• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Apple kullanıcılar dikkat! işte iOS 8 ile gelecek 6 harika özellik

Yeniakit Publisher
2014-09-17 16:24:00 -
Apple kullanıcılar dikkat! işte iOS 8 ile gelecek 6 harika özellik

iOS 8 ile telefonlarınıza gelecek 6 harika özellik açıklandı. Bu akşam Türkiye saatiyle 20:00'de tanıtılacak iOS 8, iPhone kullanıcıları tarafından sabırsızlıkla bekleniyor.

iOS 8 bu akşam kullanıcılara sunulacak. Eski model iPhone'lara daha az özellik sunacak şekilde geliyor olsa da tabii ki büyük farklılıklar sizleri bekliyor. İşte karşınızda eski ve yeni tüm iPhone'lara gelecek 6 harika özellik var.

 1.İnteraktif Bildirimler

 İOS 'un geçmişteki en büyük sorunlarından birisi ve Android'i karşısında belki de bu kadar güçlü duruma getiren en büyük eksikliklerinden biri bildirimlere hızlı cevaplar verilememesi ve bildirimlerde oluşan lag sorunuydu. İOS 5 'deki bildirim merkezi sistemi ile bu soruna çözüm sunan Apple her yeni İOS ile bu bildirim merkezini daha interaktif hızlı ve kullanılabilir kılmayı başardı. İOS 8 ile bu bildirim sisteminin daha etkili, hızlı ve kullanışlı çalışacağını kolaylıkla söyleyebiliriz. Örnek vermek gerekirse internete sörf yaparken mesajlarınıza hızlıca cevaplar verebilecek, takvim etkinliklerini kolayca takip edebileceksiniz. 4-5 uygulamayı aynı anda kullanmaya çalışırken uygulamalar arası geçişlerde zaman kazanacağınız ve performanstan bir şey kaybetmeyeceğinizi de söyleyebiliriz. Ayrıca İOS 8 ile birlikte bu işlemleri İOS 7 de olduğu gibi sadece İOS içindeki uygulamalarla değil 3.parti uygulamalarda da kullanabilmeniz mümkün olacak.

 2. Daha fazla paylaşım seçeneği

 Android'in akıllı telefonlara sunduğu paylaşım seçeneklerinin sistemi sayesinde harika olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin telefonunuza paylaşım yapabileceğiniz bir uygulama yüklediğinizde Android sistemi bunu hemen algılıyor ve paylaşım ikonuna bastığınızda seçeneklerde o uygulama hemen beliriyor. İOS 'a gelen kapalı kutu eleştirilerinin en belirgin konularından biri olan bu paylaşım seçenekleri İOS 8 ile ortadan kalkacak gibi gözüküyor. Önceki İOS sürümlerinde sadece Apple'ın söylediği mecralarda paylaşım yapabiliyor diğer uygulamalar İOS sistemiyle entegre edilemiyordu. Ancak İOS 8 ile birlikte geliştiricilerin İOS 8 sistemine paylaşım seçeneği eklemesine izin verilecek. Yani 3. Parti uygulamalar yüklediğinizde eğer uygulama geliştiricisi gerekli işlemleri yaptıysa Android'de olduğu gibi paylaşım seçeneklerinde o uygulama da belirmiş olacak. Bu konuda Android'in gerisinde olan İOS dev bir adımla, daha fazla güvenlik imkânı sunarak paylaşım seçeneği konusunu halledeceğe benziyor. Geliştiricilerin eklentilerinin kontrol edilecek olması daha güvenli paylaşım imkanı diyebiliriz.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

3. Yeni klavye ve 3.parti klavye kullanım izni

Özellikle Apple'ın ekran büyütme politikası sonrası iOS için en büyük gereklilik kesinlikle klavye seçenekleri sunuluyor olmasıydı. Apple bu konuyu da İOS 8 ile halledecek. Swiftkey, Fleksy gibi Android sürümlere 3.parti klavyeler tasarlayan ve bu konuda son derece başarılı olan markalar İOS 8 için örnek klavyelerinin beta sürümlerini şimdiden yayınladılar. Android'de olduğu gibi kaydırarak yazma, hızlı yazım seçenekleri gibi özelliklerin İOS 8 ile birlikte kullanmayı istediğiniz herhangi bir klavye ile çalışabileceğini söyleyebiliriz. Belki de Apple'ın İOS 8 ile geliştirdiği yeni klavye sistemi ile 3. Parti uygulamalara gerek duymayacaksınız. Daha etkili kelime tercihleri sunan, yazım hatalarını minimuma indiren yeni İOS klavyesi de Apple tarafından kullanımınıza sunulacak.

 4. Cihazlar arasında deneyim devri

 Bildiğiniz üzere Google Android cihazlara özellikle Google chrome tarayıcı üzerinden harika fırsatlar sunuyor. Örneğin bilgisayarınızdan Google Chrome ile açtığınız bir sayfayı ekstra bir işlem gerektirmeden telefonunuzdaki Google Chrome sürümü ile de kolayca görüntüleyebiliyorsunuz. Her ne kadar basit gözükse de deneyimin cihazlar arasında devredilmesini sağlayan bu sistemin bir benzeri İOS 8 ile de kullanıcılara sunulacak. Apple tarafından 'Handoff' özelliği olarak adlandırılan bu özellik ile Safari, Takvim, Haritalar üzerinde telefonunuzdan yaptığınız işlemleri Apple bilgisayarlarınızdan da aynı anda işlemiş gibi görüntüleyebileceksiniz. Aynı şekilde Apple bilgisayarınız ile yaptığınız işlemler telefonunuzdaki uygulamalara da ekstra bir işlem gerektirmeden yansıyacak. Kısacası Apple kullanıcılarına İOS 8 ile bütünleşik bir kullanım deneyimi sunuyor diyebiliriz.

 5. Devamlılık ile sürekli iletişim

 Bu özelliğin kullanıma sunulması İOS 8 çıktığı anda olmayacak ancak bir ay içinde Apple bu özelliği de İOS 8 kullanıcıları için mümkün kılacak. Apple aramalarına süreklilik katmayı hedefleyen bu uygulamanın biraz da demin bahsettiğimiz 'Handoff' özelliğine benzediğini söyleyebiliriz. Telefon görüşmeleriniz için Mac yada iPad'lerinizi kullanabilmenizi sağlayacak bu özellik bütün Apple cihazlarınızın bütünleşik bir şekilde çalışmasının en önemli faydalarından biri. İOS 8 ile birlikte iPhone'unuz Mac'iniz ve iPad'inizi birbirine bağlayan bir iletişim merkezi olarak çalışabilecek. Mesajlarınızı ya da aramalarınızın kontrollerini Apple cihazlarınız ile Wi-Fi bağlantısı sayesinde kolayca yapabileceksiniz.

 6. Widgets Özelliği

 İOS 8 bildirim merkezinin sağlayacağı yeniliklerden bahsetmiştik bunlara bir de Android'de bulunan widgets özelliğine benzer widgets özellikleri ekleneceğini söyleyebiliriz. hava durumu, takvim, market bilgileri gibi özellikler İOS 7'nin bildirim merkezinde zaten bulunuyordu ancak İOS 8 ile yine 3.parti uygulamaların widgetlarının burada bulunmasına yapılan kontroller dahilinde izin verilecek. İşin güzel yanı bildirim merkezinizi dilediğiniz widgetlarla siz süsleyeceksiniz.

 

Bahsettiğimiz özellikler İOS 'a karşı yapılan en acımasız eleştirilerin odağı olan 'kapalı kutu' eleştirisinin bir nebze olsun yok olmasını sağlayacağa benziyor. Her ne kadar birçok kişi tarafından Android'in senelerdir sunduğu özellikleri Apple'ın daha yeni sunduğu söylense de İOS 8 ile yapılan yenilikler Apple felsefesi için son derece köklü değişiklikler. Konuya bir de güvenlik kısmından bakarsak. Eklenen her özelliğin ve geliştirici eklentisinin sizin telefonlarınıza gelmeden Apple servisleri tarafından güvenlik kontrolünden geçirilecek olması Android'in açık sistemi dolayısıyla yaşanan güvenlik problemlerinin İOS 'ta yaşanma ihtimalinin daha az olduğu gerçeğini de barındırıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23