• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AP'den İngiltere'ye "kovar" gibi çağrı

Yeniakit Publisher
2016-06-28 16:55:00 -
AP'den İngiltere'ye "kovar" gibi çağrı

Avrupa Parlamentosu üyeleri, yapılan referandumdan AB'den ayrılık kararı alan İngiltere'nin biran önce Birlikten çıkmasını istedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri, İngiltere'nin biran önce AB'den çıkma sürecini başlatması yönünde karar aldı.

AP'nin olağanüstü oturumunda İngiltere'deki referandumun sonucu görüşüldü. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AP üyelerinin yaptığı konuşmalarının ardından İngiltere'nin çıkış süreci ile ilgili karar tasarının oylamasına geçildi. Tasarı, 200'e karşı 395 oyla kabul edildi.

Kabul edilen metinde, AP, İngiltere hükümetine vatandaşlarının demokratik tercihine saygı göstermesi çağrısında bulunarak, çıkış prosedürünün hızlı ve uyumlu bir şekilde uygulamaya koymasını istedi.

İngiltere'den üyelikten çıkışı düzenleyen AB Antlaşması'nın 50. maddesini çok hızlı bir şekilde yürürlüğe koyması ve çıkış müzakerelerinin hızlı bir şekilde başlatması istendi. Ayrıca AB Konseyi'ne İngiltere'nin 2017'nin ikinci yarısındaki AB Dönem Başkanlığının, Birliğinin yönetiminin tehlikeye sokulmaması için iptal edilmesi çağrısında bulunuldu.

AP üyeleri de taraflar için zarar verici belirsizliği önlemek ve birliğin bütünlüğünü korumak için İngiltere Başbakanı David Cameron'dan bugün başlayan AB Liderler Zirvesi'nde çekilme sürecini başlatmak için referandum sonucunu resmen bildirmesini talep etti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılan referandumda, halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması yönünde oy kullanmıştı ancak AB'den çıkış için İngiltere'nin AB Antlaşması'nın 50. maddesini yürürlüğe koyması, AB'ye resmen referandum sonucunu iletmesi gerekiyor. Bunun ardından 2 yılı bulması öngörülen çıkış müzakereleri yapılacak.

AB ülkelerinin liderleri, bugün yapılacak AB Konseyi (AB Zirvesi) toplantısında referandumdan çıkan sonucu görüşerek ortak bir pozisyon ortaya koyacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23