• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Amerikalı şirketten flaş yerli otomobil çağrısı: Ortak olalım

Yeniakit Publisher
2017-12-06 13:27:00 - 2017-12-06 13:28:57
Amerikalı şirketten flaş yerli otomobil çağrısı: Ortak olalım

Tesla'nın en önemli rakiplerinden biri olan California merkezli firma, 5 babayiğide, 'Gelin ortak olun, tüm bilgileri paylaşalım' çağrısında bulundu.

Bundan 3 yıl önce Tesla’ya rakip olarak doğan ve ismini aynı şekilde dünyaca ünlü bir bilim adamından alan California merkezli elektrikli otomobil girişimi ve markası Faraday Future, kapılarını ilk kez açtı.

Hürriyet'in haberine göre, Çinli milyarder Jia Yueting’in en büyük yatırımcı olduğu bu yeni Amerikan şirketi bugüne kadar 1 milyar doları bulan yatırım ve geliştirdiği FF91 modeliyle dikkat çekse de içine girdiği finansal sıkıntılar nedeniyle henüz istediği üretime geçememiş durumda. Ağırlıkta olarak mühendis ve tasarımcılardan oluşan 500 kişinin görev aldığı Los Angeles Gardena’daki genel merkezini ziyaret ettiğimiz Faraday Future, 5 babayiğit tarafından geliştirilecek ‘Türkiye’nin otomobili’ için önemli bir örnek teşkil ediyor.

100 BİN DOLARA SİZİN

Zaten Faraday Future’nin geçen yıl ‘Mercedes Amerika’dan transfer ettiği üst düzey yöneticilerinden Türk mühendis Özcan İnci de ziyaretimiz sırasında yerli otomobil konusuna değinerek, “Türkiye’nin ve ekonomimizin geleceği için bir an önce kendi otomobilimizi üretmeye ihtiyacımız var. Başka alternatifimiz yok. Bu proje başarılı olmak zorunda, çünkü tarihi ve sosyal sorumluluğumuz. Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi konusunda çok güzel bir momentum kazanıldı. Başarının sırrı doğru mantalitedir, vizyondur. Tekerleği yeniden icat etmeyeceğiz. Teknoloji de zaten bir sır değil rahatlıkla satın alabilirsiniz. Örneğin bugün 5 babayiğit ‘Faraday Future’ye 500 bin veya 100 bin dolarlık yatırım yapsa bile tüm gizli bilgilerine ulaşabilir. Yatırımcılara karşı böyle bir sorumluluğumuz var. Proje detaylarını, teknolojilerini görüp rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunu yerli otomobile adapte edebilirsiniz.” dedi.

Yeni bir otomobilin tasarımı ve üretiminin ilk ayağının finansman olduğunu ama asıl önemli olanın tasarımı ve üretimi gerçekleştirecek ekip olduğunu kaydeden İnci, “Finansörlerin doğru kişileri seçtiklerine emin olduktan sonra bu ekibe tamamen güvenerek çalışmayı sürdürmesi gerekir. Steve Jobs’un dediği gibi; ‘Biz yetenekli elemanları ne yapacaklarını söylemek için işe almıyoruz, onların bize işi öğretmeleri için ise alıyoruz” yorumunu yaptı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ODA YOK, HERKES EŞİT

25 yıldır Amerika’da yaşayan ve telaffuzu zor olduğu için ‘John’ ismini kullanan Özcan İnci eşliğinde yaptığım ziyarette, açıkçası otomotiv markalarının gelecekteki iş modelleri hakkında ipuçlarına ulaştım. Bir kere açık ofiste herkes dirsek temasında. Yani mühendis, tasarımcı, yazılımcı birlikte çalışıp sorunları hızlı bir şekilde çözebiliyor. Dev otomotiv markalarında ise küçük sorunların çözümleri bile günlerce hatta aylarca onay sürecinde bekliyor. Bu nedenle aynı Facebook, Google, Apple gibi yeni nesil dev teknoloji şirketlerine benzer bir çalışma ortamı oluşturulmuş. Şirketin en büyük yatırımcısı Çinli Yueting bile odası olmadan aynı ortamda küçük bir masada çalışıyor. Yani 1 milyar dolar yatırmış ama özel bir ofise sahip değil. Merkezin içinde sadece toplantı odaları var. Onun dışında tüm çalışanlar iç içe. Hemen ofislerin altında büyük bir atölye var. Aynı anda hem 10’ya yakın prototip üzerinde çalışılıyor hem de bataryalar hazırlanıyor. Tasarım stüdyosunda ise bir sürü yeni model üzerinde çalışmalar devam ediyor. Genelde yatırımcıları direkt bu bölümde ağırlıyorlar. İnci, “Türkiye’nin babayiğitlerini de buraya bekliyoruz. Yerli otomobil için büyük avantaj sağlarlar.” dedi.

GÖZLE AÇILACAK, SESLE GİDECEK

Faraday Future’nin en büyük amacı Tesla’nın önüne geçecek otomobiller geliştirmek. Bu konuda tek fark oluşturan şirketin kendileri olduğunu söyleyen İnci şunları anlattı:

Bugün herkes elektrikli, herkes yarı otonom (sürücüsüz) otomobil yapıyor. Aynısını yaparsak, tüketiciler neden bizi tercih etsin. Bizim geliştirdiğimiz araç şu an üretimdeki tüm araçlardan daha ileride. Faraday, sadece LPG kiti konulmuş gibi olan EV bir araç yapmıyor. Yani çıkar dizel veya benzinli motoru, elektrikli tak yanına bir de iPad ekle al sana elektrikli araç durumunda değiliz. Burada geleceğin otomobilini üretiyoruz. Bu yüzden biz ilk etapta lüks sınıfta yer alan FF91 isimli büyük bir araç geliştirdik. Bu araç yüzde 100 elektrikli ama asıl özelliği ‘yapay zeka’ya sahip olması. Yani kapıları yüz tanımayla açılacak, araç sesli komutla hareket edecek. Tam otonom olacak. Arka koltuklar özel jet konforunda olacak. Bu sayede Bentley veya Roll-Royce yerine tüketiciler tarafından tercih edilebileceğiz. Aksi takdirde sırf elektrikli diye bizi niye tercih etsinler. Başarılı olmak için müşteriye olmayan bir şeyi sunmanız gerek. Aynı Apple’ın iPhone ile yaptığı gibi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23