• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Arabistan-Rusya anlaşması Amerika'ya yarayacak'

Yeniakit Publisher
2017-05-16 17:21:00 -
'Arabistan-Rusya anlaşması Amerika'ya yarayacak'

SEER Başkanı Lynch, Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrolde üretimi kısma anlaşmasının ABD'deki kaya petrolü üreticilerine fayda sağlayacağı tahmininde bulundu.

ABD'deki Stratejik Enerji ve Ekonomik Araştırma Merkezi (SEER) Başkanı Michael Lynch, Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrolde üretimi kısma anlaşmasının fiyatları yükselteceği, bunun da ABD'nin kaya petrolü üreticilerine fayda sağlayacağı tahmininde bulundu.

Lynch, söz konusu anlaşmanın süresinin 2018 Mart'a kadar uzatıldığını belirtti.

FİYATLARI YÜKSELTMİŞTİ

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) geçen yıl 30 Kasım'da  üretim seviyesini günlük 1,2 milyon varil azaltma kararının ham petrol  fiyatlarındaki artışı desteklediğini aktaran Lynch, Brent petrolün varil  fiyatının 11 Nisan'da 56 dolara, Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatının da  53 dolara yükseldiğini kaydetti.

Lynch, ham petrol fiyatlarındaki bu yükselişin ABD'deki kaya petrolü  üreticilerinin yatırımlarını artırmasında etkili olduğunu ifade etti.

ABD'de geçen yıl 30 Kasım'da ham petrol üretiminin günlük ortalama 8,7  milyon varil olduğunu anımsatan Lynch, "ABD'de geçen hafta petrol üretimi yüzde  6,9 artarak günlük 9,3 milyon varile yükseldi. Artan üretimle birlikte 4 Mayıs'ta  WTI'nın varil fiyatı 45 dolara, Brent petrolün varili de 48 dolara düşmüştü.  Böylece petrol fiyatlarında 30 Kasım'dan bu yana elde edilen tüm kazançlar  silindi." diye konuştu.

'SUUDİLER VE RUSLAR PAZAR PAYINI KAYBEDECEK'

Lynch, ABD'nin bu yıl için ham petrol üretim hedefinin günlük ortalama 9,3 milyon varil, gelecek yıl için de 10 milyon varil olduğunu dile getirerek,  fiyatların varil başına ortalama 50 doların üzerinde olmasının ise ABD'de ham  petrol üretiminde rekor seviyelere tırmandıracağı tahminini belirtti

Lynch, şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimlerinde kesintiye devam etmesi  halinde petrol fiyatlarında kısa dönemli artış görülecek. Öte yandan artan  fiyatlar yeniden ABD'nin kaya petrolü üreticilerine fayda sağlayacak. Suudiler  petrol üretiminde kesintiye devam ederse pazar paylarını kaybedecek. Rusya, uzun  dönemde Suudi Arabistan kadar petrol kesintisinde bulunmadı ancak OPEC ve  Suudileri desteklemeye devam etmesi durumunda Rusya'nın da kaybedeceği pazar  payını geri kazanabileceğini düşünmüyorum. Petrol fiyatlarının artmasıyla ABD'de  kaya petrolü yatırımlarının ve petrol üretiminin yükselmesi kesin. Suudiler ve  Ruslar üretim kısma anlaşmasını uzatarak pazar payını kaybederken, ABD kazanan  taraf olacak."

'BAŞKA SEÇENEKLERİ YOK'

Hollandalı enerji danışmanlık firması VEROCY'nin ortağı Cyril  Widdershoven da Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretim kesintisinde süre  uzatma anlaşmasının her iki ülke açısından çelişki oluşturduğunu söyledi.

Widdershoven, düşük petrol fiyatları karşısında Suudi Arabistan ve  Rusya'nın enerji gelirlerine bağlı ekonomilerini kurtarmak için üretim  kesintisine devam etmekten başka bir seçeneği bulunmadığını belirtti ve şunları  kaydetti:

"Rusya ve Suudi Arabistan için tavuk-yumurta ikilemi söz konusu. İki  ülke büyük oranda petrol üretimi ve ihracatına bağlı ekonomilerini kurtarmak için  üretimlerini keserek petrol fiyatlarını yükseltmek istiyor. Ancak yüksek petrol  fiyatları ABD'deki kaya petrolü üreticilerine yarıyor. ABD'de petrol üretimi  artınca da petrol fiyatları tekrar düşüyor. Bu durum Suudi Arabistan ve Rusya'ya  zarar veriyor."

Widdershoven, artan petrol fiyatlarının kısa dönemde Suudi Arabistan  ve Körfez ülkelerinin bütçelerine sınırlı ölçüde fayda sağlayacağını, Rusya'ya da  gelecek yıllarda enerji yatırımları için ihtiyaç duyulacak sermayeyi  oluşturmasında yardımcı olacağını vurguladı.

Suudi Arabistan ve Rusya'nın anlaşmayı uzatma kararının, OPEC'in 25  Mayıs'ta Viyana'da düzenleyeceği olağan toplantıda ele alınacağını bildiren  Widdershoven, "OPEC üyelerinden Irak, İran, Nijerya ve Libya'nın 30 Kasım'daki  anlaşmadan muaf tutulmuştu. Bu ülkelerin de anlaşmayı destekleyerek kendi  üretimlerinde kesinti yapmaları durumunda küresel arz fazlası daha kolay azalacak  ve petrol fiyatlarının istikrar kazanacak"değerlendirmesinde bulundu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23