• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Asırlık gelenek devam ediyor

Yeniakit Publisher
2014-11-22 11:57:00 -
Asırlık gelenek devam ediyor

Siirt'te asırlık "dibekte buğday dövme" geleneği devam ettiriliyor.

Siirt'in Eruh ilçesinde yüzlerce yıllık "dibekte buğday dövme" geleneği devam ediyor.

Dih Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, dibek taşında tokmakla atalarından kalma yöntemle buğday döverek bir geleneği sürdürüyor.

Mahalle sakinlerinden Hanım Demir (62) yaptığı açıklamada, atalarından aldıkları geleneği yaşattıklarını ve gelecek nesillerin de kullanması için canlı tutmak istediklerini söyledi.

Dibekte hazırlanan buğdayların, satın alınanlara göre damak tadına daha uygun olduğunu savunan Demir, fabrika ürünlerinin sağlık ve lezzet bakımından iyi olmadığını savundu.

Demir, şöyle konuştu:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Dibek taşta bulgur yapmak emek ve zahmet ister. Ailem ve komşularla beraber yardımlaşarak, uzun uğraşlar sonucunda hazırladığımız bulgurun farklı bir tadı ve lezzeti ortaya çıkıyor. Dibek taşında hazırladığımız bulgurun tadı, bakkal ve marketlerde satılan fabrika ürünlerinden daha sağlıklı ve lezzetli."

Mahalledeki dibek taşının Osmanlı döneminden kaldığını anlatan Demir, ilçe halkının tamamının bu taşı kullandığını belirtti.

Dibek taşının aynı zamanda tarihi bir miras olduğunu ifade eden Demir, "Eski zamanlarda ilçe sakinleri düğünlerde mevlitlerde verdikleri yemeklerin buğdaylarını bu taşta döverdi. Buğday sahibi olan komşu ve akrabalarımız bu taşta buğdayını dövdüğü gibi dışarıda yaşayan yakınlarına da gönderiyorlardı. Şimdi teknoloji gelişmeler nedeniyle dibek taşta bulgur hazırlama nadiren yapılıyor" dedi.

Demir, her seferinde 10-15 kilo buğdayın dövülebildiği dibekte dövme işleminin birkaç saat sürdüğünü kaydetti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23