• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Android’in son sürümü 'Oreo'

Yeniakit Publisher
2017-05-26 11:43:00 -
Android’in son sürümü 'Oreo'

ABD’li teknoloji ve yazılım lideri Google, geçtiğimiz günlerde düzenlediği I/O 2017 etkinliğinde milyonlarca akıllı telefon kullanıcısının merak ettiği bir gelişmeyi duyurdu. Bu gelişme şüphesiz Google’ın mobil işletim sistemi Android’in yeni sürümüydü. ‘O’ harfiyle adlandırılan Android 8.0, özellikle geliştirilen batarya tasarrufuyla ön plana çıkıyor. Yeni nesil bildirim özellikleri, emojiler ve klavye ara yüzü de dikkat çekiyor…

Bildiğimiz üzere Google, Android sürümleri tatlılarla isimlendiriyor. 2009 yılında yayınlanan Android 1.1 Astro ve 1.2 Bender sürümlerini saymazsak diğer sürümlerin hepsinde tatlı adlarının kullanıldığını söyleyebiliriz. Üstelik bu sıralama alfabetik olarak yapılıyor. Yani bu sıralamaya göre Android 7.0 Nougat’tan sonra Android 8.0’ın ‘O’ harfiyle başlayan bir tatlı olacağı belliydi.

Son gelen bilgilere göre Android 8.0, son dönemin popüler bisküvisi Oreo ismiyle birlikte gelecek. Bu zamana kadar tercih edilen Android isimlerini aşağıdaki infrografikten inceleyebilirsiniz.

Bildiğimiz üzere Android cihazların en büyük sıkıntısı bataryanın kısa sürede tükeniyor olması. Zira Android işletim sistemi, iOS’a oranla daha çok performans istiyor. Bu da haliyle daha çok RAM tüketimi ve daha çok güç anlamına geliyor. Böylelikle telefonunda sadece 1960 mAh batarya kullanan Apple (iPhone 7), 3000 mAh’lik Android cihazlardan daha başarılı batarya deneyimi sunabiliyor.

Google da bunun farkında olacak ki, Android 8.0 ile birlikte en büyük değişimi batarya kısmında yapacak. Tıpkı iOS’da olduğu gibi yeni Android’de arka planda çalışan uygulamaların kontrolü, kullanıcıların eline bırakılacak. Böylece istediğiniz takdirde, seyrek kullandığınız uygulamaların arka planda sürekli yenilenmesini kapatabilecek ve böylece gereksiz batarya tüketiminin önüne geçmiş olacaksınız.

Bildirim konusunda Android’in, iOS’un çok gerisinde olduğu aşikar. Zira Apple, uygulamaların bildirim ayarlarını ayrı ayrı düzenleme imkanı sağlarken, Android bunu yapmıyor. Üstelik hala bildirim geldiğinde ekran ışığının yanmaması ve bunun için 3. parti uygulamalara ihtiyaç duyulması çoğu zaman can sıkıcı oluyor.

Google, Android’in bu sürümünde bildirim kanadında da iyileştirmeler yapılacağını açıkladı. Android 8.0 ile birlikte bildirimler kategorilere ayrılabilecek. Örneğin ‘spor’ adı altında bir kategori oluşturup, sporla alakalı birden fazla uygulamayı bu kategoriye ekleyip özel bir bildirim seçeneği uygulanabiliyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ayrıca yeni Android ile birlikte bildirimleri erteleme imkanı da sunuluyor. Bu özellikle birlikte bildirimler 15, 30 veya 60 dakika boyunca susturulabiliyor. Böylece bildirim almak istemediğiniz zaman interneti kapatmanıza da gerek kalmayacak.

[[ Görüntü içinde görüntü (PiP) ilk kez ]]

iOS 9 güncellemesiyle birlikte iPad’in kavuştuğu bu özellik oldukça beğenilmişti. Zira kullanıcılar, bir yandan video izlerken diğer yandan da bir makale okuyabiliyor ya da istediği başka bir uygulamaya göz gezdirebiliyor.

Benzer özelliğin, 8.0 güncellemesiyle birlikte Android’e geleceğinin de müjdesi verildi. Samsung’un çoklu pencere özelliğine benzer bir şekilde karşımıza çıkacak bu özellikte en boy oranı ayarlamalarına da izin verilecek. Ön izleme için uyumlu cihazlar arasında Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL ve Pixel C olduğu ifade ediliyor.

Bazı Android cihazlar geç açıldığı için eleştiriliyor. Örneğin Sony Xperia’nın ilk başlangıcının oldukça yavaş olduğu biliniyor. Bununla birlikte Android sürümündeki sistemsel sıkıntılardan dolayı uygulama aralarındaki geçişlerde de yavaşlık yaşanabiliyor.

Fakat Google, Android 8.0’da yapacağı sistemsel iyileştirmelerle bu sorunu da aşmayı hedefliyor. Bu güncellemeyle birlikte başlangıç hızı yarı yarıya düşürülecek. Ayrıca uygulama performansları da önemli ölçüde artırılmış olacak.

Yeni Android sürümüyle birlikte görsel anlamda da iyileştirmeler yapılacak. Görsel değişim en çok uygulama simgelerinde ve emojilerde kendini gösterecek. Bildiğimiz üzere Android’de 3. parti uygulama ve temalarla uygulama simgeleri değiştirilebiliyor. Fakat yeni güncellemeyle birlikte kullanıcılar kendi isteği doğrultusunda değişiklik yapabilecek.

Yukarıdaki fotoğrafta da göründüğü üzere Google klasik emoji tasarımını bırakarak yeni bir tasarım anlayışına geçiyor. Esasında bu emojiler, iOS’ta kullanılan şekillere oldukça benziyor. Tam yuvarlak biçminde tasarlanan yeni emojiler, kullanıcılar tarafından çok daha beğenilecek gibi duruyor.

Diğer taraftan Android Oreo ile birlikte metin seçimi de daha akıllı olacak. Örneğin kullanıcılar bir URL, adres veya bir telefon numarası kopyalamak/yapıştırmak istediğinde, eskisine oranla bu işlemi çok daha kolay bir şekilde yapabilecek. Sistem tek bir kelime yerine seçmek istediğiniz seçeneğe odaklanıp bütünü ele alacak.

Bildiğimiz üzere her yeni akıllı telefon modeli, yeni teknolojiyle birlikte geliyor. Gerek kamera, gerek işlemci, gerek bellek teknolojisinde iyileştirmeler oluyor. Ekran teknolojisini de unutmamak gerek tabii. Örneğin HDR ekran desteğinin az da olsa yazılımsal bir boyutu var. İşte Google, yeni çıkacak ekran/panel teknolojilerinin, sistemsel açıdan bir sıkıntı oluşturmaması için geniş renk desteği vermeyi hedefliyor. Bu sayede Google’ın geleceği garantiye almak istediğini söyleyebiliriz. Böylece Android 8.0 ile birlikte tüm renkler belirgin bir şekilde kullanıcılara sunulmuş olacak.
(Yeni Şafak)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23