• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD’nin geçmişi de kan dolu

Yeniakit Publisher
2017-03-28 07:02:00 -
ABD’nin geçmişi de kan dolu

Geçtiğimiz günlerde Suriye’nin Halep kentinde bir camiye hava saldırısı düzenleyerek 58 sivili katleden ABD’nin geçmişi savaş suçlarıyla dolu. Başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok yerinde onlarca savaş ve insanlık suçuna imza atan ABD, Irak’ta 1 milyon insanı katletti, Afganistan’da binlerce sivili acımasızca öldürdü.

UĞUR BAHRİ DAVARCILiderleri değişen ancak istilacı zihniyeti değişmeyen ABD’nin savaş suçları dosyası her geçen gün daha da kabarıyor. Geçtiğimiz günlerde Suriye’nin Halep kentinde bir camiye hava saldırısı düzenleyerek onlarca sivili katleden küresel haydut ABD, Irak’tan Vietnam’a, Afganistan’dan Japonya’ya kadar yeryüzünün birçok noktasında mazlum kanı döktü, sayısız savaş suçu işledi.

SİVİL KATLİAMI KONUSUNDA SİCİLİ KABARIK

ABD’ye ait savaş uçakları, 17 Mart 2017 tarihinde Suriye’nin Halep kentinde bir camiye hava saldırısı düzenlemişti. ABD, yaptığı katliamı kabul ederek, “El-Kaide zannettik” açıklamasını yapmıştı. Suriye’nin Halep şehrinde Etarib ilçesine bağlı Cina köyünde bir camiye yatsı namazında düzenlenen hava saldırısında 58 sivil hayatını kaybetmiş, 100’den fazla kişi ise yaralanmıştı. ABD’nin sivillere yönelik bu katliamı, daha önce Irak, Vietnam, Afganistan ve Japonya gibi ülkelerde milyonlarca masum sivili katlettiği kanlı saldırıları hatırlattı.

ATOM BOMBASIYLA 280 BİN KİŞİ KATLEDİLDİ

ABD’nin 6 Ağustos 1945 tarihinde Japonya’nın Hiroşima kentine attığı atom bombası 140 binden fazla kişinin hemen veya birkaç ay içinde ölümüne yol açmıştı. ABD, Hiroşima’dan üç gün sonra 9 Ağustos 1945’te de Nagazaki’ye bomba atmış, burada da 80 bin kişiyi katletmişti. Nagazaki’de o an öldürülen veya daha sonra atom bombasının etkisiyle ölenlerin toplam sayısı 140 bini geçti. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

GUATEMALA’DA 200 BİN SİVİL ÖLDÜ

1950’de Guatemala’da milliyetçilik programı izleyen Arbenz başkan seçildi. Bunun üzerine CIA, Nikaragua diktatörü Somoza’nın desteği ile Arbenz’i devirtti. Yerine Guatemala Silahlı Kuvvetler Başkanı Castillo Armas’ı geçirdi. ABD destekli darbede 200 bin sivil Guatemalalı öldürüldü.

VİETNAM’DA 4 MİLYON KİŞİ CAN VERDİ

1963 yılında başlayan, ABD’nin yenilgiye uğradığı Vietnam savaşı boyunca 4 milyon sivil hayatını kaybetti. Vietnam Savaşı sırasında vuku bulan My Lai katliamında, Mart 1968’de Amerikan askerleri, My Lai Köyü’nde, çoğu kadın ve çocuk 400’den fazla silahsız Vietnamlı sivili, her türlü işkence ve tecavüzden sonra katletti hatta cesetlerini bile parçaladı.

ÖNCE KATLİAM YAPTI SONRA SİLAH SATTI

1991 yılında ABD, Kuveyt’in işgali üzerine Irak’a girdi. 6 haftada 85 bin ton bomba atıldı. Ürdün Kızılayı’na göre savaşta 113 bin sivil Iraklı öldü. 1991’den 1998’e kadar ise, kötü beslenme ve hastalık nedeniyle yarıdan fazlası çocuk olmak üzere 1 milyonun üzerinden Iraklı hayatını kaybetti. Bunu takiben ABD, Saddam paniği yaşayan Arap yarımadasına, 100 milyon dolarlık silah ve uçak sattı.

IRAK İŞGALİ: 1 MİLYON ÖLÜ

ABD, 20 Mart 2003’te ‘Irak’ı Özgürleştirme Operasyonu’ adını verdiği Irak İşgali’nde 1 milyondan fazla sivil Iraklıyı katletti. İşgal boyunca 4.7 milyon Iraklı evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

EBU GARİB’TE TECAVÜZ VE İŞKENCE

İşgal altındaki Irak’ta yer alan Ebu Garib Cezaevi’nde tutuklulara çeşitli işkenceler yapıldı, tecavüzler edildi. Ortaya çıkan fotoğraflarda ABD’li askerlerin tutukluları çırılçıplak soydukları ve vücutlarına elektrik verdikleri görülüyordu.

KADIN VE ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLDÜ

4 Ekim 2015’te “Taliban ile mücadele” gerekçesiyle Afganistan’ın Kunduz eyaletinde bir hastaneyi vurarak katliam yapan ABD, tam bir yıl sonra aynı eyalette yine sivil katliamı yaptı.

Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinde Taliban’a karşı gerçekleştirilen operasyon sırasında, ABD uçakları sivilleri de bombaladı. 30 sivilin hayatını kaybettiği saldırıda, ölenlerin çoğu kadın ve çocuktu. Saldırı sonrası ABD’den yapılan açıklamada, “Yanlışlıkla vurduk” ifadeleri kullanıldı. 

KABUL ETMEK ZORUNDA KALDI

ABD, 4 Mayıs 2009’da da Afganistan’da düzenlediği saldırıda 140 kişinin ölümüne neden oldu. ABD, katliamı önce inkar etti, ancak daha sonra kabul etmek zorunda kaldı.

FELLUCE KATLİAMI

2004 yılında Amerikan askerlerinin uluslararası savaş kurallarını ihlal ederek kullandığı silahlar, özellikle Irak’ın Felluce kentinde onkolojik hastalıklara sebep olarak Irak’ta çocuk ölümlerini artırdı. Felluce’deki katliamlarda 600 Iraklı sivil yaşamını yitirdi.

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23