• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Avrupa’nın en büyük oto AVM’si açılışa hazırlanıyor

Yeniakit Publisher
2016-03-04 16:05:00 -
Avrupa’nın en büyük oto AVM’si açılışa hazırlanıyor

Başkent Otomobilciler Derneği Başkanı Aydın Erkoç, “Türkiye motorlu araç satıcıları federasyonu olarak artık mesleğin düzenlenmesi gerekiyor. Bu mesleğe kaliteli bir hale getirilmesi gerekiyor. Bizim bu mesleği kaliteli bir hale getirmemiz için bayrağı kaliteli bir şekilde teslim etmemiz gerekmektedir. İnsanlar bir yere gittiğimiz zaman, “galerici mi?, aman” demesinler” dedi.

Esenboğa yolu Akyurt Kavşağı'nda 375 dönümlük alanda yapımı tamamlanan Avrupa’nın en büyük otomotiv AVM’si Otonomi, hizmet vermeye hazırlanıyor. Nisan ayının sonunda açılışı yapılması planlanan Otonomi, günlük 11 bin ziyaretçiyi ağırlayacak.

Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkent Otomobilciler Derneği Aydın Erkoç, 2. el araç alımında vatandaşları uyararak, “İnternet sitelerinde hiçbir mesleği olmayan insanlar araç alıp satıyor. Bununla uğraşmamız lazım. Yaklaşık 13 senedir uğraştığımız 2 sene önce hayata geçirdiğimiz bir kanun teklifi var. Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu olarak artık mesleğin düzenlenmesi gerekiyor. Bu mesleğe kaliteli bir hale getirilmesi gerekiyor. Bizim bu mesleği kaliteli bir hale getirmemiz için bayrağı kaliteli bir şekilde teslim etmemiz gerekmektedir. İnsanlar bir yere gittiğimiz zaman eskiden olduğumuz gibi galerici mi ‘aman’ demesinler. Bu meslek o kadar saygın bir meslektir ki ama şu günkü geldiği hale bakıyorsunuz. Yani bir yerde utanarak söyleyebileceğimiz bir meslek haline geldi. Niye utanalım bugün her birimizin kapısını önündeki bir araba esnafımızın bir sermayesidir.

Mesleğimizle ilgili o kadar çok çalışma yapıyoruz ki bir ay öncesinde noterler birliği başkanımız ve adalet bakanlığı hukuk isleri genel müdürlüğüyle görüştük. Cumartesi ve Pazar günleri de noterimizin acık olmasını istiyoruz dedik. İnşallah hafta sonları da noterlerde acık tutacağız. Şu anda 350 adet iş yerimiz kiralık ve satın alanlarla dolu şuanda yaklaşık 200 adette yerimiz satılık ve kiralık hazırda mevcutta yerimiz var. Arsalarımız müsait genişleme alanımızda var eğer burası dolsun başka bir ihtiyaç duyulduğunda biz hiçbir esnafımızı tüccarımızı mağdur olmasını istemeyiz biz onların iyi olması için bu dernekler federasyonlar kuruldu” diye konuştu.

2.el otomobil ticaretinin zaman zaman durağanlaştığına dikkat çeken Erkoç, "Bunun sebebi sıfır satışına da bağlıdır, ülkenin ekonomik durumuna da bağlıdır. Bir bakıyorsunuz faiz yükseliyor, bir bakıyorsunuz döviz yükseliyor bunlarda hareketlilik olduğu zaman otomobil satışlarında durgunluk olur. Genelde birde sıfır otomobil satışları yıl sonuna doğru vergiden dolayı satışlarda hareket olur. Kışın otomobil piyasası durgun olur” ifadelerini kullandı.

Piyasadaki “kapora dolandırıcılarının” da yoğunlaştığını kaydeden Erkoç, “2. el piyasasındaki aynı model araçlarda yaşanan fiyat farkına dikkat etmek gerekir. 4-5 bin TL fark ile aynı model satılan araçların ya kilometresi ile oynanmıştır ya da araçta yüksek miktarda hasar kaydı mevcuttur. Ayrıca piyasada bir de kaporo dolandırıcıları bulunmaktadır. 50 bin TL’lik bir aracı 5-10 bin TL düşük ilan vererek, alıcıdan bin TL kaparo alıyorlar. Daha sonra da müşteri oraya gittiğinde karşısında öyle bir satıcının olmadığını anlıyor” açıklamasını yaptı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Türkiye’de otomotiv ticaretinde yüksek oranda kayıt dışılığın yaşandığını sözlerine ekleyen Erkoç, açıklamalarına şöyle devam etti:
“2. el araç ticareti yapan 100 bin dolayında kişiden sadece 20 bininin ticaret odası kaydı ve vergi levhası bulunuyor. 'Ayaklı' tabir edilen 80 bin dolayındaki kişi ise oto pazarlarında ya da internet üzerinden faaliyet gösteriyor ve bu işi meslek edinip yasal şartları yerine getirerek yürüten kişilerden daha fazla araç alıp satıyor. Bunların hiçbir katma değeri yok, istihdamı yok. E ticaret sitelerinde vergi ödemeden, vergi levhası olmadan alım satım yapan, istihdamı olmayan, bu kişiler nedeniyle sektörde kayıt dışılık had safhada. Devletin ciddi vergi kaybına yol açan bu yapıda tüketici kandırılma riski, devlet vergi kaybı, satıcılar ise güven sorunu yaşıyordu. Buna göre Otonomi’nin il ve ülke ekonomisine sağlayacağı önemli katkıların başında sektörde yaygın kayıt dışılığın ortadan kalkmasıyla devletin vergi gelirlerinde yaşanacak artış geliyor.”

Nisan ayının sonunda açılması planlanan ve Avrupa’nın en büyük otomotiv AVM’si olacak Otonomi’de satışı yapılacak araçların 1 yıl garanti kapsamında olacağını belirten Erkoç, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Garanti kapsamında mekanik kısım ve iki adet ekspertiz merkezi olacak. Hem orada yaşayan esnaflarımıza araç tedarik etmek için hem de araçlarına modern fotoğraf çekimi için stüdyolar kurduk. Satılık araçlar ekspertiz merkezine girecek arabanın eksiklikleri meslektaşımıza söylenecek. Eksiklikler yapıldıktan sonra araca garantilidir diye logo konulacak. Eksiklikleri giderilmeyen araçlara garanti vermeyeceğiz. Onu da vatandaşımız görecek.”

Şehre dağılmış apartman altı galerilerin, sosyal hayata ve insan sağlığına yönelik tehditlerin yanında, kayıt dışı çalışan, internet siteleri üzerinden ya da ayaküstü satış yapanların ağırlıkta olması nedeniyle, ikinci elde çeşitli suistimallerin yaşandığına ve tüketicilerin ağır mağduriyet yaşadığını sözlerine ekleyen Erkoç, “Bu durumlar sık görülen durumlardır. Kilometresi ile oynanmış, ağır kazalara karışmış, ciddi ve giderilemez teknik sorunları olan araçları değerinin çok üzerinde para ödeyip farkına varmadan alan, kandırıldığını sonradan anlayan tüketicilerin yoğunluğu, ikinci el sektörde faaliyet gösteren dürüst esnafa karşı da bir güven problemine yol açıyordu. Otonomi ile 2. el araç ticaretine bir standart gelecek. Otonomi ile sektörde kurumsallaşmanın gerçekleşeceği yeni dönemde ikinci el araç ticareti saygın bir mesleki faaliyet haline gelecek; olumsuz yargılar silinerek, güven tesis edilecek. Otonomi’de 2. el araçlar için 551 showroom ve sıfır araçlar için 10 oto plaza bulunuyor. Ayrıca 13 işyerinden oluşan bir teknik servis bölümü, meydan ticarethane ve ofislerinden oluşan 28 işyeri, 48 ofis yer alıyor. Araç satış mağazalarının yanı sıra yedek parça, otomobil camı, akü satan işyerleri, tamir bakım servislerinin de hizmet vereceği Otonomi’de, bir ekspertiz merkezi, test sürüş alanı, bir fotoğraflama merkezi ve filo kiralama hizmetleri de bulunuyor. İçinde akaryakıt istasyonu ve beş yıldızlı otel ile kafe ve restoranlar, bankalar, noter ve trafik tescil bürosu ve kuru temizlemeden kırtasiyeye, camiden AVM’ye diğer tüm hizmet birimlerinin yer aldığı Otonomi’de aynı zamanda zengin alışveriş mekânları, sosyal yönü olan bölümler olacak, aileler ve çocukları için zengin sosyal aktiviteler sunulacak. Otonomi içinde bir de farklı marka ve modellerde klasik araçların sergileneceği bir de otomobil müzesi yer alacak. Pazar günleri de hizmet verecek olan Otonomi, tüm bu özellikleri dolayısıyla sadece bir ticaret merkezi değil, aynı zamanda ailelerin tam gün vakit geçirebileceği, gezi, eğlence ve gastronomi hizmetlerini bir arada bulabileceği bir 'Yaşam Merkezi' olacak” dedi.  

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23