• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Barışın anahtarı Filistin

Yeniakit Publisher
2014-07-26 08:12:00 - 2014-07-26 07:54:37
Barışın anahtarı Filistin

TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu, İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamlara karşı uluslararası kamuoyunda duyarlılık oluşturmak için uluslararası kuruluşlara çağrı yaptı. TBMM’den gönderilen mektuplarla İsrail’in soykırıma varan Gazze katliamları ve Filistin işgaline karşı ‘sağduyu hattı’ oluşturulması hedefleniyor. Mektupta, Filistin’de kalıcı bir barış gelmeden dünya barışının sağlanmasının da imkansız olduğunun altı çizildi.

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU - TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu, İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamlara karşı uluslararası kamuoyunda duyarlılık oluşturmak için uluslararası kuruluşlara çağrı yaptı. Ülkelerin parlamentoları, uluslararası kuruluşlar, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeleri, Karma Parlamento Komisyonu Üyeleri ve ülke dostluk grubu başkanlarına gönderilen mektuplarla İsrail’in soykırıma varan Gazze katliamları ve Filistin işgaline karşı ‘sağduyu hattı’ oluşturulması hedefleniyor. Mektupta, Filistin’de kalıcı bir barış gelmeden dünya barışının sağlanmasının da imkansız olduğunun altı çizildi. 

DEVLETLERİN SESSİZLİĞİ İSRAİL’İ CESARETLENDİRİYOR

İsrail’in saldırganlığının en önemli sebeplerinden birisinin uluslararası kamuoyunda yeterli tepkinin oluşmaması olduğunun altını çizen Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, “Tüm dünya genelinde halklar sokaklarda yaptıkları eylemler, oluşturdukları pasif direniş hatları ile İsrail katliamlarını protesto ederken, parlamentolardan ve devlet yönetimlerinden yeterli tepki oluşmamakta. Ortaya çıkan seslerin önemli bir kısmı cılız kalmakta. Hatta bazı devletlerin bizzat katliamlara destek vermesi İsrail’i soykırım politikalarında daha da cesaretlendirmekte” dedi. 

DEVLET YÖNETİCİLERİ KATLİAMA KARŞI SORUMLU

Bugün dünyanın, İsrail’in Gazze soykırımına karşı gözünü kapattığının altını çizen Yıldırım, “Bu ise dünyayı içinden çıkılmaz bir kaosa sürüklemektedir. Dünyamızın daha yaşanabilir, savaşların olmadığı, barışın hakim kılındığı bir atmosfere kavuşturulması için tüm parlamentoların üyeleri ve devlet yöneticileri sorumluluk almak zorundadır. Katliamların sona erdirilmesi için İsrail’in kınanması, ateşkes ve Gazze ablukasına son verilmesi için girişimde bulunulması, İsrail işgaline karşı tavır alınması ve yaptırımlar uygulanması gerekmektedir. Bu duyarlılıkla dünya parlamentolarına, uluslararası kuruluşlara ve dostluk gruplarına mektup gönderdik” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İSRAİL ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR

Uluslararası kuruluşlara gönderilen mektupta, İsrail’in Gazze şeridine yönelik kara, hava ve deniz üzerinden gerçekleştirdiği ve hâlen devam eden saldırılarda aralarında kadın ve çocuklar da dâhil olmak üzere çok sayıda sivilin bulunduğu 700’ün üzerinde Filistinli’nin hayatını kaybettiği; 4 binden fazla insanın da yaralandığına vurgu yapılarak, “Saldırılarda yüzlerce ev, hastane, okul ve ibadethane, şehir altyapıları, su kaynakları ve tarım alanları zarar görmüştür. Filistin topraklarına yönelik bu saldırılar insan hakları ve uluslararası hukukun ihlali anlamına gelmektedir” denildi. 

İsrail’in askerî saldırıları başta olmak üzere Filistinlilere uyguladığı ambargo, şiddet ve nefret söylemi ile yasadışı yerleşimleri genişletme politikasının 1967 sınırlarına dayalı iki devletli bir çözümün hayata geçirilmesini imkânsız hâle getirdiğine dikkat çekilen mektupta, “İsrail’in çözüme olan inancını sorgulatmaktadır. İsrail’in Filistin halkı üzerinde uyguladığı baskı, dayatma, yıldırma, ambargo ve silahlı saldırı politikaları insanlık vicdanının asla kabul etmeyeceği yıkıcı sonuçlara yol açmaktadır. İsrail’in derhâl bu saldırıları durdurması gerekmektedir. Gerçekleştirilen saldırıların sebep olduğu insani trajedi göz önünde bulundurulduğunda, uluslararası kamuoyunun kendini savunma hakkı ile telif edilemeyecek orantısız şiddet kullanımının arkasında durması düşünülemez” denildi. 

FİLİSTİN’E BARIŞ GELMEDEN DÜNYA BARIŞI SAĞLANAMAZ

Filistin’de kalıcı bir barışın sağlanmasının dünya barışının sağlanmasına da büyük katkı sağlayacağının altı çizilen mektupta şu ifadelere yer verildi: “Aynı zamanda İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıların uluslararası camianın bir bütün olarak tepkisi ile karşılaşmaması da bu ülkenin uluslararası toplumun uyumlu bir parçası hâline gelebilmesine engel olmaktadır. Unutulmamalıdır ki, Filistin-İsrail meselesinde uluslararası kamuoyunun desteği ile sağlanacak normalleşme, dünyada çatışma ve insan hakları ihlallerinin sıradan addedildiği bölgelere yer olmadığını açıkça ortaya koyacak ve diğer bölgesel sorunların barışçıl çözümüne de katkı sağlayacaktır. Aksi takdirde münferit olayları cezalandırma adına yapılan operasyonlar, İsrail’in bu saldırısında olduğu gibi, masum insanların toplu olarak cezalandırılmasına dönüşebilecektir.”

Mektupta, uluslararası kuruluşların kalıcı barış, daha fazla çocuğun ölmemesi ve huzurlu bir dünya için katkı vermeleri istendi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23