• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arınç: Öcalan gücünü göstersin

Yeniakit Publisher
2015-02-26 17:13:00 - 2015-02-26 17:20:26
Arınç: Öcalan gücünü göstersin

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kandil'in Öcalan'ın açıklamalarını veto ettiğini savundu. Arınç, Öcalan'ın HDP ve Kandil üzerindeki gücünü göstermesi gerektiğini söyledi. Arınç, HDP ile hükmetin yan yana bir açıklama yapmasının söz konusu olamayacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, A Haber Televizyonu’nda gündeme dair açıklamalrda bulundu. Çözüm süreci konusunda HDP'nin sorumlu hareket etmediğini söyleyen Arınç, HDP'nin İmralı ile Kandil arasında "kuryelik"ten öte görev üstlenmesi gerektiğini belirterek, "HDP, Cemil Bayık veya Murat Karayılan ağzıyla nasıl konuşabilir?" dedi.

Kandil'in itirazıyla çözüm sürecindeki gelişmelerin durduğunu belirten Arınç, "Öcalan gücünü HDP üzerinde, Kandil üzerinde göstersin. İmralı'ya gidenlerin profili belki değiştirilecek. Bu yolu aşmak varken öbür taraf silahını göstermesin" dedi.

Kandil'in, Öcalan'ın taleplerini dikkate almadığını belirten Başbakan Yardımcısı Arınç, özetle şu açıklamalarda bulundu: "Şunun cevabını versinler, niçin HDP heyetlerinden bazen iki ya da üç kişi Kandil’e gidip geliyor? Buna neden ihtiyaç duyuyor? 'Ey Demirtaş ne yapmak istiyorsunuz, Öcalan’ı itibarsız hale getirmekle?' dedim. 'Vay Arınç Öcalan’ın itibarını kurtarmaya mı çalışıyor?' dendi. Hayır, ben çok da meraklısı değilim. Bir kavga yaşanıyor. Öcalan’ın taleplerine karşı Kandil sürekli veto kullanıyor. Burada iki şey düşünülebilir, Öcalan’ın belli taleplerini Kandil neden veto hakkını kullanıyor ya da onun sözlerine önem vermiyor? 'Bizim elimizde silah var, Öcalan da kim oluyor?' diyebilir. Kandil eylem yaparak gücün kendinde olduğunu ifade ediyor."

Kandil ve İmralı arasındaki görüş ayrılığının bir 'danışıklı dövüş' olabileceğini de ima eden Arınç, "Bu çelişkileri gidermek HDP'nin işidir" dedi ve ekledi:

"Madem ki arada tavassut edici bir konumdadır, ben onları kurye, postacı gibi tanımlamıştım. Bu değil, sizin sözünüzü söylemeniz gerekir. Örsle çekiç arasında kalmak siyaset değildir. Beyefendi '10 tane iş vardır, bunlara hayır diyor' diyor. Türkiye’de kamu düzeni esastır. Sizin elinizdeki güçler yolları kazmayacak, evlere gidip insanları öldürmeyecek, ellerindeki patlayıcıları atmayacak. Siz bundan vazgeçiyor musunuz? Hayır vazgeçmiyorlar. Dicle’nin içinde olduğu grup 'artık siz bunları yapmayacaksınız' dediler, 12 yaşında bir çocuk öldü. Mobeseler parçalanıyor, evlere gidip insanları öldürüyorlar."

'ORTAK AÇIKLAMA OLMAZ'

Bülent Arınç, hükümetle HDP heyetinin çözüm sürecine dair ortak açıklama yapmasının söz konusu olmadığını belirtti. Arınç açıklamanın nasıl yapılması gerektiğine dair yöntemi de anlattı: "Öcalan’ın bildirdiği haberlerin Kandil tarafından kabul edildiğine dair açıklama yapması ve hükümetin bunu uygun bulduğunu açıklaması lazım. Yan yana ortak açıklama söz konusu değildir. Siz bunları kabul ettiğinizi söyledikten sonra hükümetin 'Biz de böyle söylüyoruz, yapılacaklar bunlardır' demesi lazım."

Arınç, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın çözüm sürecinde üzerinde uzlaşma aranan taslak metindeki 10 maddeye ilgili açıklamasını da değerlendirdi. Söz konusu maddelerin yapısal değişiklikler içerdiğini belirten Arınç, "Bunları yazmak kolay da, gerçekleşmesi bugünden yarına olmaz, bunu Öcalan da biliyor. Felsefe içeriyor bunlar." Şeklinde değerlendirdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23