• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bahçeli’de seçim korkusu

Yeniakit Publisher
2015-08-18 07:30:00 - 2015-08-18 07:28:39
Bahçeli’de seçim korkusu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, koalisyon, seçim hükümeti, azınlık hükümeti ve erken seçim seçeneklerinin hepsine kapıları kapatması, “MHP de seçimden korkuyor” yorumlarına yolaçtı.

MUHAMMET KUTLU / TBMM BÜROSU - Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında Meclis’te yapılan görüşmeden koalisyon çıkmadı.  CHP ile sonlanan koalisyon görüşmeleri sonrası koalisyon arayışları kapsamında dün  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis’te görüşen Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Şu anki tablo itibarıyla koalisyon ihtimalini gerçekleştirebilecek bir yol gözükmüyor” diyerek koalisyon hükümeti kurma ihtimalinin kalmadığını söyledi. 

Meclis’te gerçekleşen görüşmede Bahçeli’nin Davutoğlu’na söylediği “Olağanüstü bir toplantı yapılır, Meclis açılırsa erken seçim teklifiyle gelmeniz halinde buna da katılır ve ‘hayır’ deriz” ifadeleri, “MHP’de seçim korkusu” yorumlarına neden oldu.

BAHÇELİ BÜTÜN FORMÜLLERE HAYIR DEDİ

9 Temmuz’dan bu yana olabilecek bütün yolları denediklerinin altını çizen Başbakan Davutoğlu, “Üretilebilecek bütün formülleri muhataplarımla paylaştığıma inanıyorum.  Bugün dört formül üzerine konuştuk. Ama zemin yoksa, karşı muhatabım olan genel başkanların kendi karar süreçlerine saygım sonsuz. Bu anlamda bir yeni adım atmayı gerektirecek bir tablo yok” sözleriyle özetledi.

“Sayın Bahçeli AK Parti ile bir koalisyon imkanını mümkün görmediğini ifade etti. Bir azınlık hükümetine desteği zaten daha önce de kabul etmeyeceğini söylemişlerdi” diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Azınlık hükümetine destek, kısa süreli bir erken seçim hükümeti veya bir erken seçim kararının da mümkün olmadığını, bunlar geldiğinde kendilerinin ‘hayır’ diyeceklerini ifade etti. Olağanüstü bir toplantı yapılır, Meclis açılırsa erken seçim teklifiyle gelmeniz halinde buna da katılır ve ‘hayır’ deriz, dedi.” 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“ELİMDEN GELENİ YAPTIM”

Davutoğlu, “Ancak şu anki tablo itibarıyla koalisyon ihtimalini gerçekleştirebilecek bir yol gözükmüyor. Bana da hükümet kurma görevi, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak çerçevesinde tevdi edilmiş olduğu için bununla ilgili elimden geleni yapmış olduğum konusunda manen mutmainim. Elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Maalesef, çok arzu etmemize rağmen gerek Sayın Kılıçdaroğlu ile CHP AK Parti koalisyonu çerçevesinde, gerekse Sayın Bahçeli’yle MHP koalisyonu oluşturulmasının zemininin olmadığı açık şekilde ortaya çıkmış bulunmaktadır.” dedi.

DÜĞÜMÜ CUMHURBAŞKANI ÇÖZECEK

Konuyu ilk fırsatta MKYK’yı toplayarak istişare edeceklerini dile getiren Davutoğlu, “Daha sonra tabii Cumhurbaşkanımızla da istişare ederek bundan sonra yapacağımız, atacağımız adımlarla ilgili bir değerlendirmede bulunacağız ve o istişare neticesinde gerekmesi halinde tabi ki görevi iade edeceğim” dedi.

Koalisyon için uygun zemin yok

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,  dün Meclis’te bir araya geldiği Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında bir yazılı açıklama yaptı.  Bahçeli, ‘Seçim hükümetine üye vermeyeceğiz. Olası seçimi doğru bulmadığımızı daha önce açıkladık. 4 maddelik ilkelerimiz AK Parti tarafından reddedildi. Koalisyon hükümeti kurmak için uygun zemin oluşmadı’ dedi. 

Bahçeli, yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Milliyetçi Hareket Partisi olarak, daha önceden kamuoyuyla paylaştığımız 4 maddelik ilke ve önşartlarımızın AKP tarafından kabulü mümkün olmamıştır. Bu itibarla koalisyon hükümeti kurmak için lazım gelen uzlaşma zemini oluşmamış ve siyasi anlaşma iklimi vasat bulmamıştır. Söz konusu 116. Madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde mevcut Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi oluşacak bu seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyecektir.”

CHP: GÖREV BİZE VERİLSİN

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, “Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma görevini CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na tevdi etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23