• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Almanya ve Fransa'dan Türkiye'ye yönelik IŞİD açıklaması

Yeniakit Publisher
2014-08-28 11:59:00 -
Almanya ve Fransa'dan Türkiye'ye yönelik IŞİD açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin terör örgütü IŞİD'e destek verdiğine ilişkin iddiaları yalanladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Sol Parti'nin "Irak krizi ve Suriye'deki savaşa etkileri" başlıklı soru önergesine hükümet adına yazılı yanıt verildi. IŞİD'in 15 bin savaşçısının olduğunun tahmin edildiğini belirten açıklamada, bunların 8 binin Suriye'de, yaklaşık 7 binin de Irak'ta bulunduğu bildirildi. IŞİD ile bölgede savaşan diğer muhalif gruplar arasında ideoloji ve yöntem konusunda farklılıklar bulunduğu vurgulayan Dışişleri Bakanlığı, "Birçok Sünni grup son şiddet eylemlerini kesin bir şekilde reddetmektedir. 


Almanya hükümeti, Irak'taki Sünni halka örgütlere destek dışında gerçek bir siyasi alternatifin gösterilmesi gerektiğini düşünmektedir. Bu ancak Irak'ta herkesi kapsayan bir siyasi süreç ile mümkün olabilir" ifadelerini kullandı. Sol Parti'nin, "Almanya'nın NATO partneri olan Türkiye'nin IŞİD ile olası bir işbirliği konusunda hükümetin elinde bilgiler var mı?" sorusuna bakanlık, "Hükümetin elinde bu soruda kastedileni destekleyen herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ayrıca IŞİD, temmuzdan bu yana, aralarında Türkiye'nin Musul Başkonsolosunun da bulunduğu 40'ın üzerinde Türk vatandaşını rehin tutmaktadır" yanıtını verdi.

Sol Parti'nin soru önergesinde, basında IŞİD ile ilgili yer alan haberler ve CHP yetkililerinin dile getirdiği iddialarına ilişkin soru "Erdoğan hükümetinin Suriye politikasına karşı uzun süredir eleştiriler yönelten muhalefet seçim kampanyası süresince bu eleştirilerini sertleştirmiştir. Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, AKP'nin yanı sıra CHP ile de temaslara sahiptir ve bu iddialar da ele alınmıştır. Söz konusu temaslarda radikal gruplarla ilişkiler hakkındaki eleştirilerin elle tutulur bir şekilde desteklendiği görülememiştir" şeklinde yanıtlandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'da resmi hesabından kendisine sorulan soruları yanıtladı. Türkiye'nin IŞİD'i destekleği iddiasıyla ilgili soruya Fabius, "Karikatürize etmeyin. Türkiye, Fransa'nın müttefikidir" cevabını verdi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23