• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakan Zeybekçi: 'Gümrük Birliğini askıya alırız'

Yeniakit Publisher
2014-11-28 17:50:00 - 2014-11-28 17:58:35
Bakan Zeybekçi: 'Gümrük Birliğini askıya alırız'

Ekonomi Bakanı Zeybekçi, Lüksemburg’tan AB’yi uyardı: “ABD ile AB arasında serbest ticaret anlaşması imzalandığında Türkiye bu işin içinde değilse, Gümrük Birliği’nin anlamı kalmaz. Ya Gümrük Birliği’ni askıya alacağız ya da başka sıkıntılar olur.”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 2015’te AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak Lüksemburg’dan Gümrük Birliği uyarısı yaptı.

Beraberindeki işadamları ile birlikte Türkiye-Lüksemburg Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi toplantısına katılan Zeybekci, İş Forumu’nda yaptığı konuşmada Gümrük Birliği anlaşmasının ‘4-5 yıl sonra Türkiye nasıl olsa üye olur’ diye imzalandığını belirterek, AB ve ABD’nin ekonomik ve siyasi entegrasyonu olduğunu kaydetti. Zeybekci “Bu anlaşma imzalandığında Türkiye AB ile bu anlaşmanın içinde değilse AB’deki dostlarımıza söylüyorum Gümrük Birliği bizim için sürdürülemez, bunu devam ettirmenin anlamı kalmaz. Ya Gümrük Birliği’ni askıya alacağız ya da başka sıkıntı çıkacak. Biz burada aklın önüne geçeceğini ve konunun hızlı bir şekilde çözüleceğine inanıyoruz” dedi.

KİŞİYE ÖZEL CEKET DİKERİZ

“Lüksemburg’un sahip olmadığı her şeye Türkiye sahip. Türkiye’nin sahip olmadığı bazı şeylere Lüksemburg sahip” tespitini yapan Zeybekci “İki ülkenin işbirliği Lüksemburg ve Türkiye ile sınırlı değil. Türkiye’nin geniş coğrafyasına da işbirliği fırsatları yarattığına inanıyorum” dedi. Enerji, ulaştırma ve IT’ye 250 milyar dolarlık yatırım yapılacağını söyleyen Zeybekci, büyük fonlar ülkesi olan Lüksemburg’un Türkiye’deki 7 milyar dolar yatırımının yeterli olmadığını kaydetti. Zeybekci “Her kim yatırım yapmak istiyorsa kişiye özel alıyoruz. Özel istekleriniz varsa onlarla bizzat ben ilgileniyorum. Kişiye özel ceket dikmek anlamında hazır olduğumu belirtmek istiyorum” dedi. Lüksemburg Başbakan Yardımcısı Etienne Schneider da Türkiye’nin öncelikli pazarlardan biri olduğunu belirterek, “Türkiye’ye ikinci evim diyebilirim” diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23