• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AK Parti'de 60 isim liste dışı kalabilir

Yeniakit Publisher
2015-09-06 09:58:00 - 2015-09-06 10:05:51
AK Parti'de 60 isim liste dışı kalabilir

AK Parti’de 1 Kasım seçimlerinde yarışacak milletvekili aday listesi için müthiş yarış başladı.

AK Parti’de 1 Kasım seçimlerinde yarışacak milletvekili aday listesi için müthiş yarış başladı.

3 dönemlik ‘ağabeyler’in de gelişiyle yarış daha da kızışırken, parti yönetimi de ‘oy kaybında etkili oldu’ denilen 7 Haziran listelerinde kamuoyu araştırmalarıyla ‘tadilat’ çalışması başlattı. 550 kişilik listede 100’e yakın isim değişikliği olabileceği konuşulan kulislerde, 7 Haziran vekillerinden de en az 25-30’unun liste dışı kalabileceğinden söz ediliyor. Parti içinde yeniden seçilmesi zora girecek vekil sayısına ilişkin “50-60’ı bulabilir” yorumları da yapılıyor.

ANKET ÇALIŞMASI

AK Parti, 7 Haziran’daki oy kaybında milletvekili aday listelerinin etkisi olup olmadığına ilişkin kapsamlı bir çalışma başlattı. Bu konuda anketler de yapılırken parti kaynakları şu bilgileri verdi: “Liste tercihlerinin bazı illerdeki sonuçlar üzerinde oldukça etkili olduğu görülüyor. İstanbul ve Ankara’dan tutun da Kayseri’ye, Konya’ya kadar birçok ilde az ya da çok etkili olduğu yönünde öne çıkan değerlendirmeler var. Anket çalışmaları da bu değerlendirmeleri doğrudan vatandaş nezdinde test etmeye yönelik. Yeni ve eski arkadaşlarımızın kamuoyundaki tanınırlıkları, tercih edilirlikleri ölçülürken, kimlerin listelerde görülmek istendiğine ilişkin de tercihler alınıyor. Amaç, yanlış liste tercihleriyle olabilecek kayıpları ortadan kaldırmak.”

CİDDİ DEĞİŞİKLİKLER
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İl il yapılan bu anketlerin sonucunda ortaya çıkacak tabloya göre listelerde ciddi değişikliklere gidilmesi bekleniyor. Kulislerde, 7 Haziran’da 3 dönem kuralı nedeniyle aday olmayan etkin isimlerin gelmesi, tabanda karşılık bulmayan isimlerin de yenileriyle değiştirilmesiyle 550 kişilik 1 Kasım milletvekili aday listesinde 100’e yakın isim değişikliğine gidilebileceği belirtiliyor. 7 Haziran’da milletvekili seçilenlerden en az 25-30’unun da bu durumda liste dışı kalabileceği belirtilen kulislerde, yeniden seçilmesi zora girecek vekil sayısına ilişkin “50-60’ı bile bulabilir” yorumları da yapılıyor.

ÜÇ DÖNEMLİKLER

3 dönemlikler de dahil liste dışı kalabilecek isimlerin seçimlerden sonra nerede nasıl değerlendirilebileceğine ilişkin de şimdiden çalışmalara başlandı. 3 dönemliklerden parti yönetimine alınacakların aday gösterilmeyeceği, seçimlerden iktidar olarak çıkılması halinde bazı isimlerin de bakan yardımcılığı ya da başka etkili görevlere getirilebileceğinden söz ediliyor. 3 dönem kuralına takılan 70 kişiden 30’a yakınının bu kez adaylık başvurusunda bulunması, adaylık başvurusunda bulunmayanlardan da en az 15 kadarının davet beklediğinin ifade edilmesinin parti yönetiminin işini zorlaştırdığı belirtiliyor. Kulislerde, 3 dönemliklerden en fazla 10-15 ismin yeniden aday gösterilebileceği, bir bölümüne de 12 Eylül’deki kongrede yarıya yakınının yenilenmesi beklenen yeni MKYK’da yer verilebileceği konuşuluyor.

GÖZLER YENİ MKYK’DA

Bir başka liste savaşı da kongreye sunulacak yeni MKYK listesi için yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da etkili olacağı yorumları yapılan bu listede mevcut isimlerden Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Numan Kurtulmuş, Abdülhamit Gül, Mustafa Şentop, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Ekrem Erdem, Haluk İpek, Hayati Yazıcı, Hüseyin Çelik, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Nihat Zeybekci, Nükhet Hotar, Nureddin Nebati, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Süleyman Soylu, Mehmet Muş ve Yasin Aktay’ın yerlerini korumalarına; Yalçın Akdoğan ve Efkan Ala’nın da listeye girmelerine büyük ihtimal olarak bakılıyor. MKYK’nın yeni isimlerle de takviye edileceği belirtilirken, Davutoğlu’nun MKYK’da Lütfi Elvan, Cevdet Yılmaz, Taha Özhan, Mücahit Arslan gibi yeni ve genç isimlere yer vermek istediği de öne sürülüyor.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23