• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Alparslan Türkeş hararetle başkanlık sistemini savundu'

Yeniakit Publisher
2015-01-28 16:49:00 - 2015-01-28 17:10:09
'Alparslan Türkeş hararetle başkanlık sistemini savundu'

Gazeteci Emin Pazarcı, Alparslan Türkeş’in başkanlık sistemini savunduğunu belirterek kendisinin de o yıllarda bunu savunduğu için polisten dayak yediğini yazdı.

Emin Pazarcı, Akşam gazetesindeki bugünkü yazısında başkanlık sistemini yazdı. Gençlik yıllarında sıkı bir ülkücü olan Pazarcı, Alparslan Türkeş’in de başkanlık sistemi üzerine konferanslar verdiğini belirterek duvarlara “başkanlık sistemi” sloganları yazdığı için dayak yiyip gözaltına alındığını ifade etti.

İşte Pazarcı’nın yazısında öne çıkan o bölümler:

“Bir gün Alparslan Türkeş’in verdiği konferansa katıldım; O da Başkanlık Sistemi’nden uzun uzun bahsetti. Türk Milleti’nin yapısına en uygun sistemin ve ilerlememiz için “olmazsa olmazlardan” biri olduğunu söyledi. Yazdığı “Temel Görüşler” kitabını ve “Dokuz Işık”ı okudum. Onlarda da Başkanlık Sistemi vardı.

(…) Elimizde boya kovaları ve fırçalarla sokaklara-caddelere yazılar yazmaya başladık. O dönemde iki ayrı Meclis vardı. Yasama faaliyetleri, milletvekillerinin yanında senatörler tarafından yürütülüyordu.

Ankara’da Esat Caddesi’ne boydan boya ve bir hayli özenerek, “Tek Meclis, Tek Başkan” sloganını yazdım.

Sonrası kötü oldu tabii…

Çevremi bir anda polisler çevirdi. Boyayı asfalta döküp, fırçayı bir evin bahçesine attılar. Beni de yaka paça araca bindirip karakola götürdüler. Diğer arkadaşlarım erken davranıp kaçmışlardı.

O gece Küçük Esat 27 Mayıs Karakolu’nda nezaretle tanıştım. Sıkı da sopa yedim. “Tek Meclis, Tek Başkan ha” diyen tokadı basıyordu. Sabaha kadar hırpaladılar ve gün ağardıktan sonra “Hadi git” deyip demir parmaklıkları açtılar.

Bir gün de İstanbul Selimiye’de aynı sloganı yazarken polisleri karşımızda gördük. Ama tecrübeli olduğumuzdan bu defa yakalanmadık. Sadece bir binanın arka bahçesinde yeşillikler içine girip saatlerce saklanmak zorunda kaldık.

TÜRKEŞ’İN HARARETLE SAVUNDUĞUNU BAHÇELİ YERDEN YERE VURUYOR

Demem o ki…

Başkanlık Sistemi’nin benim hayatımda ayrı bir yeri var. Neredeyse kısa pantolonlu günlerimden bu yana “Başkanlık Sistemi” diyorum. Bu uğurda mücadele verdim, sopa bile yedim!

Bugün MHP, dün Alparslan Türkeş’in hararetle savunduğu Başkanlık Sistemi’ne karşıymış, Devlet Bahçeli yerden yere vuruyormuş, bu onların sorunu. Ben o günden bugüne aynı yerdeyim. Bu ülkenin Başkanlık Sistemi’ne ihtiyacı olduğunu savunmaya devam ediyorum.

Emin Pazarcı / Akşam

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23