• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Avrupa Birliği parasal genişlemeyi tartışıyor

Yeniakit Publisher
2016-07-02 08:09:00 -
Avrupa Birliği parasal genişlemeyi tartışıyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması merkez bankalarını harekete geçirdi. Paranın patronları ekonomiye daha fazla destek sağlamak konusunda fikir birliği içine girdi. Parasal sıkılaşmadan vazgeçeceğinin ilk sinyalini BoE verdi. ECB'nin de varlık alımlarını artırması bekleniyor.

Birleşik Krallık'taki referandum'dan 'Brexit' (Avrupa Birliği'nden ayrılma) kararı çıkmasının yankıları sürüyor. Avrupa merkez bankaları parasal sıkılaşmadan vazgeçip parasal genişlemeye ihtiyaç olacağı sinyallerini vermeye başladı. Parasal sıkılaşmanın gündemden düştüğüne dair öngörüler ekonomistler tarafından da dillendirilmeye başladı. Capital Economics Kıdemli Küresel Ekonomisti Andrew Kenningham, Brexit sonrasında küresel piyasalarda parasal sıkılaşma düşüncesinin rafa kalktığını belirtti. İngiltere Merkez Bankası (BoE) ayrılık sonrası ilk toplantısı 14 Temmuz Perşembe günü toplanacak. Bu toplantı başta Avrupa ve ABD ülkelerinin merkez bankaları olmak üzere birçok gelişmiş ülke merkez bankalarının da nasıl bir seyir izleyeceği yönünde önemli ipuçları verecek.

Gözler 14 Temmuz'da

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, İngiliz seçmenlerin geçtiğimiz hafta gerçekleşen referandumda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma yönünde oy kullanması üzerine oluşan şoktan dolayı yaz aylarında ekonomiye daha fazla parasal destek sağlamak zorunda kalınabileceğini söyleyerek indirimin ilk sinyalini verdi. Bu durumda BoE'nin yıl bitmeden yüzde 0.5'lik faiz oranlarını 25 baz puan indirerek 0,25'e çekebileceği ihtimali kuvvetlendi. İlk indirimin 14 Temmuz'da yapılacak toplantıda alınabileceğine vurgu yapılıyor. İndirimlerle birlikte ülkeye 375 milyar sterlinlik parasal destek sağlanması da bekleniyor.

ECB, 90 milyar avroluk alım yapabilir

ECB'nin de parasal genişleme anlamında adım atacağı vurgulanıyor. Kenningham, bankanın varlık alımlarını Mart 2017'den Temmuz 2017'ye uzatabileceğini, aylık varlık alım miktarını da 90 milyar avroya çıkartabileceğini kaydetti. ING Group Uluslararası Başekonomisti Rob Carnell da ECB'nin ek teşvik adımı atabileceğini ifade ederek, bankanın varlık alım miktarında artışa gidebileceğini de belirtti.

FED'te faiz artırımı zor

Ekonomistlerin üzerinde durduğu bir diğer konu fed faizleri oldu. Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding Fed'in faiz artırımını erteleyebileceğini dile getirdi. ING Group Uluslararası Başekonomisti Rob Carnell da Fed'in bu yıl faizlerde artışa gitmesinin muhtemel görünmediğini belirtti. Carnell, bankanın 2017'ye kadar parasal sıkılaştırma anlamında herhangi bir adım atmayacağı öngörüsünde bulundu.

AB'nin önceliği mevcudu korumak

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, Avrupa Birliği'nin geleceğinin ciddi bir şekilde sorgulanmaya başlandığını belirterek, gelecek dönemde birliğin önceliklerinin, genişlemek ve derinleşmeden çok mevcudu korumaya yönelik olacağını ifade etti. Koç, referandumun yarattığı belirsizliklerle artan volatilitenin neden olabileceği hasarlardan korunmak amacıyla özellikle kaldıraçlı işlemlere yönelik tedbirler almaya çalıştıklarını dile getirdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23