• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arınç’tan medya ve çocuk brifingi

Yeniakit Publisher
2013-05-27 20:01:00 - 2013-05-27 20:02:29
Arınç’tan medya ve çocuk brifingi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi öncesi, ajans, televizyon ve gazetelerin genel yayın yönetmenleri ile bir araya geldi.

İSTANBUL-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Çocuk Vakfı işbirliğinde, 14-15 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilecek “1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi”nin tanıtım toplantısı öncesinde ajans, televizyon ve gazetelerin genel yayın yönetmenleri ile kahvaltıda bir araya geldi.
Başbakanlık Dolmabahçe Ofisindeki kahvaltının ardından katılımcılarla sohbet eden Arınç, önemli bir toplantı hazırlığı içinde olduklarını belirtti. Arınç, toplantının Kasım ayında yapılacağını ancak bugünden duyurusunu yapıp çalışmalar hakkında bilgi sunmak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini söyledi.
“Çocuğun olduğu yerde güzellik, sevinç oluyor, yüzlerimiz parlıyor ve geleceğimize, çocuklarımıza yönelik faaliyet yaparken ayrıca bir sevinç duyuyoruz” diyen Arınç, “Çocuk ve Medya Hareketi”nin önemli olduğunu dile getirdi.
Arınç, Kasım’da yapılacak kongreye giden yolda İzleme Komitesinin, önemli bir kısmı kongrenin yürütücü ekibinde bulunan bilim adamlarının, 1. Çocuk ve Medya Kongresi Başkanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer ve arkadaşlarının yöneticiliğinde, onların programında, güzel bir hareketin sonuçlarını almak istediklerini ifade ederek, Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin’in, hayatının uzun yıllarını çocuklara vakfettiğini vurguladı.
Çocuğu veya torunu olanların, çocuk kanallarıyla derin bir ilişkisi olduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti:
“Ben de zaman zaman bu kanalları izliyorum. Çocukları bu kanalların başından almak mümkün değil. Anne ve babaların işlerine geliyor. Çocuklar orada yaramazlık yapmadan televizyonun başında oturuyorlar kendileri de işlerini görüyor. Ama bu televizyon izleme süresini gittikçe artırıyor bir, o televizyon kanalındaki görüntüler ne kadar müspet veya menfi, o iki. Bir ailede ben bir babadan duymuştum, yani ‘Pokemon’ vesaire. Olağanüstü güçler, ellerinde kılıçlar, kafa, kol kesmeler... Şiddete yönelten ama çocukların heyecanını, merakını tahrik eden dizilerden etkilenen bir çocuğun hiperaktifliği yanında yaramazlığı ve çevresine olan davranışlarıyla yani bir propagandaya girmesin ama pek çok kanalımızda çocuklarımıza yönelik bir program var. Bunların hepsini bir kefeye koyarak söylüyorum. Orada güzel örnekleriyle, yani annesine, babasına veya çevresine hitap tarzından başlayarak, tarihimizden veya dünya tarihi ve kültüründen örneklerle yetişmiş çocuklarımızın çok farklı olduğunu söylüyorlar. Yani eğer bir kahraman merak ediliyorsa bu kahramanı olumsuz yönde göstermek de mümkün ama olumlu yönde çocukları etkilemek de mümkün. Biz, bu kanallarımızla çok başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bunların DVD’leri yapılıyor, yurtdışına satılıyor. Yurtiçinde de şu anda reytingi en yüksek kanal genelde bizim çocuk kanallarımız. Bunun teşvik edici olmasını isteriz yani bütün televizyon kanallarımızın çocuk eğitimi ve pedagojisi için olumlu sayılabilecek örnekler vermesini diliyoruz.”
Arınç, RTÜK’ün her yıl bu konulardaki çalışmalarına örnekler vererek, çocuk eğitim konusunda televizyonun iyi, faydalı, güzel işler yapmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.
Kongre ile çocuk ve medya ilişkisini “imkanlar” ve “güçlükler” çerçevesinde, etkilenen taraf olan çocuk ve etkileyen bütün tarafların katılımı ve bütün boyutlarıyla değerlendirmek, medyanın çocuklar için demokratikleşmesi sürecini harekete geçirmek amaçlanıyor.
Hak temelli yaklaşımla medyanın demokratikleşmesi, medya okuryazarlığı, çoklu okuryazarlık kültürünün kökleşmesini de amaçlayan kongre, çocuk ve medya konusunda, etkilenen çocuklar ile etkileyen tüm tarafların katılımıyla sorunları belirlemek ve çözüm yolları için etkin süreci başlatma işlevi taşıyor. Toplantıya, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, 1. Çocuk ve Medya Kongresi Başkanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, televizyonların ve gazetelerin genel yayın yönetmenleri ile bazı öğretmen ve öğrenciler de katıldı.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23