• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Anayasa Mahkemesi'nden Fetullah Gülen' soğuk duş

Yeniakit Publisher
2015-10-06 13:00:00 -
Anayasa Mahkemesi'nden Fetullah Gülen' soğuk duş

Anayasa Mahkemesi, Fetullah Gülen'in, bir internet sitesindeki röportajda, nefret söylemi bulunduğu iddiasıyla Cumhuriyet savcılığına yaptığı şikayette kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi nedeniyle "şeref ve itibarının korunması" hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruyu kabul edilemez buldu.

Fetullah Gülen'in bireysel başvurusu, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca ele alındı.

Genel Kurul, Gülen'in başvurusunu, oy birliğiyle "başvuru yolları tüketilmediğinden kabul edilemez" buldu.

Anayasa Mahkemesinin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

- Karardan

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun kararına göre, Fetullah Gülen, 17 Şubat 2015 tarihinde, bir internet sitesinde kendisi hakkında yayımlanan röportajın hakaret, iftira, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçlarını oluşturduğu iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Yetkisizlik kararı verilerek, soruşturma dosyası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Başsavcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Gülen'in Başsavcılığın kararına yaptığı itiraz da Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi. Gülen, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesinin kararında, röportaj bir bütün olarak değerlendirildiğinde, röportaj veren kişinin başvurucu hakkındaki olumsuz söylemlerinin, onun aidiyetine ilişkin bir motivasyondan kaynaklanmadığı, kamuoyunda onun liderliğini yaptığı bir harekete atfedilen tartışmalı bazı olaylara dayandığı belirtildi.

Gülen'in şikayet ettiği ve bir bütün olarak başvurucuya ve "Fetullah Gülen Cemaatine" yönelik söylenen sözler ve iddialar nedeniyle başvurucunun, Anayasa'nın 17. maddesinde koruma altına alınan "kişisel itibarın korunması" hakkına müdahalede bulunulduğunun kabul edilmesi gerektiğine işaret edilen kararda, buna karşın şikayet konusu sözlerin, "nefret söylemi" kapsamında değerlendirilemeyeceği kaydedildi.

Kararda, Gülen'in, yaptığı şikayet hakkında "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verildiği hatırlatılarak, "Başvurucunun, somut başvuru açısından daha etkili bir giderim yolu olan hukuk davası açma yoluna gitmediği anlaşılmaktadır. Hukuk davası açma hakkı kullanılmaksızın bireysel başvuruda bulunulduğu nazara alındığında, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunabilmek için tüm başvuru yollarının tüketilmesi koşulunun yerine getirildiği söylenemez" denildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23