• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arafat büyük güne hazırlanıyor

Yeniakit Publisher
2017-08-26 16:20:49 -
Arafat büyük güne hazırlanıyor

Dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye’den giden yaklaşık 2 milyon hacı adayı, Arefe günü çıkılacak Arafat Dağı ile buluşacak olmanın heyecanını yaşıyor. Bayramın ilk günü ise şeytan taşlanan ve kurbanların kesileceği Mina’ya geçecek milyonlarca Müslüman için Arafat ve Mina’daki hazırlıklar tamamlandı.

Bu yıl Türkiye’den 100 binin üzerinde dünyanın çeşitli ülkelerinden ise toplam 2 milyondan fazla hacı adayı, Kurban Bayramı arefe gününde Arafat Dağı’na çıkacak olmanın heyecanını yaşıyor. Zilhicce ayının 9’una gelen Arefe gününde tekrar ihrama girecek hacı adayları güneşle birlikte Arafat Dağı’na çıkarak vakfe yapabilecek. Arafat’ta önce Adem Aleyhisselam ile Havva Annemizin cennetten çıkarıldıktan sonra dünyada ilk buluştukları bölge olarak bilinen ve Hazreti Peygamber’in (s.a.v.) veda hutbelerini yaptığı yerlerden olarak rivayet edilen Cebeli Rahme’ye (Rahmet Tepesi) gelerek dua edebilecek. Arafat’ta gün boyu "Lebbeyk Allahümme lebbeyk, la şerikeleke lebbeyk, innel hamde vennimete leke vel mülk la şerike lek" diyerek, telbiye getirecek hacılar, tesbih çekip dualar ettikten sonra yaya olarak yaklaşık 3 saat mesafedeki Müzdelife’ye geçecek. Burada geceyi geçirecek olan hacı adayları, Kurban Bayramı’nın ilk günü ise güneş doğmadan şeytan taşlanan ve kurbanların kesileceği Mina’ya hareket edecek. Bayramın 3 günü Mina’da kalacak olan Müslümanlar, bayramın son günü ise döndükleri Mekke’de Kabe’yi 7 kere tavaf edecek. Yapılacak say’ın ardından hac ibadeti tamamlanacak.

Hazırlıklar tamamlanıyor

Milyonlarca hacı adayını ağırlayacak Arafat Dağı, Müzdelife ve Mina’da hazırlıklar sürüyor. Bölgelerdeki hazırlıklar, yapılan son rötuşların ardından tamamlanacak. Bölgede alınan güvenlikten bölgenin temizliği ve serinletilmesine kadar birçok tedbir alındı.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

58 derece sıcaklık bekleniyor

2 milyondan fazla hacının aynı anda ağırlanacağı Arafat, Mina ve Müzdelife’de, olası izdiham ve ve beklenen aşırı sıcaklar endişeye neden oluyor. Arefe günü beklenen 58 dereceye ulaşan sıcaklık nedeniyle, Türk hacılar için klimalı çadırlar hazırlandı. Geçen yıl başlayan uygulama diğer ülkelere de örnek oldu. Bölgedeki çadırların büyük bölümü klimalı hale getirildi.

Umre tamamlandı

Ağustos ayında kutsal topraklara hareket eden Müslümanlar, Mekke’ye inerek otellerine yerleşmiş ve umre yapmışlardı. Kabe ziyareti ve tavaf yapan hacı adayları zemzem suyu içerek Safa ile Merve arasında 7 kere say yapmıştı. Saydan sonra saçlar kesilerek ihramdan çıkan Müslümanlar, umreyi tamamlamış oldu. Hac için tekrar ihrama girmeye hazırlanan hacı adayları için tekrar hac yasakları başlayacak.

Hacılar tekrar tavaf ve umre yapabilecek

Kurban Bayramı’nda hacı olacak Müslümanlar, hac ibadeti bittikten sonra da döndükleri Mekke’de istediği kadar tavaf ve umre yapabilecek. Bayramın kalan günlerinde tekrar şeytan taşlayabilecek hacılardan daha önce Medine’yi ziyaret etmeyenler ise Medine’yi ziyaret edebilecek. Son bir tavaftan sonra herkes memleketine dönebilecek.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23