• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Asya’da ezilen Müslümanlar için Moro modeli!

Yeniakit Publisher
2014-04-19 09:10:00 - 2014-04-19 09:36:04
Asya’da ezilen Müslümanlar için Moro modeli!

Filipinler’de Müslümanlar’ın geniş kazanımlarıyla sonuçlanacak barış süreci görüşmelerini koordine eden 5 kişilik heyetin Türk üyesi Hüseyin Oruç, “Bangsamoro Müslümanlarının kavuşmakta olduğu hukukî yapı, özellikle Asya’daki Keşmir, Arakan, Patani, Doğu Türkistan gibi işgal altındaki bölgeler için çok önemli bir örneklik teşkil ediyor” dedi.

FAHRETTİN DEDE - Filipinler Devleti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında 40 yıldır devam eden ve 120 bin kişinin ölümüne sebep olan iç savaş 2012 yılında imzalanan barış anlaşması ile son bulurken, son dönemde gerçekleşen diplomatik girişimler de Moro Müslümanlarının kazançlı çıkacağı bir süreci işaret ediyor. Türkiye’den İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç’un da aralarında olduğu 5 kişilik Bağımsız Gözlemci Heyeti’nin (TPMT) koordine ettiği barış görüşmelerinin sonucunda 2016 yılında Bangsamoro bölgesinin otonom bir bölge olarak varlığını sürdürmesi planlanıyor.

2 ayda bir bölgedeki durumu gözlemlemek için Filipinler’e giden İHH Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç, bölgedeki çözümün Asya’da işgal altındaki diğer Müslüman toplumlar için de örneklik teşkil edeceğini belirterek “Bangsamoro Müslümanlarının kavuşmakta olduğu hukukî yapı, özellikle Asya’daki Keşmir, Arakan, Patani, Doğu Türkistan gibi işgal altındaki bölgeler için çok önemli bir örneklik teşkil ediyor” dedi.

“MÜSLÜMANLAR, KENDİ KANUNLARIYLA YÖNETİLECEK”

Filipinler’deki Müslüman halkın mücadelesinin çok uzun yıllara dayandığını ifade eden Oruç, Müslümanlar’ın geçmişte de bazı noktalarda tanındıklarını ancak, hukukî olarak Bangsamoro Müslümanları olarak tanınmalarının hukukî bir kazanım olduğunu belirterek “Bu yeni süreçle geniş yetkileri olan bir otonomi kuruluyor. Bu bölgenin ismi Bangsamoro olacak. Dışişlerinde ve genel güvenlik konusunda merkezi hükümete bağlı, iç işlerinde çok geniş yetkilere sahip, seçimle belirlenecek bir parlamentosu olacak, buradan seçilecek bir başbakanın kuracağı hükümet ülkeyi yönetecek” diye konuştu.

Oruç, “Bölgenin, İslam hukukuna göre hazırlanan bir temel yasası olacak. Güvenlik, bütçe, eğitim, sağlık gibi temel tüm hizmetler tamamen Bangsamoro hükümetinin sorumluluğunda olacak. Filipin askeri sadece ülke güvenliği için gerekli olan miktarda ve yerlerde sınırlı olarak varlık gösterecek. Toplanan vergilerin ve diğer gelirlerin %75’i otonom bölgenin bütçesine gelecek. Fosil madenlerin gelirinin de %50’si bölge bütçesine dahil olacak. Kendi geliri olan, güvenliği kendi elinde olan, İslami kanunlarla yönetilecek yaklaşık 5 milyon nüfuslu ve yaklaşık 25.000 km2’lik bir otonom bölge kurulmuş olacak” şeklinde konuştu.

BANGSAMORO’DAKİ MÜCADELE HEM İSLAMÎ HEM DE MİLLÎ

Geçiş sürecinin 2016 yılında sonlanarak, otonom yönetimin sorumluluklarıyla işbaşına geçeceğini kaydeden Oruç, “Filipinler devleti bu yıl sorumluluğu geçiş komisyonuna verecek. Komisyonun 2016 seçimlerine kadar iş başında kalması, bu arada geçişin fiili olarak tamamlanması planlanıyor. Silahların bırakılması ve ordunun bölgeden çekilmesi süreci bağımsız komisyonlar aracılığıyla yürütülecek. Bu süreçte İslami Kurtuluş Cephesi’nin silahlı güçleri sivilleşecek, sokaktaki asayişin sorumluluğu da polise bırakılacak” değerlendirmesinde bulundu.

Moro’daki İslamî ve milli mücadelenin gücünü kendisinden aldığını ve çok ciddi bir halk desteğine sahip olduğunu ifade eden Oruç, “Silahlı mücadelesi içerisinde de hiçbir şekilde sivilleri hedef almamış, dışarıdan yabancıları içerisine kabul etmemiş. Ekonomik imkanları oldukça sınırlı kalmış. Bir devletin desteğini almamış, yurtdışından kurumlar, büyük yapılar ya da Körfez sermayesi gibi bir akış olmamış. Halk bir yandan tarlasında çiftçilik yapıp ya da balıkçılıkla geçimini sağlayıp bir yandan da mücadelesine devam etmiş. Bu insanlar üç kuruş kazanıyorsa bir kuruşunu mücadeleye ayırmış” dedi. Oruç, şunları kaydetti:

“Bangsamoro Müslümanlarının kavuşmakta olduğu hukukî yapı dünyanın diğer bölgelerindeki krizler için örneğin Filistin, özellikle de Asya’daki Keşmir, Arakan, Patani, Doğu Türkistan için çok önemli bir örneklik teşkil ediyor. Benzer yapılar teröristlikle suçlanırken Moro İslami Kurtuluş Cephesi Filipinler devleti tarafından muhatap kabul ediliyor. Masada karşılıklı imzalanan anlaşmalar var. Bu dünyanın da kabul ettiği bir süreç ve biz de bu sürecin bir parçasıyız. Başarılabilirse Müslümanların Müslümanca yaşadıkları, kendi hukuklarını işlettikleri, kendi eğitim sistemlerini kurdukları, çok geniş yapılı bir özerklik içerisinde kendilerini ifade edebildikleri bir örnek ortaya çıkacak.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23