• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AGİT’in sicili kabarık

Yeniakit Publisher
2017-04-21 07:35:00 - 2017-04-21 13:12:28
AGİT’in sicili kabarık

Türkiye gözlemcileri terör destekçisi çıkan AGİT’in bu konuda sicili kabarık çıktı. AGİT’in Belarus, Türkmenistan ve Litvanya’ya gözlemci gönderdiği bu kişilerin ajanlık ve provokasyon işlerine karıştıkları ortaya çıktı.

Türkiye’nin geleceğini oyladığı kritik 16 Nisan referandumu için görevlendirdiği gözlemcilerin tamamının terör destekçisi olduğu tespit edilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) bu hususta sicilinin oldukça kabarık olduğu ortaya çıktı. Şaibeli isimleri gözlemci olarak çeşitli ülkelere gönderen AGİT’in görevlileri 2001’de Belarus’ta, 2006’da Türkmenistan’da seçim öncesi ajanlık faaliyetleri yürütürken yakalandığı belirlendi. Uzmanlar, AB’nin müdahale etmek istediği ülkelerde AGİT üzerinden provokasyon ve ajanlık faaliyeti yürüttüğünü vurguladılar.

HEM TERÖR DESTEKÇİSİ HEM AJANLAR

16 Nisan referandumuna ilişkin kaleme aldıkları rapor çelişki ve yalanlarla dolu olan AGİT gözlemcilerinin terör örgütü PKK ile ilişkileri, seçim raporunu tartışmalı hale getirmiş durumda. AGİT gözlemci heyeti üyesi Andrej Hunko’nun Avrupa’da PKK gösterilerine katılarak terör örgütünün paçavrası ile poz verdiği, diğer AGİT gözlemcisi Stefan Schennach’ın açlık grevi yapan teröristleri ziyaret ettiği gündeme geldi. Bir diğer gözlemci Lorena Lacelle’nin Twitter adresinden Türkiye topraklarının bir bölümünü de içeren sözde Kürdistan haritası yayınlandığı belirlendi. Referandumu takip eden Nikolaj Villumsen’in ise terör örgütü PYD elebaşı Salih Müslim ile birlikte çekilmiş fotoğrafları basına yansıdı. AGİT’in şaibeli gözlemcileri, diğer ülkelerde de sıklıkla gündeme geldi.

BELARUS SINIR DIŞI ETTİ

2001 yılında Belarus’ta yapılan seçimler sırasında bir AGİT görevlisi istihbarat çalışması yapmakla suçlandı ve sınır dışı edildi. Belarus hükümeti, 2011 yılındaki seçim sonrasında ise AGİT’in başkent Minsk’teki bürosunun kapatılmasına karar verdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

RÜŞVETÇİ AGİT GÖZLEMCİSİ

Avrupa’nın hegemonya kurmak istediği ülkeler arasında yer alan Litvanya’da ise AGİT gözlemcilerinden Ricardas Ramoska’nun rüşvetçi olduğu ortaya çıkarıldı. Ülkede yürütülen büyük rüşvet soruşturmasına adı karışan Ramoska, suçlu bulunarak hüküm giydi. Ramoska’nun Büyükelçi yardımcılığı yaptığı dönemde Belarus vize işlemleri için rüşvet aldığı tespit edildi.

TÜRKMENİSTAN’DA DA AJANLIK

2006 yılında Avrupa kıskacındaki Türkmenistan’da yapılan seçimlere de AGİT skandalı damga vurdu. Seçimleri gözlemlemek için ülkede görevlendirilen AGİT’in gözlemci delegasyonundaki Benjamin Moreau’nun Türkmen devleti aleyhinde ajanlık yaptığı belirlendi. Türkmen devleti, AGİT görevlisi Moreau hakkında soruşturma başlattı.

ÜLKELER BATI EKSENİNDEN KAYINCA AGİT DEVREYE GİRİYOR

Akit’e konuşan Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, Avrupa Birliği’nin müdahale etmek istediği ülkelerde AGİT üzerinden bir takım faaliyetlere giriştiğini ifade ederek, “AGİT Batı’nın ekseninden kayan ülkeler üzerinde kullandığı bir araçtır.” dedi. AGİT gözlemcilerinin seçim süreçlerine pozitif katkı sunamadığına ve taraf olarak Türkiye’de ve diğer ülkelerde seçim kaynaklı krizlere yol açtığına değinen Mehmet Seyfettin Erol “AGİT’in devreye girdiği ülkelerde demokrasiyle ilgili bir sorundan ziyade bu ülkelerin Batı ekseni ile olan ilişkilerinde sorun var anlamına geliyor.AGİT Batı’nın ekseninden kayan ülkeler üzerinde kullandığı bir araçtır. AGİT, bu coğrafyalarda Demoklesin Kılıcı gibi hareket ediyor. Bundan dolayı normal şartlarda işlenmesi gereken işler yerine politik baskı entrümanı olarak karşımıza çıkıyor. Nasıl Fitch ve S&P vb. kredi değerlendirme kuruluşları ülkeler üzerinde ekonomik ve mali anlamda baskı aracı olarak kullanılıyorsa AGİT de adında tarafsız geçen bu tür yapılanmalar da ne yazık ki tarafsızlıklarına gölge düşürecek bir eylemin aracı olarak faaliyet gösteriyorlar.” diye konuştu.

TÜRKİYE AGİT’İN ALTERNATİFLERİNE YÖNELMELİ

Mehmet Seyfettin Erol sözlerini şöyle sürdürdü: “AGİT ve benzeri yapıların Avrasya coğrafyasında hiçbir şekilde saygınlıkları ve güvenilirlikleri yok. Belarus’tan Türkmenistan’a uzanan bu coğrafyada ülkeler Şangay İşbirliği Örgütü ve Bağımsız Devletler Topluluğu gibi.kendi örgütlerini harekete geçiriyor ve bunlar da AGİT’le birlikte görev aldırıyorlar. Türkiye de bu yolu izlemeli ve bu tür seçimlerde AGİT dışındaki gözlemci örgütleri de davet etmeli. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın da bu şekilde roller üstlenilmesini sağlaması gerekiyor.”

FARUK ARSLAN

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23