• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Akif şairdi, şuur oldu

Yeniakit Publisher
2013-03-12 23:11:00 - 2013-03-12 20:22:17
Akif şairdi, şuur oldu

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Çanakkale destanı ve İstiklal Marşı’nı yazarken bir şairdi, ancak daha sonra Milli şuur haline geldi. Cumhurbaşkanı Gül, “Akif, İstiklal marşıyla sadece kurtuluş savaşına değil milletimizin tarihsel yolculuğuna gönül ve r

MUHAMMET ERDOĞAN / ANKARA
Türkiye Yazarlar Birliği ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği ‘İstiklal Marşı’nın Kabul Günü’nde Mehmet Akif’i Anma Programı’ Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı Taceddin Dergahı’nda gerçekleşti. Törenlerde Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale destanı ve İstiklal Marşı’nı yazarken bir şair olduğunu, ancak sonra Milli şuur haline geldiği vurgulandı.
Törene Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Doğan ve milletvekilleriyle öğrenciler katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Avcı, “İstiklal Marşı’nı kabul eden gazi Meclis’imizin üyesi olmaktan, İstiklal için ilk teşebbüsü başlatan Maarif Vekaleti’nin mensubu olmaktan, İstiklal Marşımızı milyonlarca çocuğumuza öğreten, anlatan öğretmenlerimizin bakanı olmaktan gerçekten müftehirim” dedi
“AKİF’E SIFAT BULMAKTA
ZORLANIYORUM”
Polis Akademisi Bandosu eşliğinde yapılan saygı duruşu ile İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Gerçekten İstiklal Marşı’nı kabul eden gazi Meclis’imizin üyesi olmaktan, İstiklal için ilk teşebbüsü başlatan Maarif Vekaleti’nin mensubu olmaktan, İstiklal Marşımızı milyonlarca çocuğumuza öğreten, anlatan öğretmenlerimizin bakanı olmaktan gerçekten müstecirim. Mehmet Akif’i, Taceddin Dergahı’nı, İstiklal Marşı’nın yazılış hikayesini yıllardır milli hafızamızda tazeleyen Yazarlar Birliği’nin kurucu üyelerini ağırlamaktan ötürü müsterihim. Mehmet Akif’e ve gazi Meclis’imizin -sıfat bulmakta zorlanıyorum- kahraman üyelerine Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.
Ankara Valisi Yüksel de Mehmet Akif Ersoy’un milli ve manevi anlayışı, çağdaş düşünceyle yoğuran; toplumcu, milli ve ahlaki yeni bir çığırı Türk şiirine getiren büyük bir şair olduğunu anlattı.
Mehmet Akif Ersoy’un, sanatın sanat için değil toplum için, hayat için yapılması gerektiğine inandığına işaret eden Yüksel, ‘’Çanakkale Akif’le şiirden şuur olmuş ve bu şuur giderek nesillere taşınmıştır. O olmasaydı Çanakkale Destanı bir savaş olarak tarihin sayfaları arasında kalacaktı’’ ifadelerini kullandı.
RÜZGÂR PANKARTI DÜŞÜRDÜ
Aşırı rüzgâr nedeniyle zor anların yaşandığı törende, Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Doğan kürsüde konuşurken, küçük bir kaza yaşandı. Doğan’ın üzerine anma programı dolayısıyla asılan pankart düştü. Düşen pankart görevliler tarafından apar topar kaldırıldı. Doğan’ın önemli bir şeyi olmadığı belirtildi.
ÖĞRENCİLER COŞKU İLE
MARŞIMIZI OKUDU
Açılış konuşmaları ardından Özel Çağrı Okulu öğrencileri, İstiklal Marşı’nı okudu. İstiklal Marşı’nı okuyan 3 öğrenciye, programa katılan diğer öğrenciler coşkuyla eşlik etti. Programın sonunda Bakan Avcı, milli marşımızı okuyan öğrencilere teşekkür etti. Daha sonra Hacı Bayram-ı Veli Camii İmam-Hatibi Yunus Koçan Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulundu. Programın ardından Bakan Avcı, Hamamönü’nde bulunan Beynamlızade Konağı’nı gezdi.
Gül: Akif
milletimize
ışık tutmuştur
İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mesaj yayınladı. Gül mesajında şunları söyledi:
• “Mehmet Akif, İstiklal Marşı’yla sadece Kurtuluş Savaşı’na değil, milletimizin tarihsel yolculuğuna, gönül ve ruh yüceliğine ışık tutmuştur.”
• “Biz çok iyi biliyoruz ki, milletimizin birlik ve beraberliği, dayanışması ile üzerinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur. Akif de dizelerinde bunu en güçlü şekilde ifade etmiştir.” Mezarı başında dua
İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstanbul Edirnekapı’da da mezarı başında dualarla anıldı.
İSTANBUL
İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, marşın kabulünün 92. yıldönümü etkinlikleri kapsamında mezarı başında anıldı. Eyüp Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Edirnekapı Mezarlığı’ndaki anma törenine, Mehmet Akif Ersoy’un torunları Selma Argon, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Eyüp Kaymakamı Osman Kaymak, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ile öğrenciler katıldı.
Törende, İstiklal Marşı Okuma Yarışması’nda İstanbul birincisi olan Ubeyd Yavuz Er, İstiklal Marşı’nı, bir imam hatip öğrencisi de Kur’an-ı Kerim okudu.
Mehmet Akif Ersoy’un torunlarından Selma Argon, üzüntüyü ve mutluluğu bir arada yaşadıklarını belirterek, duygularını ‘’Dedemizin unutulmaması, onun ismine layık bir nesil yetiştiği ve gönüllerde yaşatıldığı için mutluyuz. Hepsinin ruhu şâd olsun’’ sözleriyle dile getirdi.
Tören sonrası gözyaşlarını tutamayan Argon, milli şairin kabrinden dua okudu.
“RAHMETLE ANIYORUM”
Öte yandan, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, İstiklal Marşı’nda milli mücadele azmi ve bağımsızlık aşkının eşsiz bir şekilde anlatıldığını ifade etti.
Koncuk, şunları kaydetti:
‘’İstiklal Marşı’mızın 92. yıldönümünü kutluyor; büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u sonsuz şükran ve rahmetle anıyoruz.’’
Onlar “Akif” ödülünü aldı
İSTANBUL
Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İstiklal Marşı’nın kabulünün 92. yıldönümü dolayısıyla Beyoğlu ilçesindeki orta okullar arasında düzenlediği ‘’Mehmet Akif Ersoy ve Toplumsal Barışımıza Sağladığı Katkı’’ yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri yapılan törenle verildi. Ödül töreni Mehmet Akif Ersoy’un son günlerini geçirdiği Taksim İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı önünde öğrencilerin  İstiklal Marşı’nı okumasıyla başladı. Yarışmada ‘’Bir Erdem Anıtı’’ isimli kompozisyonuyla birinci olan Piyalepaşa Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Tuğba Çakır, ‘’Barış Güvercini’’ isimli kompozisyonuyla 2. olan Galatasaray Orta Okulu 7. sınıf öğrencisi İncisu Dönmez ve ‘’Toplumda Birlik’’ isimli kompozisyonuyla 3. olan Mehmet Akif Ersoy Orta Okulu 8. sınıf öğrencilerinden Bilge Muştu ödülünü aldı. Piyalepaşa Ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinden Sultan Ceylan’da yarışmada ‘’ Birlik Fikri’’ konulu çalışmasıyla mansiyon ödülüne layık görüldü.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23