• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aşırı hijyen deri için zararlı

Yeniakit Publisher
2016-10-27 15:11:00 - 2016-10-27 15:13:55
Aşırı hijyen deri için zararlı

Aşırı hijyenin deriye zarar verdiği açıklandı

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi cildiye uzmanı Doç. Dr. Gülşen Akoğlu, aşırı hijyen ve gereksiz antibiyotik kullanımının, derideki faydalı mikroplara zarar verdiğini söyledi.

Türk Dermatoloji Derneği (TDD) ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğinde Beldibi Mahallesi'ndeki Rixos Sungate Otel'de düzenlenen 26'ncı Ulusal Dermatoloji Kongresi'ne katılan Doç. Dr. Gülşen Akoğlu, insan derisinde iyi huylu mikroplar bulunduğunu ve bunların sağlıklı bir deriye sahip olmanın temelini oluşturduğunu söyledi. Bir bariyer gibi olan bölgede kötü huylu mikropların sayısında çoğalma olması halinde farklı deri hastalıklarının ortaya çıkabildiğini aktaran Doç. Dr. Akoğlu, bunların tedavisinde kortizonlu ya da kortizonsuz kremler kullanıldığını anlattı. Bu tip kremlerin nasıl kullanılacağının önemli olduğuna işaret eden Akoğlu, "Gelişi güzel krem kullanımının tedavi edici özelliği olmaması dışında kötü huylu mikropların sayısının artışına sebep olabildiğini biliyoruz. Özellikle çocuklarda büyüme ve gelişmeyi etkileyebilecek şekilde negatif etkileri olabilir. Özellikle kortizonlu krem suistimaline dikkati çekmek istiyoruz. Doktor kontrolü olmadan kortizonlu krem kullanımını önermiyoruz" dedi.

'DERİ BARİYERİNİN BOZULMASINA SEBEP'

Vücuttaki hijyenin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Akoğlu, "Hijyen tabi ki önemli, zararlı mikroplara temas ettiysek onların vücudumuzdan uzaklaştırılması gerekiyor. Ancak çok sık hijyen uygulanması, aşırı el yıkama, aşırı iritan yani tahriş edici temizlik ürünlerine maruz bırakılması, aşırı banyo yapılması özellikle çocukluk çağında bize faydalı olan mikropların deriden uzaklaşmasına, deri bariyerinin bozulmasına sebep olmakta. Bu yüzden aşırı hijyen de zararlı" diye konuştu.

'YARARLI BAKTERİLERİ ENGELLİYOR'
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Derideki yararlı mikropların sayısının azalmasına sebep olan etkenlerden birinin de gereksiz antibiyotik kullanımı olduğuna işaret eden Doç. Dr. Akoğlu, şöyle dedi:

"Antibiyotikler tabi ki gerekli olduğunda doktor kontrolünde kullanılmalı. Ancak özellikle oldukça geniş spektrumlu dediğimiz çok sayıda mikrobu öldürme yeteneğine sahip antibiyotikler vücudumuzda yararlı mikropların da ölmesine sebep olmakta. Bu derimizin yüzeyindeki mikroplarda da dengesizliğe sebep olmakta, yararlı bakterilerin vücudumuza yararlarını engellemekte."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23