• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AİHM’den gâvurluk

Yeniakit Publisher
2014-09-18 08:22:00 - 2014-09-17 22:02:37
AİHM’den gâvurluk

Küstahça bir karara daha imza atarak, Türkiye’de zorunlu din dersinin zaman geçirilmeden kaldırılmasını isteyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa’nın birçok ülkesinde din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin zorunlu olmasına ise kör...

TİMUR ÇAĞRI / ANKARA  - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırılması kararı tartışılırken; Avrupa’daki sözde gelişmiş ve özgür ülkelerde söz konusu dersin daha katı kurallarla zorunlu olarak verildiği ortaya çıktı. Avrupa ülkelerinin bazılarında din veya ahlak bilgisi dersleri zorunlu iken, bazılarında sadece din dersleri zorunlu halde veriliyor. Bazılarında ise bu dersler seçmeli olarak öğretiliyor.

AİHM: DİN DERSİNDEN VAZGEÇİN

Eğitimdeki zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırılmasını isteyerek 2011 yılında Türkiye’den davacı olan 14 Türk vatandaşının AİHM’e açtığı dava önceki gün sonuçlanmıştı. Mahkeme söz konusu kararında, Türk hükümetinden ‘zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini’ istemişti.

DİN VEYA AHLÂK DERSİ ZORUNLU

AİHM’in söz konusu kararı Türkiye’de tartışmalara yol açarken, birçok Avrupa ülkesinde din dersinin zorunlu olduğu öğrenildi. İşte din veya ahlak dersinin zorunlu olduğu Avrupa ülkeleri:

l Almanya: Anayasa’ya göre, din veya ahlak dersi, kamu okullarında düzenli okutuluyor.
l Belçika: Resmî okullarda, ilk ve orta öğretim boyunca öğrenci haftada en az 2 saat din ya da ahlak derslerinden birini seçmek zorunda.
l Finlandiya: Din veya ahlak derslerinden birisi seçilmek zorunda.
l Danimarka: Din dersi ilköğretim ve liselerde zorunlu olarak okutuluyor.
l İsveç: Devlet okullarında, zorunlu ders olarak okutuluyor. İlköğretim öğrencileri, 1-9 sınıf arası toplam 885 saat din dersi almak zorunda. Üç büyük din, derslerde öğretilir.
l Norveç: İlk ve orta dereceli devlet okullarında bütün öğrencilere zorunlu hâle getirildi.
l İspanya: İlk ve orta dereceli devlet okulları, öğrenciye din dersi vermek zorunda. Din dersleri programlarını ilgili dinin temsilcileri yapıyor.
l Avusturya: Din dersi ilkokul, ortaokul, eğitim, ziraat ve orman fakültelerinde zorunlu; özel okullarda seçmelidir.

DİN DERSİNİ SEÇMELİ OLARAK VERENLER DE VAR

l İngiltere: Din dersleri, resmî okullarda ders çizelgesinde yer alır. Bütün okullarda güne toplu dua ile başlama yasa emridir. Dinî gruplar ve cemaatler özel okul açabiliyor.
l Hollanda: Din dersleri, haftada 3 saati geçmemek üzere bir yılda en fazla 120 saat veriliyor. Derslerin programları ve öğretmenlerini ilgili dinin temsilcileri belirliyor.
l İtalya: Anaokulları ve ilkokullarda haftada 2 saat, ortaokul ve liselerde 1 saat seçmeli din dersi var. Kilise derslerin programlarını hazırlıyor, öğretmenleri atıyor.
l Portekiz: İlk ve orta dereceli devlet okullarında, din dersleri seçmelidir. Dersin programını ve içeriği de Katolik Kilisesi tarafından hazırlanıyor.
l Polonya: İlk ve orta dereceli özel ve devlet okullarında seçmeli din dersi var. Eğitimin içeriğini kilise ile bağlantılı olarak Eğitim Bakanlığı yapıyor.
l Yunanistan: Din eğitimi anaokullarından başlıyor. Haftada 2 saat veriliyor. Müslüman azınlık da bundan faydalanabiliyor.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23