• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Audi'den 'hidrojen bombası'!

Yeniakit Publisher
2016-01-16 11:18:08 -
Audi'den 'hidrojen bombası'!

Alman otomobil devi, hidrojenle çalışan son konsepti Q6 h-tron'u tanıttı.

Otomobiller için yıllardır alternatif yakıt bulunmaya çalışılıyor. Bildiğimiz üzere günümüzde benzinli, dizel, otogaz ve piyasaya yeni yeni girmekte olan elektrikli otomobiller kullanılıyor. Henüz deneme aşamasında olan ancak ilerleyen yıllarda alternatif yakıt olarak kullanılması planlanan bir doğal kaynak daha var: Hidrojen.

Detroit Otomobil Fuarı'nın kapılarını açmasıyla, otomobil devleri de son modellerini ve gelecekte üretmeyi planladıkları konseptlerini görücüye çıkardı. Fuarda öyle modeller var ki, görenleri şaşkına çevirecek cinsten. İşte onlardan birisi; Audi'nin hidrojenle çalışan son bombası Audi Q6 h-tron.

Konsept araç Audi'nin günümüzdeki kasalarıyla hemen hemen aynı çizgileri taşıyor. Ancak çok daha çekici görünüyor doğrusu.

Hali hazırda e-tron adı altında elektrikli otomobil prototipleri üreten Alman otomobil devi, ilk kez hidrojenle çalışan bir SUV konseptini tanıtıyor (Kasım 2015'te de A7 h-tron tanıtılmıştı). Tesla Model X'e rakip olarak görülen Q6 h-tron'un hidrojenle çalışan motoru 148 beygir, elektrikle çalışan motoru ise 134 beygir güç üretiyor. 600 km menzile sahip konsept araç 100 km hıza 7 saniyenin altında ulaşıyor.

Aracın içi hemen her konseptte alışkın olduğumuz gibi sade ve son derece modern tasarlanmış. Her şey dokunmatik ekranlar vasıtasıyla kontrol ediliyor.

Biraz da otomobilin çalışma prensibinden bahsedelim. Q6 h-tron, hidrojeni elektriğe dönüştüren yakıt hücreleri teknolojisine sahip. Konsept aracın çalışma mantığı hibrit teknolojisiyle aynı sayılabilir, farklı olarak benzinin yerine hidrojen kullanılıyor. Yani hidrojen ve elektrikli motorlar birbirini besleyerek çalışıyor. Üstelik bildiğimiz melez otomobillere göre çok daha çevreci.

Q6 h-tron'un önü ve arkası birbirini tamamlıyor. Audi bu konsept aracı en ince detayına kadar kusursuz tasarlamış.

Otomobilin bir başka özelliği ise otonom (sürücüsüz) sürüş sistemi. Q6 h-tron, 60 km/s hıza kadar sürücüye ihtiyaç duymadan ilerleyebiliyor. Aynı şekilde sürücüsüz şekilde park da edebiliyor.

Kısacası konsept araç her şeyiyle iyi güzel fakat Audi Q6 h-tron'u seri üretmeyi planlamıyor. Firma yetkilileri, önümüzdeki 3 yıl içinde, 3 yeni hibrit model çıkaracaklarını ancak şimdilik h-tron üretmeyi planlamadıklarını açıkladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23