• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD ile ilişkilerin seyri somut adımlara bağlı

Yeniakit Publisher
2017-05-18 06:01:00 -
ABD ile ilişkilerin seyri somut adımlara bağlı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD Başkanı Trump’ın gözlerinin içine baka baka FETÖ ve PYD konusunda net mesajlar vermesinin yankıları sürüyor. Akit’e konuşan uzmanlar, Türkiye’nin duruşunun ABD’nin planlarını yeniden gözden geçirmeye iteceğine dikkati çektiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği tarihi görüşmede terör örgütleri YPG ve FETÖ konusunda net ve kararlı bir tavır ortaya koyması dikkat çekti. “Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur” diyen Erdoğan, Suriye konusunda YPG/PYD terör örgütünün muhatap alınmasının küresel düzeyde verilen mutabakata uygun olmadığını belirtti ve ABD’ye FETÖ terör örgütü konusundaki beklentileri de açıkça ifade etti. Erdoğan’ın Trump karşısındaki net tutumu iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekteki seyrini ABD’nin YPG ve FETÖ konusundaki tavrının belirleyeceği yorumlarına neden oldu. Akit’e konuşan uzmanlar, Türkiye’nin terör örgütleri karşısındaki net duruşunun ABD’yi planlarını yeniden gözden geçirmeye iteceğini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrinin ABD’nin bundan sonraki süreçte atacağı somut adımlara bağlı olduğunu ifade ettiler.

BİR KISIM TAAHHÜTLER VERİLMİŞ OLABİLİR

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, Türkiye- ABD ilişkilerinin bundan sonraki seyrinin, ABD’nin terör örgütleri konusunda atacağı somut adımlara bağlı olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump görüşmesindeki en önemli husus, liderlerin baş başa geçirdikleri zaman zarfında ne konuştukları. Sayın Cumhurbaşkanımız çok net bir şekilde Türkiye’nin terör örgütlerine karşı mücadelesini ortaya koydu ve bunların Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği bakımından ne kadar önemli olduğunu ifade etti. Hem PKK/PYD hem de FETÖ meselesini çok açık bir biçimde masaya koydu. Trump da terör örgütleriyle mücadelesinde Türkiye’ye destek vereceklerini söyledi. Taraflar bir gerginlik yaşamadı. Bu ziyarette Türk tarafının kaygılarını belirli ölçülerde tatmin eden ama kamuoyu önünde açıklanmak istenmeyen bir kısım şeyler konuşulmuş olabilir. İlerleyen aşamalarla ilgili PYD/YPG konusunda Türkiye’ye bir kısım taahhütler verilmiş olabilir. Türkiye’nin kaygılarını tatmin edecek hiçbir şey söylenmemiş olsaydı daha gergin bir ortam olurdu. ABD’nin bundan sonraki süreçte atacağı somut adımlar ilişkilerin seyrini belirleyecektir.”

ABD PLANLARINI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRECEK

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmaları Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül de Türkiye’nin terör örgütlerine karşı kararlı tutumunun en nihayetinde ABD’yi planlarını yeniden gözden geçirmek zorunda bırakacağını ifade ederek, şunları dile getirdi: 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“ABD Suriye’nin kuzeyindeki enerji koridorunun selameti için bütün söylemlerinde PKK ve PYD’yi ayrı örgütlermiş gibi gösteriyor. Terör örgütü PYD/YPG PKK’dan besleniyor ve DEAŞ da bu işin bahanesi. PKK ve DEAŞ dirsek teması içinde ve birbirlerine destek sağladıklarını da biliyoruz. Trump’ın PKK’yı terör örgütü sayıp PYD konusunda bir şey söylememesi samimiyetsizliğini gösteriyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlı duruşu en nihayetinde ABD’yi bu konuda yeni bir yol haritası çizmek zorunda bırakacaktır. Ne kadar kararlı duruş sergilersek ABD partnerleri konusunda planını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacaktır. FETÖ ve PKK/PYD Türkiye’nin kırmızı çizgisidir ve ABD’nin bu örgütler konusunda alacağı tavır iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrini belirleyecektir. Burada Türkiye’nin mutlak kararlı tutumu ABD’nin kendi çıkarlarını yeniden kontrol etmesini sağlayacaktır.”

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23