• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Ayasofya müze kaldıkça ezikliğimiz devam edecek'

Yeniakit Publisher
2015-05-08 17:18:00 - 2015-05-08 17:41:30
'Ayasofya müze kaldıkça ezikliğimiz devam edecek'

Prof. Dr. Burhanettin Can, "Cumhuriyetle birlikte Ayasofya Camii’nin müzeleştirilmesi, Batı karşısında alınan bir mağlubiyetin ve bir medeniyet değiştirme projesinin simgesi anlamına gelmektedir. Ayasofya müze olarak kaldıkça, bu mağlubiyet psikolojisi ve ezikliği devam edecektir" dedi.

Milli Gazete'deki yazısında İstanbul'da tarihi yarımadanın geleceğine dair yorumlarda bulunan Can, Osmanlının, İstanbul’un fethi sonrasında şehrin stratejik önemini göz önüne alarak yaptığı ilk işin şehrin görüntüsünü değiştirmek olduğunu belirterek, "Ayasofya’nın camiye çevrilmesindeki amaçlardan birinin, şehrin görüntüsüne İslam’ı bir cehre vermek olduğu söylenebilir. Hıristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olan İstanbul, daha sonra yapılan eserlerle yeni bir kimlik kazanmıştır. Büyük camilerin yanında her mahallede küçük camiler/mescitler yapılarak mahalle kültürü inşa edilmiş ve böylelikle birbiri ile kaynaşan ve bütünleşen bir toplum inşa edilmek istenmiştir. Bizans’tan alınan şehir artık bir İslam şehri, beldesi, bölgesi olmuş ve İslam Kültür medeniyetinin önemli temsilcilerinden, sembollerinden biri olmuştur" dedi.

Cumhuriyetle birlikte Ayasofya Camii’nin müzeleştirilmesinin "Batı karşısında alınan bir mağlubiyetin ve bir medeniyet değiştirme projesinin simgesi" anlamına geldiğini belirten Prof. Can, "Ayasofya müze olarak kaldıkça, bu mağlubiyet psikolojisi ve ezikliği devam edecektir" şeklinde yazdı.

LOZAN'DA "AYASOFYA MÜZE OLACAK" SÖZÜ VERİLDİ

Can, yazısını şöyle sürdürdü:

Cumhuriyetin kurucu kadroları, “Eski Türkiye’nin” kurucuları, Batıya, Lozan’da Ayasofya’yı müze yapma sözü vererek cami olmaktan çıkarmışlardır. Camilere ait vakıf arazilerini işgal etmişler; onarılması gereken küçük cami ve mescitleri onarmayarak yıkılmalarına, yok olmalarına sebebiyet vermişlerdir. Birçok mescidin arazisine (gelir kaynaklarına) el koyarak tarihi yarımadadaki cami ve mescidin bakım ve onarımını engellemişlerdir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ayasofya’nın görüntüsü, silueti cami olmasına rağmen, cami fonksiyonu görmemektedir. Çünkü İçerisinde ibadet edilememektedir. “Yeni Türkiye’nin” kurucuları, yapıp uyguladıkları imar planları ile Sultanahmet, Süleymaniye, Beyazıt ve Şehzadebaşı camilerini insansızlaştırarak gayrı resmi müzeleştirdiklerini görmeleri gerekmektedir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23