• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Barack Obama'nın dış politikası çöpe gitti

Yeniakit Publisher
2017-05-05 08:01:00 -
Barack Obama'nın dış politikası çöpe gitti

ABD Başkanı Trump’ı Beyaz Saray’a taşıyan 'Önce Amerika' sloganının dış poliitkadaki ajandası, ülkenin Dışişleri Bakanı Tillerson tarafından paylaşıldı. ABD yeni dönemde değer merkezli değil, çıkar merkezli bir dış politika yürütecek.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, göreve başladıktan sonra ilk kez dışişleri bakanlığı personeline konuştu. Tillerson konuşmasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın Önce Amerika ajandasının ABD dış politikasında nasıl uygulanacağına dönük bir yol haritası çizdi. ABD Dışişleri Bakanı, ülkesinin Kuzey Kore, Rusya ve Çin başta olmak üzere yeni dönemdeki duruşuna ilişkin ipuçları da verdi. Tillerson, önceki dönemlerde dış politika önceliklerinde dengenin bozulduğunda yeni dönemde daha dengeli bir politika izleneceğinin vurgusunu yaptı. Tillerson’ın yeni döneme ilişkin değer eksenli değil, çıkar eksenli bir politik ajanda izleneceğini belirtmesi de dikkat çekti. Tillerson’un açıklamaları, Obama dönemi dış politika stratejisinin geride bırakılması olarak değerlendirildi.

DENGE SAĞLANACAK

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın, ülkesinin dış politikadaki önceliklerinin geçmiş dönemlerde “biraz dengesinin şaştığını” belirtmesi dikkat çekti. Tillerson, "ABD gelişmekte olan ülkelerde ekonomik gelişmeye ve ticareti desteklemeye çok fazla odaklanmıştı. Bunlar gerçekten önemli ilişkiler ve ittifaklardı ama şimdi bunları bir dengeye oturtmanın zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

ÇIKAR ÖNCELİKLİ

Tillerson, ABD’nin artık diğer ülkelere kendi değerlerini empoze etme döneminin de geride kalacağı işaretini verdi. İnsan hakları gibi konular artık ABD dış politikasının öncelikli maddeleri arasında yer almayacak. Tillerson'ın ABD'nin küresel alandaki önceliklerini de vurguladığı konuşmasında Çin’e geniş bir alan açması dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanı’nın öncelikler arası genel bir Batı yarımküresi tanımlaması yaparken, Avrupa’yı ayrı bir analizde ele almaması gözlerden kaçmadı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ÇİN'LE FIRSAT YAKALDIK

Tillerson, Çin-ABD ilişkilerinin geleceğini belirleyecek önemli bir fırsatın yakalandığını iddia etti. Haziran'da kendisinin ve Savunma Bakanı Mattis’in başkanlık yapacağı bir toplantıda Çinli meslektaşları ile görüşeceklerini açıklayan Tillerson, iki ülkenin maliye ve ticaret bakanlarının da görüşecekleri bilgisini paylaştı.

Trump'ın ilk ziyareti S. Arabistan’a

ABD Başkanı Donald Trump ilk yurt dışı ziyareti Suudi Arabistan’a yapacağını açıkladı. Suudi Arabistan’ın ardından, İsrail ve Roma’ya (Vatikan) resmi ziyaretler yapacağını belirten Trump, ziyaretlerin NATO ve G7 toplantılarından hemen önce olacağını ifade etti. Trump, Beyaz Saray’daki Ulusal Dua Günü Etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Suudi Arabistan’da, Müslüman dünyanın her yerinden liderlerle tarihi bir buluşma gerçekleştireceğiz” dedi. Konuşmasında Suudi Arabistan için İslam’ın iki kutsal mabedinin koruyucusu” ifadesini kullanan Trump, “Bu buluşmada Müslüman dünyadaki müttefiklerimizle, aşırılıkçılık, şiddet ve terörle mücadele anlamında yeni bir işbirliği süreci başlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23