• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Avrupa’da yaşayan Müslümanlar tedirgin

Yeniakit Publisher
2016-02-05 07:22:40 - 2016-02-05 07:22:40
Avrupa’da yaşayan Müslümanlar tedirgin

Avrupa’da son dönemde Müslümanlara ve sığınmacılara yönelik aşırı sağcı saldırılar endişe verici boyuta ulaştı. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi, artan ırkçı şiddet eylemleri nedeniyle Alman makamlarından güvenlik önlemlerinin artırılması talebinde bulundu. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) de, Fransa’da Müslümanlara yönelik kötü niyetli ve ayrımcı baskınların durdurulması çağrısı yaptı.

Almanya ve Fransa başka olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde son zamanlarda Müslümanlara yönelik saldırıların büyüt boyutlara ulaşması, bu ülkelerde yaşayan Müslümanları tedirgin etti. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek, artan ırkçı şiddet eylemleri nedeniyle korku ve kaygı duyduğunu, Alman makamlarından güvenlik önlemlerinin artırılması talebinde bulunduğunu açıkladı.

Berlin’de Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (VAP) üyeleriyle sohbet toplantısında bir araya gelen Mazyek, Almanya’da son dönemde Müslümanlara ve sığınmacılara yönelik artan aşırı sağcı saldırılarla ilgili endişelerini anlattı. Müslümanların artan şiddet olayları nedeniyle endişeli olduklarını, protestoculardan ve kalabalıklardan uzak durduklarını belirten Mazyek, “Ailem ve yakınlarımın güvenliği için endişeleniyorum. Kasırganın gözü sakin olur denir bilirsiniz. İşte ben kendimi oradaymış gibi hissediyorum” şeklinde konuştu.

“İSLAMOFOBİ SUÇ SAYILMALI”

Alman makamlarından ZMD’nin ve çalışanların güvenliği için talepte bulunduklarını açıklayan Aiman Mazyek, “Zaten birtakım önlemler alınmıştı. Alınan güvenlik önlemlerinin genişletilmesini ve arttırılmasını istedik” dedi. Mazyek, artan aşırı sağcı şiddetin Alman yetkililer tarafından ciddiye alındığını söylemekle birlikte, camilerin ve Müslümanların güvenliğine daha fazla odaklanılması gerektiğini vurguladı. ZMD Başkanı Mazyek, geçtiğimiz günlerde Saarland eyaletinde bir camiye düzenlenen molotofkokteyli saldırısıyla ilgili olarak, “Bu ne yazık ki ilk değil ve büyük ihtimalle de sonuncusu olmayacaktır. Bizim de camimize bir saldırı olmuş duvarlara ‘katiller’ ve ‘domuzlar’ yazılmıştı. Bunlar bizi çok endişelendiriyor” diye konuştu.

İslamofobinin yabancı düşmanlığı kapsamında değerlendirilmemesi, ayrı bir suç olarak kabul edilmesini talep ettiklerini aktaran Mazyek, “İslamofobi başlı başına suç sayılmalı. Birçok eyalette bunun kabul edilmesini bekliyoruz” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 FRANSA HÜKÜMETİNE UYARI: MÜSLÜMANLARA TAVİCİ DURDUR

 

 İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen saldırılar sonrası Fransa genelinde ilan edilen ve halen geçerli olan olağanüstü hal önlemleri altında, Müslüman azınlığa yönelik kötü niyetli ve ayrımcı baskınların durdurulması çağrısı yaptı. HRW ve Af Örgütü’nün sitelerinde yayımlanan raporlarda, Fransız polisinin çocuk ve yaşlılar dahil olmak üzere Müslümanları hedef alan baskınlarda orantısız güç kullanıldığı belirtildi. Kuruluşlar raporlarında, Fransız polisinin, Müslümanların evlerine, işletmelerine ve camilere yaptığı baskınlarda Kur’an-ı Kerim’leri yere fırlattığına ve çocukları korkuttuğuna dikkati çekti. Müslümanların işlerini ve gelirlerini kaybetmelerine yol açan kısıtlamaların yanı sıra polisin şiddet içerikli tutumunun insan hakları ihlallerine neden olduğu vurgulandı. Her iki örgüt de düzenlenen en az 3 bin 200 baskından sadece çok az bir kısmının sonuç verdiğini kaydetti. Fransız polisinin yetkisiz arama ve ev hapislerine derhal son vermesi çağrısında bulunan Leghtas, “Büyüyen İslamofobi bağlamında Fransız hükümeti, Müslümanlarla temas kurmalı ve onlara, dinlerinden ve etnik yapılarından dolayı zan altında olmadıklarına dair güvence vermelidir” dedi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23