• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Artık bu işi erkekler değil, eğitim alan kadınlar yapıyor

Yeniakit Publisher
2017-11-11 12:19:21 -
Artık bu işi erkekler değil, eğitim alan kadınlar yapıyor

"Yaylaların Berberi" projesiyle eğitim alan Elazığlı kadınlar, erkeklerin yaptığı koyun kırkma işini köylerine verilen kırkma makinesiyle 5 dakikada yapıyor.

Elazığ’ın merkeze bağlı Meşeli köyünde kadınlar, erkeklerin koyun kırkma mesleğini elinden aldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, "Yaylaların Berberi" projesine katılan kadınlar, köylerine verilen 4 adet kırkma makine sayesinde koyunları kendileri kırkıyor. Aldıkları eğitimle işin tekniğini öğrenen kadınlar bir koyunu 5 dakika içerisinde tıraş ediyor.

Ailesinin hayvancılık mesleği yapmasından dolayı koyun işleri ile uğraştığını belirten Tülay Sezer, “Eskiden köyümüzde erkekler koyun ve kuzuları kırkardı. Biz ise bunu yapamıyorduk. Yayların projesinden dolayı bizde artık koyun kırkabiliyoruz. Erkeklerin yaptığı işleri artık kadınlarda yapabiliyor. Koyunları kendimiz kırktığımız için çok mutluyuz"dedi.

Bir koyunu 5 dakikada kırkıyorlar

Kırkma işlemini aktaran Sezer," 3 ayağını bağlıyoruz. Koyunun boynundan başlayıp sırtına ve oradan kuyruk kısmana kırkma işlemi yapıyoruz. Kuyruk kısmını da kırktıktan sonra koyunumuzu ters çevirip aynı şekilde diğer tarafını kırkıyoruz" diye anlattı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

30 yıldır hayvancılıkla uğraştığını anlatan Kadriye Sezer ise , “Bizler koyunların yünü uzadığı zaman artık erkeklere ihtiyaç duymadan kırkma işlemi yapabiliyoruz. Koyunun 3 ayağını bağladıktan sonra boyundan başlayıp kuyruk kısmına kadar kırkıyoruz. Bu işlemi 5 dakika içerisinde yapabiliyoruz” diye bilgi verdi.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini yaptıklarını dile getiren Hatice Sezer’de, “4 tane çocuğum var. Çocuklarımla birlikte 300 tane kuzuya bakıyoruz. Geçimizi hayvanlarımızla sağlıyoruz. Daha önceden koyunları erkekler kırkıyordu. Şimdi köyümüze gelen makinenin sayesinde kadınlarda koyunları kırkıyor. Erkekler olmadan kadınlar bu işi yapabiliyor” ifadelerini kullandı.

Daha önce erkekler kırkıyordu

Yaylaların Berberi Projesi kapsamında İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kendi köylerine 4 tane koyun kırkma makinesi verildiğini vurgulayan Mehmet Sezer de, “Bu makineler sayesinde köyümüzde yaşayan kadınlar erkeklerin işini yapma özelliğine sahip oldu. Köyümüzün kadınları artık bize ihtiyaç duymadan kuzuları, koyunları makine ile kırkıyorlar. Bu makineler yokken sadece erkekler makas ile kırkıyordu” şeklinde konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23