• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Afrika gezisinden 2 milyar $’lık anlaşma

Yeniakit Publisher
2018-03-03 09:38:00 -
Afrika gezisinden 2 milyar $’lık anlaşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali’yi kapsayan Afrika ziyareti, Türkiye’nin bu ülkelerle olan ticaret hacmini daha da artıracak. Heyette yer alan firmalar Cezayir’de 1 milyar dolarlık, Mali’de 474 milyon euro’luk anlaşmaya imza attılar. Moritanya ve Mali ile de ticaretin artırılması için mutabakat zaptı imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir, Mali, Moritanya ve Senegal’i kapsayan Batı Afrika ülkeleri ziyaretindeki heyette yer alan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mehmet Büyükekşi, Cezayir ile ticarette Türkiye›nin dış ticaret fazlası verdiğini vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyetine çok yoğun ilgi vardı. Rönesans Holding tarafından yaklaşık bir milyar dolarlık sözleşme imzalandı. Türkiye’nin hammadde ihtiyacının giderilmesi bakımından çok önemli bir yatırım” diye konuştu.

PATRONLAR DA UMUTLU

Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki gerileme sonrası Cezayir ekonomisinde ve ülkenin döviz rezervlerinde bir miktar düşüş gözlendiğini dile getiren Büyükekşi, şunları söyledi:

Türk firmalarını daha çok yatırıma davet ediyorlar. Tosyalı Holding, Hayat Kimya ve Toprak Grubu’nun ülkede yaptığı yaklaşık 3 milyar dolarlık bir yatırım var ve çok önemli bir rakam. Ekonomide yaşanan sıkıntıların son bulması için özellikle Türkiye’den sanayiye yönelik yatırımların artması bekleniyor.

Ziyaret kapsamında gerçekleştirilen “Moritanya-Türkiye Ekonomi ve İş Forumu” açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Moritanya’nın birçok sektörde yatırım potansiyeli yüksek olan bir ülke olduğunu söyledi. “Türkiye büyük tecrübeye sahip olduğu inşaat ve turizm başta olmak üzere birçok alanda kardeş ülke Moritanya ile işbirliği yapmaya hazır” diyen Bakan Tüfenkci, yaklaşık 50 Türk firmasının Moritanya’da balıkçılık yaptığını hatırlattı. Tüfenkci, “Moritanya’nın bereketli denizlerinde sadece balık avlamak değil, su ürünlerine ilişkin farklı alanlara da yatırım yapmamız lazım. Biz ülke olarak Türk girişimcileri destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

TİM’DEN YATIRIM ÇAĞRISI

Moritanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Naha Bint Hamdi Velid Meknes ise bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandıracağını belirtti. Meknes, “Stratejik öneme sahip Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Moritanya Afrika’ya açılmak isteyen taraflar için stratejik bir bölgede yer alıyor. Moritanya özellikle uzun bir sahile sahip olduğu için turizm ve balıkçılık ile birlikte birçok alanda yatırım fırsatına sahip” diye yatırım çağrısında bulundu.

TİM Başkanı M. Mehmet Büyükekşi ve Moritanya İşverenler Odası Başkanı Zeynel Abidin Şeyh Ahmed arasında ikili işbirliği mutabakat zaptı imzalandı. Mali Yatırımların Teşviki ve Özel Sektör Bakanı   da, ülkelerinde tarım, enerji ve sağlık alanlarında yatırım imkan olduğuna dikkati çekti.

TÜRKİYE'NİN 4 AFRİKA ÜLKESİ İLE MEVCUT TİCARET HACMİ

-Cezayir: 2,5 milyar $

-Senegal: 250 milyon $

-Moritanya: 132 milyon $

-Mali: 82 milyon $

ZENGİN DOĞAL KAYNAKLAR

-Demir, Doğalgaz, Petrol, Altın, Bakır, Pamuk, Hayvancılık, Balıkçılık gibi sektörler de önemli gelir kaynakları olarak sıralanıyor.

'BİZLERE GÜÇ VERECEK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işadamlarının da yer aldığı bir heyetle Cezayir, Moritanya ve Senegal’e kapsayan resmi ziyareti kapsamında Miller Holding’in Senegal’deki yatırımının şantiyesini ziyaret etti. Miller Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Can Mildon, “Bu ziyaret ile başlayan yeni süreç Türk firmaları olarak bize de güven ve güç verecektir” diye konuştu. “Miller Holding olarak, Senegal’de yatırıma başladıktan sonra Türk firmalarının buradaki avantajını çok daha yakından gördük” değerlendirmesinde bulunan Mildon, Senegal’de hal ve lojistik merkezi yaptıklarını ve bu iki merkezin de inşaatını kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini ifade “Bu topraklarda da, ismimizin “güvenilir” ve “kaliteli” sözcükleriyle eşdeğer olması için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

90 MİLYONDAN 500 MİLYON DOLAR’A

DEİK Türkiye-Mali İş Konseyi Başkanı Fatih Altundaş, Türkiye ve Mali arasındaki ticaretin daha rahat yapılabilmesi için bir altyapının oluşturulduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımızın ziyaretiyle beraber 8 milyon dolardan bugün gelinen neredeyse 90 milyon dolarlık ticaret hacminin daha da hızlanarak, Cumhurbaşkanımızın koyduğu 500 milyon dolarlık hedefe doğru gideceğini umuyorum. Cumhurbaşkanımızın gidişi bu süreci hızlandırıp, canlandıracaktır” dedi.

Altunbaş, Mali’de önemli büyüklükte kurak ve sulak araziler olduğuna dikkati çekerek, bu arazilerin kiralanıp tarım yapılabileceğini söyledi.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23