• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD, PKK'ya istihbarat veriyor

Yeniakit Publisher
2016-09-26 12:43:00 -
ABD, PKK'ya istihbarat veriyor

Fırat Kalkanı Harekâtı, ABD’li askerlerin fiilen sahaya inmesiyle kırılma yaşadı. Cephede kayıpları artan muhalifler, bazı köyleri yeniden ele geçiren DAEŞ’e Coniler’in istihbarat sağladığını açıkladı.

24 Ağustos'ta başlayan ve ilk 10 günlük süreçte 50'den fazla yerleşim yerinin terör örgütü DAEŞ'ten temizlendiği Fırat Kalkanı Operasyonu, ABD'li askerlerin fiilen sahaya inmesiyle kırılma yaşadı.

 İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, ABD'lilerin geldiği günden itibaren bölgede asker kayıplarının arttığına ve DAEŞ'in bazı köyleri yeniden ele geçirdiğine dikkat çekiyor.

'FIRAT KALKANI'NDAN AYRILIN' BASKISI

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) içerisinde görev alan tüm gruplarda 'düşmanla işbirliği' endişesi yaşandığını kaydeden komutanlar, bu şüphenin askerlerde isteksizliğe neden olduğuna da vurgu yapıyor. ,

16 Ağustos günü Çobanbey ve Havar bölgesine 60'a yakın askerle gelen ABD'liler, doğrudan kendilerine bağlı hareket ettikleri iddia edilen Hamza Tugayı, Liva 51 ve Mu'tasımbillah Tugayı'na “Fırat Kalkanı'ndan ayrılın, bizim dediğimizi yapın" şeklinde baskı yapmıştı. Sözkonusu grupların, ABD'lilerin bu teklifine karşı çıkması ve Türkiye ile ortak hareket etmekten vazgeçmeyeceklerini bildirmesi ile ayrılığın gerçekleşmediği ileri sürülüyor.

TÜRKİYE SEYİRCİ KALMAMALI


ABD'nin askeri varlığıyla birlikte sahada başlayan sıkıntılardan DAEŞ'in faydalandığını belirten muhalif komutan, “Taşlıhöyük, Sandı, Bahverta, Gidriş, Samandere, Edebet, Şavı, Tat Humus başta olmak üzere birçok yerleşim birimi DAEŞ'e geçti. Bölgede 2,5 yıldır DAEŞ'le savaşıyoruz. DAEŞ'e ABD tarafından istihbarat verildiğinden şüphe ediyoruz ve bu konuda elimizde bazı emareler var" ifadelerini kullandı.

Mehmetçik desteğiyle hızlı yürüyen Fırat Kalkanı Harekâtı, sahaya Amerikalıların gelişiyle birlikte yavaşladı. Pentagon destekli bazı grupların sabotajı ve Coniler'e tepki gösteren bir kısım muhaliflerin cepheden ayrılışı, terör örgütü DEAŞ'a yaradı. İki gün önce 7 köyde kontrolü yeniden ele geçiren DEAŞ, önceki gece ise 5 köyü muhaliflerden geri aldı.

Çobanbey'in güneybatısında el değiştiren köyler son olarak Tir el-Sagir, Tir el-Kebir, Samandere, Gidriş ve Bahvarto oldu. Muhalifler, terör örgütü DEAŞ'a istihbarat paylaşımı yapıldığını ve ayrıca ÖSO bileşeni gruplar arasında 'bir el'in provokatif faaliyetler yürüttüğünü, bu konuda tüm şüphelerin ABD üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ÖRGÜT İLÇEYE YAKINCerablus güneyinde PYD'yi, batı yönünde ise DEAŞ'ı süpüren TSK destekli muhaliflerin son günlerde birçok sorunla boğuşması, Suriye PKK'sı için fırsat niteliği taşıyor. Fırat Kalkanı'na katılan ÖSO grupları, stratejik el-Bab ilçesine 7 kilometreye kadar yaklaştı. Fakat ABD destekli terör örgütü PKK/PYD'liler de el-Bab yönünde ilerliyor. PYD'nin ilçeye uzaklığının 17 kilometreye düştüğü bildiriliyor.

Terör örgütüne yakın yayın organları, 'hazırlıkların tamam olduğunu' iddia ederek, ABD'nin partneri olarak Münbiç'ten sonra el-Bab'a gireceklerini ileri sürüyor. Daha önce Suriye'nin kuzeyinde işgal ettiği birçok bölyi DEAŞ, çatışmasız olarak PYD'ye teslim etmişti.

ÖSO bileşenleri arasına nifak sokarak Fırat Kalkanı'nda suyu bulandıran ABD'nin, bir yandan muhaliflere karşı DEAŞ'a istihbarat sağlarken diğer yandan Türkiye'nin hedefindeki el-Bab'a PYD'lileri sokacağı ileri sürülüyor. Kim yönetiyor? Çobanbey güneyinde 29 asker ve 6 pikapla varlığını sürdüren ABD, muhaliflerin ortak kararıyla operasyonlara katılmıyor, ancak 'teknik gözlem ekibi' sıfatıyla faaliyetlerine devam ediyor.

ABD'lilerin gelişi sonrası DEAŞ'ın Türkiye-Suriye sınır bölgelerine yönelik saldırılarının artışı ise dikkat çekiyor. Kilis'e 7 kilometre uzaklıkta bulunan terör örgütü DEAŞ'ın kent merkezini hedef alan roketli saldırılarının artması, ABD'nin Fırat Kalkanı Operasyonu'na dönük sabotajına delil olarak gösteriliyor. Bugüne kadar DEAŞ saldırıları nedeniyle 30 kişinin öldüğü Kilis'te, son havan ve roketler ise 13 kişinin yaralanmasına sebep oldu.

Uzur bir süredir 'ABD destekli DAEŞ'e karşı savaştıklarını söyleyen komutan, “Savaş sırasında pek çok şehit verdik. Yüzlerce kilometrelik alanı terör örgütü işgal etti. Oysa Türk Silahlı Kuvvetleri desteğiyle 20 günde her şey değişmişti. Oldukça başarılı giden operasyon ABD tarafından sabote edildi. Türkiye bu duruma seyirci kalmamalı ve gereken tedbirleri almalı" şeklinde konuştu.


Hem TSK'nın hem de ÖSO'nun ABD tarafından kasıtlı olarak sabote edildiğini iddia eden muhalifler şunları söylüyor: “ABD'nin hedefi yeniden PYD seçeneğine dönülmesi ve DAEŞ'i PYD'nin temizlemesi. ABD'nin varlığı ayrıca, DAEŞ sonrası PYD için de garanti niteliği taşıyor. Mesela biz, PYD tarafından işgal edilen Tel Rıfat başta olmak üzere 8 önemli köyü bu örgütten kurtarmak için saldırırsak ABD tampon görevi üstlenecek."

Kaynak:Yenişafak

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23