• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Adrese dayalı okul konut piyasasını canlandırdı

Yeniakit Publisher
2017-11-14 11:27:00 - 2017-11-14 11:32:02
Adrese dayalı okul konut piyasasını canlandırdı

2018-2019’da devreye alınacak yeni sistem öncesinde iyi okullara çocuklarını göndermek isteyen veliler, emlakçıların kapısını çalmaya başladı.

TEOG’un yerine uygulanacak Mahalli Yerleştirme Sınavı nedeniyle çocuklarını iyi okullara göndermek isteyen aileler şimdiden satılık ve kiralık ev arıyor. Velilerin hareket getirdiği semtler arasında ise Şişli, Beylikdüzü, Kartal ve Ataşehir de bulunuyor. Yeni eğitim sistemine göre TEOG’un yerine gelen Mahalli Yerleştirme Sınavı ile 600-800 lise belirlenecek, öğrenciler evlerinin yakınındaki bu liselere sınavla girecekler.

Veliler de 2018-2019’da devreye alınacak yeni sistem öncesinde bu tür okulların olabileceği semtlere taşınmak için emlakçıların kapısını çalmaya başladı. Online emlak satışı ve kiralama sitelerinde en çok aranan kelimeler arasına lise ifadesi girerken, öte yandan emlakçılar da ailelere öğrencileri başarılı olan ünlü liselerin civarındaki evleri göstermeye başladı. Amacı fen ya da proje olarak adlandırılan özel konseptli okullara girmek olan öğrencilerin alternatifini hazırlamak için ailelerin harekete geçtiğini söyleyen TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, Mahalli Yerleştirme Sınavları’ndaki ana amacın TEOG’da olduğu gibi öğrencinin özel olarak hedeflediği okula girmesi olduğunu belirtti. 

ARAYIŞLAR BAŞLADI 

Erilkun “Bunun için 5 tercih hakkı bulunan aileler tercihlerinin bulunduğu lokasyonlarda, bahar dönemindeki fiyat artışlarından etkilenmemek amacıyla şimdiden kiralık ev arayışına başladı” dedi. Kiralık ev arayışlarının Avrupa Yakası’nda Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Beylikdüzü; Anadolu Yakası’nda ise Kadıköy, Kartal ve Ataşehir bölgelerinde yoğunlaştığını belirten Erilkun, şunları söyledi: 

SATIN ALMAK CAZİP
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Bahar döneminde kiralar artacak. Kartal, Ataşehir, Kadıköy, Beylikdüzü, Avcılar ve Beşiktaş bölgelerinde kiralık değerleri yeni yıldan itibaren kira artacak. Yeni sistemle tercih edilen lisenin, devamındaki eğitim kurumu ile paralel olması hedeflendiği için aslında Mahalli Yerleştirme Sınavı ile yapılan tercih büyük oranda lise sonrasındaki eğitimi de şimdiden belirlemiş olacak. Beylikdüzü, Avcılar ve Ataşehir’deki 1+1 dairelerde gerçekleştirilen kiralama yerine satın alma tercihi yeni yılda çok daha fazla görülecek. Bazı bölgelerde gayrimenkulü satın almak cazip olacak.”

 KİRADA ARTIŞ BEKLEMİYORUZ 

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise ailelerin şimdiden acele etmemesi gerektiğini söyledi. Sınavla öğrenci alacak liselerin henüz ilan edilmediğini ama eğitim camiası tarafından az çok bilindiğini ifade eden Aşa “Kentsel dönüşümden dolayı çok sayıda ev stoku var. Kiraların düşme eğilimi görülüyor. O nedenle aileler ev kiralarken söylentiler nedeniyle zarar etmesinler. Eğer birkaç lisenin toplandığı belli lokasyonlar olursa orada yerel artışlar mümkün olabilir ama genelde bir kira ya da ev satışında liseden dolayı fiyat artışını beklemiyoruz” diye konuştu. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23