• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AB’yi uyardı: Vize yoksa geri kabul de yok

Yeniakit Publisher
2016-05-25 06:37:00 - 2016-05-25 06:37:34
AB’yi uyardı: Vize yoksa geri kabul de yok

Dünya İnsani Zirvesi kapsamında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile toplantı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’nin vize muafiyeti konusundaki tavrını sert dille eleştirdi. “Netice alındı, alındı. Alınmadığı taktirde kusura bakmasınlar” diyen Erdoğan, “Vize yoksa geri kabul de yok. Bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in 71 yıllık tarihinde ilk kez toplanan ve Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Dünya İnsani Zirvesi’nin kapanışında, BM Genel Sekreteri Ban Kİ- mun ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Burada yaptığı konuşmada, “AB’den mülteciler için gelecek olan yardımı değerlendiren Erdoğan, “Türkiye lütuf beklemiyor” dedi. Vize serbestisi konusunda ikircikli tavrı eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “30 Haziran itibariyle vize konusunda adım atılacaktı. Arkadaşlarımız görüşmeleri gerçekleştirecek. Eğer bir karar alınmazsa parlamentodan geri kabul konusunda bir karar çıkmaz. Bize kriter dayatmasınlar. Burası Türkiye” dedi. 

“TÜRKİYE LÜTUF BEKLEMİYOR”

Dünya İnsani Zirvesi’nin kapanışında gerçekleştirilen basın toplantısında, Avrupa Birliği’nin mülteciler konusundaki samimiyetsiz tutumuna değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şu ana kadar yapılanlara baktığımızda bu desteklerin söz verildiği gibi yürümediğini görüyoruz. Temmuz ayına kadar 1 milyar euronun geleceği bilgisini arkadaşlarım bana verdi. Bu destek bu kamptakilere verilen destektir. Türkiye lütuf beklemiyor. Bunu açık açık söyledim. “Türkiye kriterlerini yerine getirecek.” Ne getirecek Türkiye? Türkiye’ye karşı hâlâ kriter koyuyorsanız kusura bakmayın ondan sonra siz düşünün deriz. Vize konusunda ben soruyorum: Latin Amerika ülkelerine bizden istenen şartlar isteniyor mu? İstenmiyor. Türkiye’den bu tür şeyleri neden istiyorsunuz? Buralarda soru işareti var. Bunları benim milletim biliyor. 30 Haziran itibariyle vize konusunda adım atılacaktı. Arkadaşlarımız görüşmeleri gerçekleştirecek. Eğer bir karar alınmazsa parlamentodan geri kabul konusunda bir karar çıkmaz. Bize kriter dayatmasınlar. Burası Türkiye” şeklinde konuştu. 

“İNSANLAR İMKANDAN DEĞİL MERHAMET YOKSUNLUĞUNDAN HAYATINI KAYBEDİYOR”

Türkiye’nin insani kalkınma alanında çok ciddi katkılar sağladığına değinen Erdoğan, “ Somali örneğinde olduğu gibi, kendi adımızla anılan insani kalkınma modelleri ortaya çıkardık. Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Afrika’dan Ortadoğu’ya kadar geniş bir coğrafyada gerçekleştirdiğimiz yardım faaliyetleri, tarihi bağlarımız yanında insanlığa karşı sorumluluğumuzun ürünüdür. İnsani zirve, bu çalışmalarımızla ilgili birikimlerimizi tüm dünya ile paylaşmamıza vesile oldu” dedi. Suriye’de 12 milyon insanın yerinden edildiğine vurgu yapan Erdoğan, “Bu insani kriz karşısında, birkaç komşu ülke dışında kimse iyi bir sınav verememiştir. Artık bu konuda gelişmiş ülkeler başta olmak üzere herkesin sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir. Maalesef bugün insani krizlere maruz kalan yüz binlerce kişi imkan ve kaynak kıtlığından değil, merhamet yoksunluğundan kaybediyor, hayatını kaybediyor. Küresel vicdanın yaşanan trajediler karşısındaki kayıtsızlığı, bugünkü sorunlarımızın da temel nedenidir” ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Gelişmiş teleskoplarla uzayın derinliklerini araştıran insanlığın yanı başındaki acılara duyarsız kaldığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çarpıklığı düzeltmek için küresel vicdanı hayata geçirmeliyiz. Bizleri, çocuklarımızı, torunlarımızı ve insanoğlunun gelecekteki tüm nesillerini ilgilendiren bu sorunun çözümü için iki gün boyunca çalıştık. Şayet bu zirve vesilesiyle insanlığın ortak vicdanında küçük de olsa bir kıpırdanma sağlayabildiysek kendimizi başarılı olmuş sayacağız” dedi. 

ASLOLAN DAVADIR VURGUSU

Konuşmasında 65. Hükümetin kurulmasına da vurgu yapan Erdoğan, “Gece geç saatlere kadar Sayın Başbakanımız’ın getirmiş olduğu liste üzerinde çalışmalarımı yaptım ve bu sabah da onayımı verdim. 

Kabinede 9 arkadaşımızın değişimi söz konusu oldu. Bugüne kadar bu hizmeti vermiş arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum. Şu anda zaten yine bir kısmı çok daha farklı görevlerde istihdam ediliyor, edilecek. Bakan olmayabilir. Bir kısmı partinin değişik yerlerinde yer alır, parlamentoda yer alır. Siyasette kimse boş kalmaz. Yeter ki bir dava adamı olarak baksın.  Böyle baktığı zaman zaten bu ülkeye hizmette kendilerine de bir görev düşecektir. Adama iş mantığıyla değil işe adam mantığıyla yaklaşmaktır esas olan” şeklinde konuştu. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23