• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Asıl fail bunlar

Yeniakit Publisher
2014-10-01 08:11:00 - 2014-09-30 21:55:00
Asıl fail bunlar

Sivas olaylarında ‘slogan attıkları’ gerekçesiyle tutuklanıp 21 yıldır hapiste olan mağdurların dramı sürerken, mağdur yakınları olayların asıl suçlusu olan dönemin yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Aziz Nesin’in tahrikleriyle başlayan, Madımak Oteli’nde gerçekleşen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas olaylarını çıkaranların faili bulunmazken, sadece slogan attığı gerekçesiyle mahkûm edilen vatandaşlarımızın mağduriyeti devam ediyor.  

Mağdurların aileleri, aradan 21 yıl geçmesine rağmen olayın asıl faillerinin bulunmaması, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK)  24 Mart 2014 yılında yayınlamış olduğu raporun işleme konulmaması ve Sivas Olaylarını yaşandığı dönemin mülki amir ve yöneticileri hakkında hiçbir işlem yapılmamasından dolayı Sivas Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

TEDBİR ALINMAMIŞTIR

Suç duyurusunda, olayların olduğu gün uzunca bir süre otelin önündeki kalabalığın dağıtılması ya da otelde kalanların boşaltılmasına yönelik herhangi bir tedbire başvurulmadığı belirtilerek, “500 civarında polis ve jandarmadan oluşan güvenlik görevlisi ile yangından önce görevlendirilen ilave 370 kişilik askeri personel, kalabalıkları soğutmaya ve dağıtmaya veya otelde kalanların tahliyesine yönelik herhangi bir faaliyette kullanılmamıştır” ifadelerine yer verildi.

“Olaylara ilişkin risk ve tehdit belirlemesinin yanlış yapılması ve buna bağlı olarak güvenlik unsurlarının edilgen müdahale içerisine girmesi, bir yandan kalabalığın artması ve kabarmasına diğer yandan da güvenlik unsurlarının caydırıcılığının aşınmasına neden olmuştur” denilen suç duyurusunda, “Böylece, uzun süre otelin önünde bekletilen kalabalığa adeta her türlü eylemi yapma imkanı verilmiş ve kalabalıkça tüm protesto eylem ve söylemlerinin tüketilmesine ve nihayetinde otel önündeki aracın yakılmasına kadar gidecek bir ortam yaratılmıştır. Otelde bulunanlardan bir kısmı yangından kısa bir süre önce tehlikeyi görerek otelden çeşitli yöntemlerle ayrılmışlardır. Ancak, idare tarafından cılız bir biçimde otelden ayrılmaya yönelik ikna çabaları dışında zorunlu tahliye seçeneği düşünülmemiştir” denildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“DELİLLERİN TOPLANMASINDA GEREKLİ ÖZEN GÖSTERİLMEMİŞ”

“Suçun tipini ve vasfını doğrudan etkileyen; bir kısım sloganların eklenmiş olması ve Kongre Müzesi önündeki Atatürk büstünün sökülmesi/tahrip edilmesinin faillerinin netleştirilmeden yargılananların yaptığına karar verilmesi gibi yargı süreçlerinde eksiklikler/hatalar oluşmuştur. Soruşturma ve yargılamalar esnasında, bazı yargı mensuplarınca ‘Düşünce Örneği’ yazısının ilgili mahkemelere gönderilmesi suretiyle yargılama yeri ve görevli mahkeme ile suç vasfını değiştirmeye yönelik yargılamaya müdahale niteliği taşıyan bazı hususlar vuku bulmuştur” ifadelerinin yer aldığı suç duyurusunda, “Sivas olaylarında ortaya çıkan kamu yönetimi zafiyetleri ve hizmet kusurlarına yönelik ilgili kamu görevlileri hakkında etkin bir adli ve idari soruşturma ve yaptırım kapasitesi oluşmamıştır. 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir olay ve ağır ihmaller zincirinde; ilin emniyet, asayiş ve genel yönetiminden sorumlu tek bir kamu görevlisi bile herhangi bir adli takibata maruz kalmadığı gibi, en hafif bir disiplin cezası bile almamıştır. Bunun aksine içeride yatan sanıkların aleyhlerine çelişkili şahitlikler yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.  

SEKİZ KİŞİNİN KESİN ÖLÜM NEDENİ BELİRLENEMEMİŞTİR”

Sivas olaylarıyla ilgili hazırlanan raporda, otelde ölenlerden sekiz kişinin kesin ölüm nedeninin belirlenemediğinin kaydedilmesine rağmen, hiçbir işlemin yapılmadığına da vurgu yapılan suç duyurusunda,“Otelde öldürülen 35 kişi dışında 2 kişi daha hayatını kaybetmiştir. Söz konusu 2 kişi güvenlik görevlilerince göstericilerin dağıtılması sırasında ateşli silahla vurularak öldürülmüştür. Söz konusu olayın faillerinin tespitine yönelik herhangi bir adli süreç işletilmemiştir” şeklinde ifadeler yer aldı.

MAĞDURLAR 21 YILDIR CEZAEVİNDE!

Aziz Nesin’in tahrikleriyle başlayan, Madımak Oteli’nde gerçekleşen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas olaylarını çıkaranların faili bulunmazken, sadece slogan attığı gerekçesiyle mahkûm edilen mağdurlar 21. yıldır cezaevinde bulunuyor. Sivas olaylarında 33 sanık idam cezasına mahkûm edilirken, 4 sanık 20’şer yıl, 1 sanık 15 yıl, 27 sanık 7 yıl 6’şar ay, 2 sanık 5’er yıl ağır, 1 sanık ise 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23