• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Antibiyotik kullanıcıları dikkat!

Yeniakit Publisher
2018-02-22 13:49:00 -
Antibiyotik kullanıcıları dikkat!

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı eczacı Mücahit Birik, artan antibiyotik direncinin, dünyada ve Türkiye'de insanlığı tehdit eden ciddi bir sorun haline geldiğini söyledi.

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı eczacı Mücahit Birik, antibiyotik kullanımına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Açıklamasında, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de ilaç takip ve bilinçlendirme çalışmaları sonucunda 2011 yılında 218 milyon kutu olan antibiyotik kullanımının, 2016 yılında 195 milyon kutuya kadar indiğini ancak halen Türkiye'nin antibiyotik kullanımında dünya birincisi olduğunu kaydetti.

GEREKSİ ANTİBİYOTİK FAYDA DEĞİL ZARAR GETİRİYOR

Antibiyotiklerin doğru ve gerektiğinde kullanılmadığında sağlığı tehdit eden ilaçlar olduğunun altını çizen Birik, her hastalıkta insanların, doktora danışmadan, "hemen bir antibiyotik alalım, kullanalım geçmezse sonra doktora gideriz" düşüncesinin oluştuğuna dikkati çekti.

Antibiyotiklerin yanlış kullanılması ve diğer nedenlerin sonucu olarak bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiğini belirten Mücahit Birik, "Nedenleri sıralayacak olursak; gereksiz kullanma, reçeteye uygun dozda kullanılmaması, reçeteye uygun sürede kullanılmaması, başkalarıyla paylaşılması, besinlerin iyice yıkanmaması, genel hijyen ve temizlik kurallarına dikkat edilmemesi." bilgisini paylaştı.

YILDA, 250 MİLYON KUTU YAKLAŞIK 1,5 MİLYAR LİRA
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ekonomik boyutlara da değinen Mücahit Birik, şu bilgileri paylaştı. "Artan antibiyotik direnci, dünyada ve Türkiye'de insanlığı tehdit eden ciddi bir sorun haline gelmiştir. Antibiyotiklerin yanlış tüketilmesi ya da yeterli dozlarda kullanılmaması, gün içerisinde gerektiği saatlerde veya gerektiği gün sayısında alınmaması gibi durumlar, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine neden olmaktadır. Yaklaşık her üç reçetenin birinde antibiyotik yer almaktadır. Hatta, Güneydoğu'daki bazı illerde bu oran yüzde 50'leri bulmaktadır. Yılda yaklaşık 250 milyon kutu civarında antibiyotik kullanılmakta bu da yaklaşık 1,5 milyara mal olmaktadır."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23