• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ajanslar arka arkaya geçti… Tehlikeli bölgeden böyle poz verdiler

Yeniakit Publisher
2017-02-24 14:45:00 -
Ajanslar arka arkaya geçti… Tehlikeli bölgeden böyle poz verdiler

Musul’un batı yakasını DAEŞ'den kurtarmak için başlatılan operasyonun altıncı gününde Irak ordu birlikleri ilk mahalleye ulaştı. Dün stratejik önemdeki havalimanı DAEŞ teröristlerinden temizlenmişti.

Cephede kritik bir rol üstlenen ABD askerlerini AP haber ajansı görüntüledi. Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un batı yakasını DAEŞ'den temizleme operasyonunda bugün önemli bir adım atıldı. Irak Ordu birlikleri, kentin batısındaki ilk mahalleye girdi.

Reuters haber ajansına konuşan ordu sözcüsü, birliklerin Tayaran ve El Mamun semtlerinde ilerleyişinin sürdüğünü söyledi.

Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda, çok sayıda sivilin çatışma bölgesinden kaçtığı görülüyor. Fotoğraflarda öldürülen teröristler de var.

Musul'da dün DAEŞ için hayati önemdeki uluslararası Musul Havalimanı dört saatte ele geçirilmişti. Terör örgütünün pistlerine aylar önce beton bloklar döktüğü havalimanında, ana bina da tamamen enkaz halinde.

Havalimanının batısında yer alan ve Gizlani Askeri Üssü'nde de tamamen kontrol sağlandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Güney cephesinden ilerleyen federal polis güçleri ve özel kuvvetler askerleri, havalimanı yakınındaki Elbu Seyf köyünü hafta başında terör örgütünden geri almıştı.

Batı cephesinden ilerleyerek geçen yıl kentin tamamen kuşatılmasını sağlayan İran destekli Şii milisler Haşdi Şabi grubu da batı cephesinden ilk saldırıyı Çarşamba günü başlatmıştı. Telafer çevresindeki köylerde yoğun çatışma var.

ABD ASKERLERİ DEVREDE

Dün cephede görüntülenen ABD'li askerler, AP'ye röportaj verdi. Ordu komutanlarından James Browning, DAEŞ teröristlerinin gizlendiğini belirterek bu yüzden operasyonun zorlu geçtiğini söyledi. Browning'e göre, kanlı örgüt hakkında bilgi toplamak çok önemli ancak mevcut koşullar sızıntıyı önlüyor.

Musul'da 17 Ekim'den bu yana çatışma bölgesinden kaçan sivillerin sayısı ise 220 binden fazla. Yaklaşık 750 bin insanın DAEŞ'in elinde rehin olduğu tahmin edilen kentten, Birleşmiş Milletler (BM) 400 bin kadar sivilin kaçmasını bekliyor.

Terör örgütü insansız hava araçlarına (drone) yüklediği roketlerle kaçan sivilleri hedef alıyor.

TOPRAKLARININ DÖRTTE BİRİNİ KAYBETTİ

Musul, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu en büyük kent. DAEŞ, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Terör örgütünün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, dün Fırat Kalkanı Harekâtı'yla ele geçirildi ve ilçe çevresindeki kasabalardan da örgüt temizlendi.

DAEŞ, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. Irak'ta Felluce, Libya'da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde Rakka'ya sıkışacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23