• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Araç sahiplerine müjdeli haber

Yeniakit Publisher
2015-05-30 11:26:00 -
Araç sahiplerine müjdeli haber

TSE Başkanı Korkmaz: Sigorta maliyetleri düşecek. Daha ucuz, orijinalle eşdeğer parça kullanılabilecek.

TÜRK Standardları Enstitüsü, (TSE) Başkanı Sebahattin Korkmaz, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle gerçekleştirdiği tanışma toplantısında 1 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girecek ‘Eşdeğer Parça Belgelendirmesi’ ile tüketicilerin orijinal parça yerine bununla aynı özelliklere sahip eşdeğer parçayı daha uygun fiyata satın alabileceklerini, böylece sigorta maliyetlerinin düşeceğini söyledi.

ORJİNALE MUADİL

Eşdeğer parça belgelendirmesi; Hazine Müsteşarlığı koordinasyonunda TSE, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve üniversitelerle 3 yıllık çalışmayla tamamlandı. Konuyla ilgili çıkarılan genelge ile Eşdeğer Parça Belgelendirme yetkisi 2 yıl için TSE’ye verildi. Bu uygulamayla ilk 2 yıl TSE daha sonra da, akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek.

TSE Başkanı Korkmaz, Eşdeğer Parça Belgelendirmesine neden ihtiyaç duyulduğunu şöyle anlattı: “Bir ürün Türkiye’de üretilip orijinal parça olarak yurtdışına satılıyor, aynı ürün Türkiye’ye geri döndüğünde tüketicimize dört birime, beş birime ssatılıyor. Yani bizim ürünümüz bize geri döndüğünde, orijinallik kazandığında bizim imalat maliyetimiz, hatta satış birim maliyetimizin 4 katına çıkıyor. Bu problemleri ortadan kaldıracak yegâne unsur, bu eşdeğer parçaların orijinal parça gibi testlerden geçirilerek, bu testlerin orijinal parçanın verdiği sonuçları verip vermediğinin ölçülmesidir.”

1200 FİRMAYA MÜJDE
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Korkmaz, Eşdeğer Parça Belgelendirmesinde TSE’nin esas ilgilendiği konunun 1200 yan sanayi firmasının üretimini gerçekleştirdiği parçaların otomotiv sektöründe hak ettiği yeri alması olduğunu ifade etti. Korkmaz, Eşdeğer Parça Belgelendirmesi yönteminin İspanya ve İtalya’da uygulandığını söyledi. Korkmaz, şu ana kadar eşdeğer parça belgelendirmesi için 4 firmanın 73 parça için müracaat ettiğini belirtti.
(Star)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23