• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aklınıza sahip çıkın, çiğ balık yemeyin!

Yeniakit Publisher
2015-09-03 02:26:00 -
Aklınıza sahip çıkın, çiğ balık yemeyin!

Çiğ balık merakı yüzünden bunamayın! Çiğ balıkta bulunan bir parazitin B12 vitamini eksikliğine sebep olduğunu belirten uzmanlar, damar yapısında bozukluk ve bunama riskine karşı çiğ balıktan uzak durulmasını tavsiye ediyorlar.

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, ağır metallerin yüksek olduğu okyanus balıklarının çiğ tüketiminin,   damar yapılarının bozulması sonucu bunamaya (demans) zemin hazırlayabildiğine dikkat çekti. Prof. Tanrıdağ, damarsal kökenli bunamanın genetik etkenlere bağlı olabildiği gibi çevresel etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabileceğini söyledi.Prof. Dr. Tanrıdağ, şunları söyledi:

Gazetelerden öğrendiğimize göre yaşamının büyük bir çoğunluğu denizlerde geçen ve bu nedenle çok balık tüketen 41 yaşındaki Ukraynalı Kaptan Sergiy Oliynyk, halsizlik, eklem ağrıları gibi şikâyetlerle kaldırıldığı hastanede çiğ balıkta bulunan ‘Diphyllobothrium Latum’ parazitinin neden olduğu B12 vitamini eksikliği sonucu yoğun bakıma kaldırılmış. Çiğ balıkta bulunan parazit sonucu ‘Pernisiyöz Anemi’ adlı hastalığa yakalanan denizci gördüğü tedavinin sonrasında sağlığına kavuşmuş.

B12 vitamini eksikliğinin insanda bunama benzeri bir tabloya yol açtığı ve belirtilerin B12 vitamini takviyesiyle düzelme gösterdiği uzun zamandan beri biliniyor.

ÇİĞ BALIK TÜKETMEYİN

Ayrıca özellikle büyük balıkların (ton ve somon gibi) yüksek miktarlarda tüketimi, doğal olarak içlerinde var olan yüksek cıva ve merküri seviyeleri nedeniyle civa ve merküri zehirlenmesine yol açabilir. Damarsal kökenli bunama genetik etkenlere bağlı olabildiği gibi çevresel etkenlere de bağlı olabilmektedir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bu ağır metallerin yüksek olduğu okyanus balıklarının çiğ tüketimi   hipertansiyon yoluyla damar yapılarının bozulması sonucu bellek kaybı üzerinden demansa zemin hazırlayabilir.

SUŞİ MERAKI BUNAMAYA NEDEN OLABİLİR

Tüm demanslar içinde damarsal bunamanın Japonya’da en sık rastlanan demans tipi olması da bu hipotezi desteklemektedir. Japonya’da mide kanserinin de çok sık olması nedeniyle kansere neden olan Helikobakter’in çiğ balık yoluyla daha kolay insanlara geçtiği düşünülmektedir.

Dünyada son yıllarda Deli Dana Hastalığı denilen, virüs yoluyla bunama yapan ölümcül hastalığın artmasında fast food endüstrisinde kullanılan, nereden geldiği ve ne işlem yapıldığı belli olmayan etlerin sorumlu gösterilmesine benzer biçimde, çiğ balık tüketiminin de bazı hastalıklara neden olabildiği konuşuluyor.

Özellikle çiğ balığın sık tüketilmesinin de kalp ve beyin damarları üzerinde tahribat yapma yoluyla önce tedaviye dirençli hipertansiyona ve kronik hipertansiyon üzerinden de bunamaya yol açma riski her geçen gün daha fazla konuşuluyor.”

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23