• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aşkın ve inancın şehri: Konya

Yeniakit Publisher
2017-12-15 12:30:08 - 2017-12-15 12:30:08
Aşkın ve inancın şehri: Konya

Dünyanın her yerinden on binlerce misafiri ağırlayan Konya’ya, Büyükşehir Belediyesi tarafından bir dünya şehrine yakışan eserler kazandırılıyor.

Hazreti Mevlana’nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinde dünyanın her yerinden on binlerce misafiri ağırlayan Konya’ya, Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana merkezli olarak bir dünya şehrine yakışan eserler kazandırılıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bir kültür, tarih, sanat ve eğitim şehri olan Konya’nın Mevlana ikliminde yetişmiş insanları sebebiyle aynı zamanda sevgi, barış ve hoşgörü şehri olduğunu ifade etti. Hazreti Mevlana başta olmak üzere büyük tasavvuf ve ilim adamlarının asırlar önce teşrif ettiği Konya’nın bugün bütün hatıralarını bağrında sakladığı o büyük zatların aynı zamanda istirahatgâhı olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, belediye olarak bu bakış açısıyla çalıştıklarını dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Kültür Merkezi’ni 2004 yılında 100 günde tamamladıklarını hatırlattı. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek aldıklarını belirten Akyürek, “Yılda yaklaşık 300 bin kişinin yararlandığı, Hz. Pîr’in gölgesinde, ona yakışan bu merkez, yine ona yakışır etkinliklere ev sahipliği yapıyor” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi yakınlarında Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye’nin en büyük spor ve kongre merkezlerinden biri olan 10 bin kişilik spor ve kongre merkezi, spor ve toplantıların yanı sıra, Hazreti Mevlana’yı Anma Etkinlikleri’nin son günü olan Şeb-i Arus’a da ev sahipliği yapıyor.

İrfan Kültür Merkezi, Türk-İslam kültürüne hizmet edecek önemli bir eser. Eser Mevlevihane ve Panorama Müzesi olmak üzere 2 ayrı yapıdan oluşuyor. Panorama bölümünde Hz. Mevlana’nın hayatının anlatıldığı Konyanüma ve Mevlevi müzesi yer alıyor. Mevlevihane bölümünde ise sema salonu ile hat, tezhip, minyatür gibi sanatlar için derslikler, seminer ve ikram salonu yer alıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

2 bin yıllık Bedesten’de tarihi dönüşüm yapılarak aynı anda 2 bin 687 adet dükkân biriminin restore edildiğini vurgulayan Başkan Akyürek, çalışmanın bu yönüyle dünyaya örnek olduğunu ve çok sayıda uluslararası ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Akyürek, “Bu bölge, Alaaddin Tepesi ile birlikte Anadolu’nun tapu kayıtlarını oluşturmaktadır” dedi.

HER CUMARTESİ SEMA

2006 yılından bu yana her cumartesi, Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen sema programları, Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden binlerce misafiri ağırlıyor. Mevlana’yı Anma Etkinliklerine katılamayan ya da katıldığı halde, semanın kuşatıcı atmosferini daha sık yaşamak isteyen binlerce kişi, cumartesi akşamları düzenlenen bu etkinliklere katılıyor.

ŞEMS YOLU HAYATA GEÇİRİLİYOR

Hazreti Mevlâna ve ailesinin yaşadığı evin bulunduğu bölgede Mevlâna Evi Külliyesi adıyla sürdürülen çalışma sonuçlandığında külliyeden Şems-i Tebrizi Türbesi’ne kadar olan alanda Şems Yolu hayata geçirilecek.

MESNEVİ DÜNYA DİLLERİNDE

Hazreti Mevlana’nın dünyaca bilinen eseri Mesnevi’nin tüm dünya tarafından okunması için çeviri çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Akyürek, Mesnevi’nin 26 dilde basımının yapılarak okuyucuya sunulduğunu, amaçlarının 50 dile ulaşmak olduğunu ifade etti.

2. ULUSLARARASI İSLÂM SANATLARI YARIŞMASI

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ikincisi düzenlemek üzere başvuruları başlattığı “Uluslararası İslam Sanatları Yarışması” hat, tezhip, minyatür ve çini branşlarında yapılacak. Tüm dünyada sanata ilgi duyanların katıldığı yarışma 28 Eylül 2018 tarihine kadar devam edecek ve toplam ödülü 240 bin lira olacak. Yarışmada dereceye giren eserler önümüzdeki yıl Hazreti Mevlana’yı Anma Etkinlikleri kapsamında sergilenecek ve ödüller de aynı dönemde verilecek.

"744. Vuslat Yıl Dönümü’nde rahmet ve muhabbetle andığımız Hazret-i Mevlâna’nın bizi, ezeli kardeşliğimizi ebedî kardeşlikle sonsuza taşımaya çağıran sözlerinin, ülkemiz ve bölgemiz için ne kadar hayatî olduğu açıktır. Konyamızda Mevlâna’nın ikliminde ‘Kardeşlik Vakti’nde buluşalım."

Baskan Tahir Akyürek

 

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23