• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arsa maliyeti konut fiyatlarını uçurdu!

Yeniakit Publisher
2016-03-22 12:30:00 -
Arsa maliyeti konut fiyatlarını uçurdu!

KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi Elmas:- "Çok ciddi şekilde konut üretilmesine rağmen, üretim fazla olduğu zaman fiyat üzerinde bir miktar baskı olması lazım ama arazinin getirdiği dezavantaj, fiyatları sürekli yukarı çıkarıyor" dedi.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve bir inşaat firmasının yönetim kurulu başkanı Altan Elmas, "Çok ciddi şekilde konut üretilmesine rağmen, üretim fazla olduğu zaman fiyat üzerinde bir miktar baskı olması lazım ama arazinin getirdiği dezavantaj, fiyatları sürekli yukarı çıkarıyor." dedi.

Elmas, bir program kapsamında geldiği Bursa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak-şubattaki konut satışında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'un üzerinde artış olduğuna dikkati çekti.

Konuttaki ihtiyacın daha çok orta ve altındaki segmentlerde olduğunu belirten Elmas, üretimin büyük bir kısmını bu segmentin karşıladığını aktardı.

Elmas, vatandaşların konuta erişiminin aynı noktada olmadığını ve ihtiyaç ile erişimin üst üste tam örtüşmediğini ifade etti.Türkiye konut sektörünün en büyük problemlerinden birinin, arsa ve maliyetleri olduğunu vurgulayan Elmas, "Bu şekilde olduğu sürece, özellikle de büyük şehirlerde bu, konut fiyatlarını ister istemez yukarı çekiyor. 

Çok ciddi şekilde konut üretilmesine rağmen, üretim fazla olduğu zaman fiyat üzerinde bir miktar baskı olması lazım ama arazinin getirdiği dezavantaj, fiyatları sürekli yukarı çıkarıyor." diye konuştu. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Altan, bir miktar talebin üzerinde lüks konut üretildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Talep kadar da orta sınıf veya orta üst sınıf konut üretilemiyor gibi gözüküyor. 

Konutları, makul fiyata üretebilsek, 'Konutu kime satacağız?' diye bir derdimiz olmaz. Arsa fiyatları bizi sürekli yukarıya doğru ittiği için konut üretemiyoruz. Bunun çözümü de arsa üretmekten geçiyor. 

Çünkü sosyal konut ve uygun konut satabilme adına hazırlanan bölgelerde, en fazla 3-4 yıl içinde, gören talep sonrasında oralar da artık uygun fiyatlı konutların satılamadığı alanlar haline geliyor. İhalelerde fiyatlar uçuşuyor, rakamlar yükseliyor. 

Rakamlar yükselince uygun fiyatlı konut üretmek bir başka bahara kalmış oluyor. Sektörün en büyük sıkıntısı bu."

Lüks konut üretimindeki stok miktarına da değinen Altan, "Talebin üzerinde lüks konut üretimi, sektöre bir miktar stok taşıtır. 

Mutlaka satış bekleyen lüks konut miktarı vardır. Sektöre darbe vuracak seviyede bir şey değil. Orada bir tıkanma olunca da bir iki yıl içerisinde geri çekiliyor. Lüks üretimde hemen frene basılıyor. Dolayısıyla kendi içinde bir denge oluşuyor." dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23