• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD: Kararımız değişmedi vuracağız

Yeniakit Publisher
2016-07-29 20:59:00 -
ABD: Kararımız değişmedi vuracağız

ABD, Suriye'de savaşan gruplardan Nusra Cephesi'nin, El Kaide ile bağını koparma ve adını değiştirme kararına rağmen bu örgütle ilgili duruşlarında bir değişiklik olmayacağını duyurdu.

Nusra Cephesi'nin El Kaide'den ayrıldığını açıklamasına, ABD'den üç ayrı cevap geldi. Beyaz Saray, Nusra Cephesi ile ilgili değerlendirmesinde bir değişiklik olmayacağını duyururken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bu grubu, hava bombardımanlarında hedef almaya devam edeceklerini söyledi.
 
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise adını değiştirmesine rağmen Nusra Cephesi’nin temsil ettiği tehlikeden endişeli olduklarını açıkladı.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Nusra Cephesi’nin ABD ve Avrupa’yı tehdit edecek dış operasyon potansiyeliyle ilgili endişelerimiz artarak devam ediyor" ifadesini kullandı.
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise Nusra Cephesi’nin El Kaide’den bağını kopardığını açıklamasının bir isim değişikliğinden öte bir anlamı olmayabileceğini söyledi. Kirby, hava bombardımanlarında Nusra Cephesi'ni hedefi almaya devam edeceklerini söyledi. Kirby, ABD’nin Nusra’yı ideolojisi, hedefleri ve davranışlarını baz alarak değerlendireceğini ifade etti.
 
"Nusra Cephesi’nin temsil ettiği tehlikeden endişeli olduklarını" söyleyen ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı Sözcüsü General Joseph Votel ise, "Bu örgütler zeki, dinamik ve kolayca ayak uydurabiliyor. Bunu yapmasını beklememiz gerekiyor. Belki ağaca bir dal daha da ekleyebilirler. Bu dal farklı görünebilir. Ancak ana ideolojilere bağlılıklarını koruyacaklar" dedi.
 
Votel, bağını kopardığını söyleyen yeni grubun El Kaide’nin bir parçası olmaya devam edeceğini, isim değişikliğinin hiçbir fark oluşturmayacağını ve örgütün bir endişe kaynağı olmaya devam edeceğini söyledi.
 
Nusra Cephesi'nin El Kaide'den ayrılma kararı
 
Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed Colani, perşembe günü ilk kez yüzünü saklamadığı bir video kaydı yayınladı ve örgütün, El Kaide ile bağını kopardığını açıkladı. Kararı "Suriye devrimini kurtarmak" için aldıklarını söyleyen Colani, grubun ismini de Şam Fethi Cephesi olarak değiştirdiklerini duyurdu.
 
Colani, "Şam Fethi Cephesi'nin herhangi bir dış bağlantısı olmayacak. Yeni grubun amacı, Suriye'deki mücahid grupların arasındaki mesafeleri yakınlaştırmaktır.
 
El Kaide ile bağlantımızı kesmek uluslararası arenaya bahane vermek istemeyen Suriye halkının isteği üzerinde oldu. Bizim durumumuzu anlayışla karşıladığı için El Kaide'ye teşekkür ederiz" ifadelerini kullanmıştı.

 
 

Kaynak : Al Jazeera ve Reuters

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23