aydınlatılmalıdır. Arkadaşlarımızla birlikte Meclis’te bir Araştırma Komisyonu kurulması için önergemizi sunuyoruz. Bu olayı takip edeceğimizin bilinmesini istiyorum. Katliamın failleri yargı önüne çıkarılmalı, bu insanlık suçunun hesabı sorulmalıdır. Sivas bizim yürek yangınımız, Başbağlar ise kurşun yaramızdır” ifadelerini kullanmıştı.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23