• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Afrika'dan gelip horon öğrendiler

Yeniakit Publisher
2017-05-04 12:32:25 -
Afrika'dan gelip horon öğrendiler

Afrika'nın farklı ülkelerinden üniversite eğitimi için Trabzon'a gelen öğrenciler horon oynamayı öğrendi.

Afrika'nın farklı ülkelerinden gelerek Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) eğitim gören öğrenciler horon ekibi kurdu.

Afrika'nın zor şartlarında ortaöğretim ve lise eğitimini tamamlayan bazı öğrenciler, üniversite tercihlerini Trabzon'dan yana kullanıyor.

KTÜ'de sayıları her geçen gün artan Afrikalı öğrenciler, burada eğitim almanın yanı sıra Karadeniz Bölgesi'nin kültürünü de öğrenerek memleketlerine dönmeyi planlıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Afrikalı öğrenciler, Trabzon kültürünü daha iyi anlayabilmek amacıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve Kalkınma Mahallesi Gençlik Merkezinin desteğiyle horon ekibi oluşturdu

Öğrencilerden Moustapha Aminou Tukur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'ten beri Trabzon'da yaşadığını belirterek, "Türkiye'de başka şehirlere gittiğimizde bize ilk sordukları soru 'Hamsi yedin mi, Uzungöl'e gittin mi, horon oynayabilir misin?' Biz de dernek olarak horon ekibimizi kuralım, horon öğrenelim dedik. Büyükşehir Belediye Başkanının destekleriyle birlikte ekibimizi kurduk." dedi.

Tukur, Trabzon'da 220 Afrikalı öğrenci bulunduğunu söyledi.

Afrika'dan Trabzon'a eğitim almak için gelen öğrencilere Türkçe öğrenmeleri konusunda yardım ettiklerini belirten Tukur, bu öğrencilerin kendilerini yabancı hissetmemeleri konusunda ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını vurguladı.

Trabzon'da bulunduğu süre içinde eğitim öğretimin yanı sıra en büyük kazancının horon öğrenmek olduğunu dile getiren Tukur, "Şahsım adına konuşmam gerekirse artık kendimi Trabzonlu sayabilirim. Trabzon şivesiyle konuşabiliyorum. Ankara ve İstanbul'a gittiğimizde 'Karadeniz Bölgesi'nden mi geldiniz?' diye soruyorlar. O nedenle artık bize her yer Trabzon. Trabzonspor'u da sevdik, beğendik. Maçlara gidebilmek için pasolig aldık. Her maça gidiyoruz ve yakından takip ediyoruz. Trabzon halkı sert dursa da aslında çok cana yakın. Bizleri çok sevdiler ve sahiplendiler." şeklinde konuştu.

Horon öğrenen Abdulrahman Musa Mohammed de yaklaşık 5 ay önce Nijerya'dan Trabzon'a eğitim için geldiğini söyledi. Üç haftada horon oynamayı öğrendiğini anlatan Mohammed, Trabzon'u çok sevdiğini dile getirdi. Mohammed, "Horon yorucu bir dans ama yaptıkça alışabiliyorsunuz. Ülkeme gittiğim zaman aileme Türkiye'yi ve Trabzon kültürünü anlatacağım. Trabzon'a gelmeden önce Türkiye'deki futbolla ilgileniyordum. Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'u biliyordum. Ama buradayken futbola daha da yakın oldum." dedi."Horon oynadığımızı görenler çok şaşırıyorlar"

Kenya'dan Trabzon'a gelen ve KTÜ'de matematik bölümünde öğrenci olan Bakari Hamisi Mwanzori de bazılarının Trabzonlu olmalarına rağmen hiç horon bilmediklerini söylediğini kaydetti.

Kendilerinin Afrika'dan gelip horonu öğrendiklerini belirten Mwanzori, "O nedenle bizim horon oynadığımızı görenler çok şaşırıyorlar. Biz nereye gidersek, insanlar bizi seviyor. Horon oynamayı öğrendikten sonra kendimi artık Trabzonlu gibi hissediyorum. Hatta herkese Of'luyum diyorum. Trabzon'da üç şey insanı etkiliyor, kemençe, horon ve Trabzonspor. Bunları öğrenince 'Artık bize her yer Trabzon' diyoruz." ifadelerine yer verdi."Zevkle öğrettim"

Halk Oyunları Usta Öğreticisi Nuray Gürçınar da Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilip kursa geldiğinde, öğrencileri görünce mutlu olduğunu belirtti. Gürçınar, "Onlar erkek bir eğitici bekliyorlardı, şaşırıp, gülmeye başladılar. Kendi yöremizin oyununu çok haz duyarak ve zevkle öğrettim. İlk çalışmanın sonunda birbirimize verdiğimiz iyi enerji sonucunda çocukların bana 'Anneciğim' demesi beni çok etkiledi." diye konuştu.

Usta Öğretici Yardımcısı Batuhan Gürçınar da annesiyle öğrencilere 3 Mart tarihinden itibaren horon öğrettiklerini ifade etti.

Afrikalı öğrencilerin ilk gösterilerini geçtiğimiz günlerde sunduğunu aktaran Gürçınar, kısa bir çalışmaya rağmen iyi bir gösteri çıkardıklarını kaydetti.

Yörenin insanın bile oynamasında aksamalar olurken, Afrikalı öğrencilerden oluşan ekibin başarılı oyunlar ortaya koyduğunu belirten Gürçınar, "Resmi olarak kursumuz 22 Mayıs'a kadar devam ediyor ancak biz bu süreyi uzatmayı düşünüyoruz. Afrikalı öğrencilerde oluşan ekibimiz davetlerde horon oynayabilir, ekibime güveniyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23