• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakanı Berat Albayrak: Enerji Bakanlığında çok fazla yapacağımız var

Yeniakit Publisher
2017-08-10 11:30:00 -
Bakanı Berat Albayrak: Enerji Bakanlığında çok fazla yapacağımız var

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Albayrak, " Yerli ve milli kaynakların keşfi için yatırımları yoğunlaştıracağız. Türkiye'nin yerli kaynaklarına kavuşması ve bağımlılığını düşüren bir ülkeye dönüşmesi gerekiyor." dedi.Enerji Bakanlığında yapacakları çok şey olduğunu belirten Albayrak, İlk yerli güneş panellerini 2018 bitmeden devreye alacağız. Made in Turkey... Dünyaya güneş panelleri göndereceğiz" ifadelerini kullandı.Bakan Albayrak, Akdeniz'de petrol aramaları konusunda da bilgi verdi: Bu yıl bitmeden il Akdeniz sondajını yapacağız.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, canlı yayında soruları yanıtlıyor.  Albayrak'ın açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle:

Türkiye için enerji çok önemli. Halka dokunan kısmını doğru bir fotoğraf karesinde resmetmemiz gerekiyor. Resme baktığımızda büyük bir vizyonumuz var, ekonomik olarak 10 büyük ekonomiden birisi olmamız lazım. Enerji çok önemli. Türkiye enerji kaynakları açısından bakıldığından, dışarıya bağımlı. Ama bunu hep böyle mi kabullenmek zorundayız? Hayır, enerji olarak büyümemiz lazım. Yüzde 6-7 oranında enerjide büyümemiz lazım. Biz baktık ki Türkiye son 10 yılda 44 milyar dolar enerji ithal etmiş.

Milli Enerji ve Maden Politikamızla yerli kaynakların keşfi için çalışmalıyız. Keşfetmek gerekiyor, tüm kaynaklarımıza sıkı sıkı sarılacağız. Enerji arz güvenliği yok, özel sektör, vatandaş herkesin kazanacağı kazan-kazan sistemini planladık. Bu noktada hem Türkiye'nin cari açığını düşürmemiz, hepsinden önemlisi Türkiye'nin yerli kaynaklarına kavuşması ve bağımlılığını düşüren bir ülkeye dönüşmesi gerekiyor.

Burada çok önemli bir nokta var. Türkiye büyürken hem bisiklet süreceğiz, hem pedalı değiştireceğiz. Planlarımızın hepsi aynı anda ilerlemeli. 2016'nın Ocak ayıydı sanırım, eski bürokrasiden bazı kişilerle rüzgar ihalesini konuşurken... Siz ihaleyi yapınca, ben ihaleyi yaptım vatandaş ne yaparsa yapsın diyorsanız bu olmaz. Bizim amacımız enerjiyi daha da ucuzlatmak, işadamlarımızın daha iyi bir rekabet oranıyla çalışması. Bu bürokrasilerdeki arkadaşlar ihaleyi ve ihaleden sonraki fabrikayı düşününce ben şöyle bir acı acı güldüm ve arkadaşları başka bir göreve aldım. Konya-Karapınar dünyanın en büyük güneş sahası. Bunların hepsini 1 yılda yaptık.

Mücadeleden kesinlikle ve kesinlikle vazgeçmeyeceğiz. Enerji Bakanlığında çok fazla yapacağımız var. Sorgulaya sorgulaya çok daha hızlı, çok daha çabuk olabileceğini bunu yapmaya çalıştık. Tüm arkadaşlarımızla olaylara yerinde müdahale ettik. İlk yerli güneş panellerini 2018 bitmeden devreye alacağız. Made in Turkey... Dünyaya güneş panelleri göndereceğiz. Rüzgarda da aynı şekilde. 3.48 ile YEKA Rüzgar İhalesi'nde dünya rekoru kırdık. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Dünyadaki en büyük panel üreticisinden sekiz tanesi bu ihaleye girdi. Dört tanesi Amerikan firmalarıydı ki biz çok mutlu olduk. 

Türkiye bölgede ve dünyada en kritik ülkelerden biri. Türkiye özel sektörü başta olmak üzere, güçlü bir hükümetimizin olması, tüm çelmelere rağmen ayakta kalabilmiş olmanın etkisi var.

Bölge ne kadar sıcak bir bölge olursa olsun. Bölgemizde potansiyeli olan birçok alan varsa, bunu politikamızın içerisine koyduk. Sadece Karadeniz değil Akdeniz'de de petrol aramalarında daha aktif olacak. Gerek başka ülkelerle, gerek kendimiz kazacağız. Aramacılık ve sondajda daha etkili olacağızç. Eski Türkiye'ye bakacak olusak, bu yaptıklarımız yeni yolculuğun büyük adımları. Türkiye artık üst gelir grubuna oynuyor. 20-30 bin dolarlardan bahsediyorsak eğer... Arayan bulur, ben hep bunu söylüyorum. 1930'larda Suudi Arabistan'da umutlarını tam yitirdikleri an petrolü buldular. Ya Allah, bismillah derseniz, yürürsünüz...

Son çeyrekte sondaj gemimizi devreye alacağız. Şansımızı denemek, bunu yapmak zorundayız. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23