• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD ile ilişkiler komisyona havale

Yeniakit Publisher
2018-02-17 10:23:00 -
ABD ile ilişkiler komisyona havale

Terör örgütü PKK/YPG’ye 2018 ulusal bütçesinden pay ayırarak teröre destekte ısrar eden ABD’nin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Ankara temasları tamamlandı.

OSMAN YİĞİT / ANKARA  Önceki akşam Cumhurbaşkanı ve Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan’a 3 saati aşkın süre ülkesinin politikalarını izah etmeye çalışan Tilerson, dün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

NORMALLEŞME İÇİN ÖN ŞART MENBİÇ

Ankara’daki görüşmelerin ardından kameralar karşısına geçen Çavuşoğlu ve Tilerson, ortak basın toplantısında konuştular. Çavuşoğlu, “YPG buradan (Menbiç) çıktıktan sonra ABD ile güvene dayalı adım atabiliriz ama önce YPG’nin buradan çıkması lazım” derken, Tillerson ise Türkiye’nin hassasiyetlerini anladıklarını, Menbiç’le ilgili daha önce verilen ve yerine getirilmeyen sözler üzerinde çalışacaklarını, bunun öncelikleri arasında olacağını söyledi. Konuşmasına Türkiye ile Amerika arasındaki tarihi bağlara vurgu yaparak başlatan Çavuşoğlu, “Geçmişte de ilişkilerimizde inişler çıkışlar oldu. Şimdi ise böyle bir kritik aşamadayız. Dün akşam her iki tarafta düşüncelerini, beklentilerini hatta kaygılarını açık şekilde dile getirmiştir. Ya bu ilişkileri tekrar yoluna koyacaktık ya da daha kötüye gidecektir. İlişkilerimizi normalleşme konusunda bir mutabakata bir anlayışa vardık” diye konuştu.

FETÖ konusunda, FETÖ ile mücadele konusunda ABD’nin YPG’ye verdiği destek konusunda ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadele konusunda beklentilerini net bir şekilde Amerikan tarafına ilettiklerini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“VAAT DEĞİL, SONUÇ İSTİYORUZ”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Fakat bugüne kadar verilen sözler oldu. Konuştuğumuz konular oldu. Tutulmayan sözler de oldu, çözemediğimiz konular da oldu. Münbiç ile ilgili 2016 yılında ABD’nin Türkiye’ye sözü vardı. Sözler tutulmadı. Hatta bir keresinde bizden bir heyet davet edildi, YPG’lilerin Fırat’ın doğusuna gittiğini anlatmak için. Daha sonra da YPG’lilerin gitmediğini öğrendik. Bu süreçte önce Menbiç’ten başlayacağız. Artık bundan emin olacağız. YPG buradan çıktıktan sonra, biz güvene dayalı ABD ile bu konularda adım atabiliriz... Vize krizinden sonra bir çalışma grubu oluşturduk ama kapsamı da genişleterek bu sorunları nasıl çözeceğimizi birlikte konuşacağız. Örneğin FETÖ konusunda delil var mı, gönderilenler yeterli mi değil mi? Bu mekanizma içerisinde delillerin paylaşılması ve değerlendirmeleri de birlikte yapmakta fayda var. Artık vaatler sözler değil çalışarak bu konuları aşmak istiyoruz. Bu mekanizmalar topu taca atma, süreci savsaklama değildir. Oyalama yok ve inşallah ilk toplantı Mart ayının ortasından önce gerçekleşecek.”

TILLERSON: HEP AÇIK DAVRANDIK

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkinin ‘derin bir ilişki’ olduğu değerlendirmesinde bulunan Tillerson da, şunları dile getirdi: “Özellikle sivil halka zarar gelmemesi için Türkiye’den ricalarımız var. Gerilimin de artmamasını sağlamaya çalışıyoruz. Suriye’deki hedeflerimiz konusunda Türkiye’ye açık davrandık. Her zaman SDG’ye sağladığımız desteğin kısıtlı olacağını, herhangi bir şekilde askeri hedeflerin daha ileri taşınmasını engelleyecek destek olduğunu belirttik. Önce Menbiç konusunu ele alacağız. Tabii daha önce Birleşik Devletler’in bazı taahhütleri var. Yapılacak çok detaylı çalışmalar var. Artık bu konuda yalnız hareket etmeyecek. Türkiye başka bir şey, Amerika başka bir şey yapmayacak. Birlikte hareket edeceğiz.”
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23