• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ayvalık'ta 'zeytin sütü' üretildi

Yeniakit Publisher
2017-10-08 06:49:00 -
Ayvalık'ta 'zeytin sütü' üretildi

Balıkesir Edremit Körfezi'nde taş baskı sistemiyle soğuk sıkılan zeytinden alınan yağla "zeytin sütü" elde edildi.

Balıkesir Edremit Körfezi'nde taş baskı sistemiyle soğuk sıkılan zeytinden alınan yağ ile "zeytin sütü" üretildi.

Ayvalık ilçesinin Mutluköy Mahallesi'nde zeytin ve zeytinyağı üreticisi Erdinç Tügen, turistik tesisinin bahçesindeki ağaçlardan topladığı ve küçük taş değirmeninde ezdiği zeytinlerden sezonun ilk zeytin sütünü çıkarttı.

Tügen, gazetecilere yaptığı açıklamada, litresi 35-40 liradan alıcı bulan zeytin sütünün, soğuk sıkım olması, geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde üretilmesi dolayısıyla ilgi gördüğünü söyledi.

Zeytin sütünün herhangi bir ısıl işlem görmeden, tamamen doğal yollarla elde edildiğini belirten Tügen, şu ifadeleri kullandı:

"Zeytin tanesi değirmende hamur haline gelinceye kadar öğütülür ve çul torbalara koyulur. Çul torbalar, üst üste istiflenerek, basınç uygulanır. Bu basınç esnasında, zeytin tanesinin suyu ve yağı bir kabın içinde birikir. Bu kabın içine biriken sıvıda yağ, 10 dakika sonra yüzeye çıkar. Bu yağı alıp bir kapta biriktirerek, saf zeytin tanesi yağı elde edilir. Buna da zeytin sütü denir. Zeytin tanesindeki verime göre elde edilen zeytin sütü miktarı değişir."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23