• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Almanya'da ilk 'İslami' banka

Yeniakit Publisher
2015-07-01 14:49:00 -
Almanya'da ilk 'İslami' banka

Almanya’da İslami kurallara göre çalışan ilk banka faaliyete başladı, ülke böylece faizsiz esaslarda bankacılık modeli ile ilk kez tanıştı.

Beş yıldır temsilcilik statüsünde ve 'Kuveyt Türk Bank AG' adı altında Mannheim şehrinde çalışan banka, bundan bir süre önce tam bankacılık faaliyeti için lisans alabildi ve Kuveyt Türk Katılım Bankası adıyla Almanya’daki ilk şubesini Berlin’de açtı.

Ana merkezi İstanbul olan bankanın Almanya’daki merkezinin ‘bankalar kenti’ şeklinde tanınan Frankfurt olması, ayrıca Almanya’dan sonra diğer Avrupa ülkelerinde de şubelerin açılması planlanıyor.

Almanya ve Euro Bölgesi’nde İslami kurallara göre faizsiz çalışan ilk banka olma özelliğine sahip Kuveyt Türk Katılım Bankası, Mannheim’de şube açılmasının ardından tam bankacılık lisansı almak için Alman Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BaFin’e başvurmuştu. Geride kalan yıllarda ruhsatı olmadığı için yatırılan paraları İstanbul'daki merkeze transfer eden ve Türkiye'de faizsiz mevduat hesabı açma olanağı sağlayan bankaya, tam bankacılık lisansı verildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Alman Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Almanya’da bankacılık yasalarının faizsiz bankacılık odaklı bir şirkete izin verme konusunda ve İslami kural ve düzenlemelere uygun finans ürünlerinin sunulmasının önünde bir engel görmediğini bildirdi. 4 milyondan fazla Müslüman'ın yaşadığı Almanya’da banka tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ülkedeki Müslümanlar’ın yüzde 21'i ‘İslami bir bankayı kendilerinin doğal bankası’ olarak görüyor. Finans uzmanları ise Müslümanlar’ın yüzde 15'inin parasını bu bankaya yatırabileceğini ve bankanın 5 Milyar Euro'luk mevduata sahip olacağını tahmin ediyorlar.

ŞANS OYUNLARI DA YASAK
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İslami koşullara göre çalışan bankanın özelliği, mevduatını İslami kurallara göre haram olmayan alanlara yatırması. ‘Şeriata uygun bankacılık hizmetleri’ olarak da reklamı yapılan bankanın temeli, Kur’an'da olduğu gibi faiz alma ve vermenin yasak olmasına dayanıyor. Faizciliğin yanı sıra şans oyunları, alkol ve tütün ürünleri, domuz üretimi ya da pornografi içeren, yani İslam’ın haram saydığı ticari işlere yatırım yapmak yasak.

Söz konusu finans sisteminde risksiz kazanç da mümkün değil. O yüzden finans piyasalarında spekülasyonu hedefleyen alım satımlar da bankanın girmediği alanlar. Banka mevduatı ile gayrimenkul ya da şirket hissesi gibi kâr getiren ürünler satın alıyor ve müşteriler faizsiz zam yapma şartıyla bankanın kârına ortak oluyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23