• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'ABD'ye karşı bağımsızlık mücadelesine devam' dedi

Yeniakit Publisher
2017-05-17 18:39:00 - 2017-05-17 18:57:48
'ABD'ye karşı bağımsızlık mücadelesine devam' dedi

Porto Riko'nun ABD'den bağımsızlığı için 100'den fazla bombalı saldırı yapan Ulusal Kurtuluş Silahlı Kuvvetleri (FALN) üyesi Oscar Lopez Rivera 36 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu. Cezası, Obama yönetimince geçen yıl ev hapsine çevrilen Rivera, serbest kaldıktan sonraki açıklamasında bağımsızlık mücadelesine devam edeceğini söyledi.

ABD'ye bağlı özerk bölge Porto Riko'nun bağımsızlığı için 1970'ler ve 1980'lerin başında New York, Chicago, Porto Riko ve Washington'da  mağazalar, hükümet binaları, bankalar ve restoranlara yönelik 100'den fazla bombalı eylemin faili olan Ulusal Kurtuluş Silahlı Kuvvetleri'nin (FALN) üyesi Oscar Lopez Rivera 36 yıl sonra, 74 yaşında özgürlüğüne kavuştu.

Örgüt 1975'teki en ünlü eyleminde New York'taki Fraunces Taverna'sına bombalı saldırı düzenlemiş, saldırıda 4 kişi ölmüş, 60 kişi de yaralanmıştı.

Rivera örgütün hiçbir bombalı saldırı eylemi ile suçlanmasa da 1981'de ABD yargısı onu isyana teşvik, silahlı soygun, ateşli silah kanununu ihlal ve araç çalmaktan suçlu bularak 55 yıla mahkum etmişti. Ardından Kansas'taki cezaevinden kaçma planı yaptığı gerekçesiyle ek 15 yıllık bir hapis cezası daha aldı.

ÖZGÜRLÜĞÜNDEKİ İLK SÖZLERİ 'TÜM DÜNYAYA TEŞEKKÜR EDERİM' OLDU

ABD'de en uzun süre hapis yatan Latin Amerikalı siyasi mahkum olan Rivera'nın özgür kaldıktan sonraki ilk sözleri "Tüm dünyaya teşekkür ediyorum.Tüm dünyadan sevgi talep ediyorum" oldu.L
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Gazetecilere Porto Riko'nun ABD'den bağımsızlığı için mücadelesini sürdüreceğini söyleyen Rivera "Dinlemeyi severim. Tüm belediyeleri ziyaret etmek, dinlemek ve neler yapabileceğimize bakmak istiyorum" dedi.

DESTEKÇİLERİNİN KUTLAMA YAPMASI BEKLENİYOR

Vietnam gazisi olan ve çocukken Porto Riko'dan Chicago'ya taşınan Rivera'nın serbest kalması için destekçileri uzun süredir kampanya yapıyordu.

Rivera resmi olarak serbest kaldığının açıklanmasının ardından binlerce destekçisinin bugün Porto Riko'da, hafta içinde de Chicago'da kutlamalar yapması bekleniyor.

Destekçileri ayrıca Rivera'yı New York'ta 11 Haziran'da yapılacak Porto Riko Günü'nde onurlandırmayı da planlıyor. Ancak Porto Rikoluların çoğu Rivera'yı desteklese de nüfusun oldukça az bir kısmı bağımsızlık istiyor. Porto Riko'nun siyasi statüsü üzerine yapılan 4 referandumda bağımsızlık yanlıları sadece yüzde 6'lık bir oy oranına erişebilmişti.

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun 2015 yılı başında, Rivera karşılığında, cezaevindeki muhalif lider Leopoldo Lopez'in serbest bırakılması önerisi de, ABD tarafından reddedilmişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23