• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arjantin istihbarat servisini feshedecek

Yeniakit Publisher
2015-01-28 08:05:00 - 2015-01-27 23:27:45
Arjantin istihbarat servisini feshedecek

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner, savcı Alberto Nisman’ın gizemli ölümünün ardından, istihbarat teşkilatını feshedeceğini açıkladı. Fernandez, yeni bir yasa taslağı hazırladığını ve istihbarat yapısını baştan kuracaklarını duyurdu.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, kendisi hakkında bazı iddialarda bulunan Arjantinli savcı Alberto Nisman’ın ölümünün ardından verdiği ilk demeçte ülkenin istihbarat örgütünün yeniden yapılandırılması için parlamentoya teklif götüreceğini açıkladı.

ULUSLAR ÇIKARLARA HİZMET ETMİYOR

Fernandez, Arjantin devlet televizyonuna verdiği demeçte, istihbarat örgütünün şu anki halinin ulusal çıkarlara hizmet etmediğini, demokrasinin 1983’te ülkeye dönmesinin ardından bu şekilde bir yeniden yapılanmanın topluma bir borç olduğunu söyledi.

Devlet Başkanı’nın bu hafta içinde parlamentoya sunacağı tasarı, mevcut istihbarat ajansının feshedilerek yerine başkanlarıyla sadece hükümetten birkaç kişinin irtibatlı olacağı Federal İstihbarat Ajansı adında yeni bir ajans kurulmasını öneriyor.

Ülkede 1994’te 85 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını araştırması için atanan savcı Nisman, Fernandez’in İran’a sığır eti ve bakliyat satıp karşılığında petrol ve doğalgaz almak için İranlı zanlılar hakkında Interpol tarafından çıkarılan tutuklama emrinin kaldırılması amacıyla girişimde bulunduğunu ileri sürmüştü. Nisman, iddialarını parlamentoda açıklaması beklenen günün sabahında evinde ölü bulunmuştu.

300 SAYFALIK RAPOR

Hakkındaki suçlamalara ilk defadoğrudan cevap veren Fernandez, Nisman’ın kendisine yönelik suçlamalarının saçma olduğunu ve uydurma delillere dayandığını belirtti. Hükümetinin 1994’teki bombalı saldırıyı çözmek için her şeyi yaptığını öne süren Fernandez, olayla ilgili 20 yıldır kimse tutuklanmazken savcı Nisman’ı oraya atayanın eşi ve bir önceki devlet başkanı Nestor Kirchner olduğuna dikkat çekti. Fernandez, ayrıca 300 sayfalık raporun Nisman tarafından yazılmadığını, hükümetine zarar vermek isteyen bazı istihbarat görevlileri tarafından yazıldığını iddia etti. Fernandez, bu görevlinin istihbarat ajansının aralıkta görevinden alınan başkanı Antonio “Jaime” Stiusso olabileceğini ima etti. Fernandez, Stiusso’nun yerine kendisine yakın bir isim olan Oscar Parrilli’yi getirmişti. Parilli de bugüne kadar Nisman’la bombalama vakası üzerinde yakından çalışan Stiusso da dahil olmak üzere bazı ajanları serbest bırakmıştı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23